Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jásdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTĂ“L (2013/09/22) AZ ĂšJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a továbbiakban szakmai oldalként müködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj rá: Posta Imre Youtube oldala
..................

Kína leértékel = baj van


A nap globál-makró híre természetesen a kínai devizaleértékelés. A jüan árfolyama rendkívül átpolitizált téma, és mindig nagyon óvatosan nyúltak hozzá a hatóságok. Ma reggel azonban hirtelen leértékelést jelentettek be, ami más devizákhoz képest nem nagy mozgás, mintegy 2% gyengülés, ám ezzel az árfolyam hirtelen 3-éves mélyponton találta magát:

http://www.wsj.com/articles/china-moves-to-devalue-the-yuan-1439258401

"China's central bank devalued its tightly controlled currency, causing its biggest one-day loss in two decades"

Az amerikaiak éveken át azzal vádolták Kínát, hogy túl gyengén tartja a devizáját, és ezzel tisztességtelen versenyelõnyre tesz szert, és megmondták nekik, hogy ha nem értékeli fel a jüant, akkor védõvámokat vetnek ki rájuk. Ennek hatására Kína szép lassan felértékelte a jüant az elmúlt években, olyannyira, hogy ez - figyelmbe véve fejlettségét már nem is annyira olcsó:

http://www.econom...-mac-index


(lásd adjusted index)

Azonban a jüan nagyjából a dollárhoz van kötve, és mivel a jüan erõsödött a dollárhoz, az elmúlt idõszakban viszont a dollár erõsödött mindenhez képest, ez azt eredményezte, hogy számos piacon a kínaiak nagyon versenyképtelenné váltak, devizájuk extrém módon felértékelõdött partnereikkkel szemben. Az elmúlt 4 évben például a jüan a jenhez képest 60%-ot drágult, az euróhoz képest 20%-ot, az ausztrál dollárhoz képest 50%-ot.

Nyilvánvaló, hogy ez nagyon rosszul hatott a kínaiakra, de nem nagyon akartak és mertek tenni ez ellen semmit, félve az amerikaiak haragjától. Az, hogy most mégis megtették a leértékelés elsõ lépését, nagyon jelentõs tény. Ez ugyanis arra utal, hogy kimerítvén az összes többi lehetõséget, kénytelenek voltak a devizaleértékelés felé fordulni - bár nagyon nem akarják. A tõkeáramlások is megfordultak, és immáron kifelé megy a pénz Kínából, tehát piac okai is voltak, de egyben az exportõrök megtámogatásán keresztül a láthatóan egyre jobban lassuló gazdaságot is támasztani akarják ezzel a lépéssel.

Azt gondolom, hogy a leértékelés tehát arra utal, hogy nagy a baj Kínában, és minden aggodalmuk ellenére olyan fegyverhez nyúlnak, ami veszélyes lehet rájuk. Ez azonban most nem érdekli õket annyira: jobban félnek a gazdaság összeomlásától, mint az amerikaiak haragjától. Mindezek mellett azt gondolom, hogy a lépés egyelõre egyszeri, jellemzõ ugyanis Kínára, hogy ilyenkor pár hetet-hónapot várnak, hogy megvizsgálják a gazdasági-politikai következményeket, és csak ezután lépnek ismét.

A világgazdaság többi részének azért fontos ez a jelzés, mert arra utal, amit egyébként is tudunk: Kína erõsen lassul, és ez visszahat szinte minden más országra. 2015 második féléve a kínai (és ebbõl következõ) feltörekvõ piaci recesszió miatt félelem, és a fejlett piaci hatások miatti aggodalommal telhet. Vigyázat, bukkanó!

Link

Hozzászólások


#1 | monguzking - 2015. augusztus 11. 22:58:47
de hát **** meg már--a földnek határai vannak---miért lenne baj ha elérve határhoz leállnánk fejlödés szükségszerüségének gyagyás elméletétöl s inkább azt vizsgálnánk hogy lehetne biztositani emberi faj fennmaradását---minden téren hihetetlen nagy az emberiség hülyesége

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.