Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jåsdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTÓL (2013/09/22) AZ ÚJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tovĂĄbbiakban szakmai oldalkĂ©nt mĂŒködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjåtok - elérhetö.)

Klikkelj rĂĄ: Posta Imre Youtube oldala
..................

Partvonalon kĂ­vĂŒlre szorĂ­tottĂĄk a fekete ruhĂĄs nĂ”vĂ©rt


BĂĄrmilyen "hasonlĂłsĂĄg", csak a "vĂ©letlen" mĂ»ve. Fel kĂ©k "hozni" az Ășj "generĂĄciĂłt" a vezetĂ”i stĂĄtusz szintjĂ©re, de "hitelesen" ezt mĂĄr nem lehet. GanĂ©domb az egĂ©sz, Ășgy ahogy van. SĂĄndor MĂĄria sajĂĄt ĂĄllĂĄsĂĄnak kockĂĄztatĂĄsĂĄval hĂ­vta fel a figyelmet az egĂ©szsĂ©gĂŒgy ĂĄllapotĂĄra, a nĂ”vĂ©rek tĂșlterheltsĂ©gĂ©re. HiĂĄba lett azonban sztĂĄr a közvĂ©lemĂ©ny szemĂ©ben, hivatalosan nem sokat tudott elĂ©rni: mĂĄjus Ăłta mĂĄr csak a kamara Ă©s a legnagyobb szakszervezet tĂĄrgyal a kormĂĄnnyal. Az a kamara, amely hĂĄrom hete etikai eljĂĄrĂĄst indĂ­tott ellene, Ă©s az a szakszervezet, amelynek vezetĂ”jĂ©t kifĂŒtyĂŒltĂ©k a SĂĄndor-fĂ©le tĂŒntetĂ©sen.

„A SĂĄndor MĂĄria elleni etikai eljĂĄrĂĄst a mai nappal visszavonom” – jelentette ki kedden a NĂ©pszavĂĄnak Balogh ZoltĂĄn, a Magyar EgĂ©szsĂ©gĂŒgyi SzakdolgozĂłi Kamara (MESZK) elnöke, mindössze egy nappal azutĂĄn, hogy kiderĂŒlt: a fekete ruhĂĄs nĂ”vĂ©r ellen eljĂĄrĂĄs folyik. Ha ez elmarasztalĂĄssal vĂ©gzĂ”dött volna, az akĂĄr a munkĂĄjĂĄtĂłl valĂł eltiltĂĄst is jelenthette volna.

Azt mĂ©g most is csak talĂĄlgatni lehet, hogy tĂ©nylegesen mi baja volt a kamarĂĄnak a nĂ”vĂ©rrel, mert errĂ”l Balogh csak annyit ĂĄrult el, hogy a jĂșlius 23-ĂĄn indult eljĂĄrĂĄst azĂ©rt kezdemĂ©nyezte, mert SĂĄndor MĂĄria olyan kijelentĂ©seket fogalmazott meg a szervezetĂŒkkel szemben, amelyeket nem hagyhatott szĂł nĂ©lkĂŒl. Hogy pontosan melyek voltak a problĂ©mĂĄs mondatok, azt nem rĂ©szletezte.

A MESZK etikai kĂłdexĂ©ben amĂșgy egyĂĄltalĂĄn nem szerepel, hogy tilos negatĂ­van nyilatkozni a kamarĂĄrĂłl, rĂĄadĂĄsul ilyesminek SĂĄndor MĂĄria nyilatkozataiban nem is talĂĄltuk nyomĂĄt.

Az viszont jĂłl nyomon követhetĂ”, hogy az egĂ©szsĂ©gĂŒgyi bĂ©rekrĂ”l Ă©s munkaidĂ”rĂ”l szĂłlĂł tĂĄrgyalĂĄsok sorĂĄn hogyan vĂĄltak egyre megosztottabbĂĄ az egĂ©szsĂ©gĂŒgyi Ă©rdekvĂ©dĂ” szervezetek, amelyek elmĂ©letben mind egyetĂ©rtenek egymĂĄssal, sĂ”t az egĂ©szsĂ©gĂŒgyi ĂĄllamtitkĂĄrsĂĄggal is abban, hogy gyökeres vĂĄltoztatĂĄsokra van szĂŒksĂ©g
Ki kicsoda? – HÁTTÉR

SĂĄndor MĂĄria az a 20 Ă©ve koraszĂŒlött osztĂĄlyon dolgozĂł nĂ”vĂ©r, aki februĂĄrban az RTL Klub kamerĂĄi elĂ”tt sĂ­rta el magĂĄt, miközben – nyilvĂĄnosan elsĂ”kĂ©nt – arrĂłl beszĂ©lt, mennyire kimerĂŒltek az ĂĄpolĂłnĂ”k, hogy Ă” pĂ©ldĂĄul munka mellett a szabadnapjain takarĂ­t is, Ă©s hogy kollĂ©gĂĄival egyĂŒtt hĂłnapok Ăłta nem kapta meg a pĂ©nzt a ledolgozott tĂșlĂłrĂĄkĂ©rt. AztĂĄn az egĂ©szsĂ©gĂŒgyben uralkodĂł ĂĄllapotok elleni tiltakozĂĄsul fekete pĂłlĂłt vett fel, amivel elindĂ­totta az Ășgynevezett NĂ”vĂ©rtavaszt, Ă©s felmondott, amikor ezt nem akartĂĄk megengedni neki. Majd sikerĂŒlt megegyeznie a fĂ”nökeivel arrĂłl, hogy fekete ruhĂĄt ugyan nem, de fekete szalagot viselhet.
A nĂ”vĂ©r a FĂŒggetlen EgĂ©szsĂ©gĂŒgyi Szakszervezet (FESZ) tagja, amely azonban nem szĂĄmĂ­t reprezentatĂ­vnak, Ă©s Ă­gy hivatalosan nincs joga ahhoz, hogy bĂ©rekrĂ”l vagy a munka törvĂ©nykönyvĂ©hez kĂ©pest akĂĄr kedvezĂ”bb feltĂ©teleket biztosĂ­tĂł kollektĂ­v szerzĂ”dĂ©srĂ”l tĂĄrgyaljon.
A reprezentatív szakszervezet az MSZ-EDDSZ, a fenti jogok neki vannak meg. VezetÔje Cser Ágnes.
Az ÕszintĂ©n az EgĂ©szsĂ©gĂŒgyrĂ”l AkciĂłszövetsĂ©g összesen 7 szervezetet – FĂŒggetlen EgĂ©szsĂ©gĂŒgyi Szakszervezet, Magyar Orvosok SzövetsĂ©ge, Magyar Rezidens SzövetsĂ©g, Orvosegyetemek Szakszervezeti SzövetsĂ©ge, AlapellĂĄtĂł Orvosok OrszĂĄgos SzövetsĂ©ge, AutonĂłm TerĂŒleti Szakszervezet, EgĂ©szsĂ©gĂŒgyi DolgozĂłk Szakszervezeteinek ÖnĂĄllĂł TerĂŒleti SzövetsĂ©ge – kĂ©pvisel. Ezek közĂŒl öt szakszervezet, de az egĂ©szsĂ©gĂŒgyben egyik sem reprezentatĂ­v, Ă­gy nincs is joga kollektĂ­v szerzĂ”dĂ©st kötni.
Az Ă©rdekvĂ©dĂ”kön kĂ­vĂŒl van mĂ©g az egĂ©szsĂ©gĂŒgyi szakdolgozĂłk kamarĂĄja, a MESZK. KötelezĂ” a belĂ©pĂ©s Ă©s a tagdĂ­jfizetĂ©s. Szakmai kĂ©pviselet, neki sincs joga megĂĄllapodni a munkafeltĂ©telekrĂ”l, beleĂ©rtve a bĂ©reket.

SĂĄndor MĂĄria februĂĄri televĂ­ziĂłs nyilatkozata utĂĄn az egĂ©szsĂ©gĂŒgyi ĂĄllamtitkĂĄrsĂĄg Ă­gĂ©retet tett a tĂșlĂłrapĂ©nzek rendezĂ©sĂ©re Ă©s a bĂ©remelĂ©s lehetĂ”sĂ©gĂ©nek megvizsgĂĄlĂĄsĂĄra. EzutĂĄn mĂĄjus vĂ©gĂ©ig gyakorlatilag pĂĄrhuzamosan futottak a nĂ”vĂ©rek tiltakozĂłakciĂłi, illetve a hivatalos tĂĄrgyalĂĄsok.

MĂĄrciusban mĂ©g a kamara volt az, amely 12 pontban összegezte az egĂ©szsĂ©gĂŒgyi dolgozĂłk követelĂ©seit, majd ĂĄprilisban, amikor SĂĄndor MĂĄria kezdemĂ©nyezĂ©se utĂĄn elindult a NĂ”vĂ©rtavasznak nevezett fekete pĂłlĂłs mozgalom, a mĂĄjus 12-i egĂ©szsĂ©gĂŒgyi tĂŒntetĂ©st közösen szervezte a kamara Ă©s az AkciĂłszövetsĂ©g.

Itt törtĂ©nt, hogy a mintegy 10 ezer fĂ”s tömeg Ă©ljenezte a fekete pĂłlĂłs mozgalom szimbĂłlumĂĄvĂĄ vĂĄlt SĂĄndor MĂĄriĂĄt, viszont nem engedte beszĂ©lni Ă©s kifĂŒtyĂŒlte a kamara ĂĄltal megĂ­vott Cser Ágnest, az MSZ-EDDSZ elnökĂ©t.

Cser azt akarta elmondani, hogy csakis az ĂĄltala vezetett szakszervezetnek van joga ĂĄgazati megĂĄllapodĂĄst kötni a kormĂĄnnyal, Ă©s nem tĂĄmogat sztrĂĄjkot vagy demonstrĂĄciĂłt, nehogy elveszĂ­tsĂ©k a kormĂĄny jĂłindulatĂĄt. Cser emellett az Echo TV-ben mĂ©g a tĂŒntetĂ©s elĂ”tt „csipetcsapatnak” nevezte az AkciĂłszövetsĂ©get, Ă©s közölte, sajnĂĄlja, hogy „az ĂșjsĂŒtetĂ» Ă©rdekvĂ©delmi szervezetek Ășgy gondoljĂĄk, hogy ĂĄt kell venniĂŒk a hatalmat, diktĂĄlniuk kell”.

Az etikai eljĂĄrĂĄst kezdemĂ©nyezĂ” kamarai elnök, Balogh ZoltĂĄn a tĂŒntetĂ©s utĂĄn azt mondta a VS.hu-nak, hogy vĂ©lemĂ©nye szerint nem a kamara Ă©s SĂĄndor MĂĄria szakszervezete között van feszĂŒltsĂ©g, hanem inkĂĄbb az AkciĂłszövetsĂ©g Ă©s a Cser-fĂ©le MSZ-EDDSZ közötti disszonanciĂĄrĂłl van szĂł. A kamara ugyanakkor kĂ©sz minden szervezettel egyĂŒttmĂ»ködni, amelyik a dolgozĂłk Ă©rdekĂ©ben fejt ki aktivitĂĄst – mondta Balogh ZoltĂĄn –, hiszen Ă©rdekelt abban, hogy mindenki egyfelĂ© mozduljon, Ă©s ne legyen szĂ©thĂșzĂĄs.

Így mĂĄjusban az ĂĄllamtitkĂĄrsĂĄg meghĂ­vĂĄsĂĄra az összes szereplĂ” kĂ©tszer is közösen ĂŒlt tĂĄrgyalĂłasztalhoz a kormĂĄnnyal. MĂĄjus vĂ©gĂ©n azonban Kiss LĂĄszlĂł, a FESZ elnöke – Ă©s SĂĄndor MĂĄria is – nyĂ­lt levĂ©lben tiltakozott a kamara Ă©s a Cser-fĂ©le szakszervezet szövetsĂ©ge ellen, valamint az ellen, hogy Ă”k ketten kĂŒlön is tĂĄrgyalnak a kormĂĄnnyal.

MĂĄjus vĂ©ge Ăłta nem volt közös tĂĄrgyalĂĄs, legalĂĄbbis olyan, amelyen az AkciĂłszövetsĂ©g kĂ©pviselĂ”i is rĂ©szt vettek volna – erĂ”sĂ­tette meg lapunknak Kiss LĂĄszlĂł, aki ugyanakkor nem tartja elkĂ©pzelhetĂ”nek azt, hogy az MSZ-EDDSZ belemenjen egy, az egĂ©szsĂ©gĂŒgyi dolgozĂłkra hĂĄtrĂĄnyos megĂĄllapodĂĄs megkötĂ©sĂ©be.
FotĂł: VS.hu / Zagyi Tibor
SĂĄndor MĂĄria; egĂ©szsĂ©gĂŒgy; ĂĄpolĂłk; tĂŒntetĂ©s; demonstrĂĄciĂł; egĂ©szsĂ©gĂŒgyi dolgozĂłk
Såndor Måria elindítja, Cser Ágnes letårgyalja

„Zajlik az egyeztetĂ©s a szakmai szervezetekkel Ă©s szakszervezetekkel az ĂĄgazati szintĂ», egysĂ©ges szabĂĄlyozĂĄs megteremtĂ©se Ă©rdekĂ©ben” – közölte rĂ©szletek nĂ©lkĂŒl augusztus 6-ĂĄn az ĂĄllamtitkĂĄrsĂĄg, az MSZ-EDDSZ pedig gyorsan kiadott egy közlemĂ©nyt, amely szerint jĂșliusban megkezdĂ”dtek a tĂĄrgyalĂĄsok az ĂĄgazati – vagyis minden egĂ©szsĂ©gĂŒgyben dolgozĂłra Ă©rvĂ©nyes – kollektĂ­v szerzĂ”dĂ©srĂ”l, melynek egyes fejezeteit mĂĄr augusztusban alĂĄĂ­rhatjĂĄk.

A tĂĄrgyalĂĄsokon rajtuk kĂ­vĂŒl a mentĂ”sök vettek rĂ©szt, mĂ­g az orvosi kamara Ă©s a szakdolgozĂłi kamara mint stratĂ©giai partner mĂ»ködik közre.

A FESZ-elnök minderrĂ”l azt mondta lapunknak, remĂ©li, hogy a kormĂĄny, akĂĄrcsak mĂĄjusban, bevonja a nem reprezentatĂ­v szervezeteket is a tĂĄrgyalĂĄsokba, kĂŒlönösen Ășgy, hogy szerinte egy kollektĂ­v szerzĂ”dĂ©s megkötĂ©sĂ©hez jelenleg nincsenek meg az anyagi feltĂ©telek.

A megkötendĂ” megĂĄllapodĂĄsnak, kollektĂ­v szerzĂ”dĂ©snek rĂ©sze lehet az alapbĂ©remelĂ©s, az Ășgynevezett munkaidĂ”keret, vagyis az, hogy milyen gyakorisĂĄggal szĂĄmoljĂĄk el a tĂșlĂłrĂĄkat, hogy mennyi tĂșlĂłra, kĂ©szenlĂ©t, ĂŒgyelet rendelhetĂ” el, illetve melyikĂ©rt milyen ellentĂ©telezĂ©s jĂĄr, Ă©s azt mi alapjĂĄn kell kiszĂĄmĂ­tani.

EgyelĂ”re csak annyi a konkrĂ©tum, hogy szeptemberben fizetik majd elĂ”ször a jĂșlius 1-jĂ©tĂ”l Ă©rvĂ©nyes Ășj elszĂĄmolĂĄsi szabĂĄlyok alapjĂĄn a kĂŒlönbözĂ” pĂłtlĂ©kokat, amelyek pontos összege majd akkor derĂŒl ki.

Az ĂĄllamtitkĂĄrsĂĄg elmĂ©letben kezdettĂ”l egyetĂ©rt a szakdolgozĂłi kamara 12 pontjĂĄval, sĂ”t a radikĂĄlisabb követelĂ©seket megfogalmazĂł fekete pĂłlĂłs nĂ”vĂ©rekkel is. „Önöknek mindenben igazuk van” – mondta Zombor GĂĄbor a mĂĄjusi tĂŒntetĂ©sen. Az ugyanakkor kĂ©rdĂ©ses, hogy mire lesz pĂ©nz, mivel az ĂĄllamtitkĂĄr azt is többször elmondta, hogy amiben a kormĂĄny döntĂ©sĂ©re Ă©s a parlamenti döntĂ©shozĂłk akaratĂĄra van szĂŒksĂ©g, azt csak közvetĂ­teni tudja.

Az EDDSZ Ășgy csatlakozhatott rĂĄ az egĂ©sz törtĂ©netre, hogy a munka törvĂ©nykönyve szerint a kollektĂ­v szerzĂ”dĂ©sekrĂ”l csak azoknak a szakszervezeteknek van joguk tĂĄrgyalni, majd megĂĄllapodni, amelyek 10 szĂĄzalĂ©kosnĂĄl nagyobb szervezettsĂ©ggel rendelkeznek, vagyis az ĂĄgazatban dolgozĂłk több mint 10 szĂĄzalĂ©ka tagdĂ­jat fizet nekik. Ilyen szakszervezet egy van: az EDDSZ. A többiek rĂ©szvĂ©teli Ă©s beleszĂłlĂĄsi joga a munkĂĄltatĂł, azaz az egĂ©szsĂ©gĂŒgyben az ĂĄllamtitkĂĄrsĂĄg jĂłindulatĂĄn mĂșlik.

Az EDDSZ kezdettĂ”l nem mulasztja el hangsĂșlyozni, hogy csak neki van joga megĂĄllapodĂĄst kötni, amelyre folyamatosan javaslatokat is tesz. Erre a kormĂĄny is rĂĄerĂ”sĂ­tett: ĂĄprilis 20-ĂĄn Zombor GĂĄbor ĂĄllamtitkĂĄr egy interjĂșban kifejezetten arrĂłl beszĂ©lt, hogy a kormĂĄny csak a reprezentatĂ­v szakszervezettel folytathat bĂ©rtĂĄrgyalĂĄsokat.

AmiĂ©rt vĂ©gkĂ©pp nem mindegy, hogy mi kerĂŒl egy esetleges kollektĂ­v szerzĂ”dĂ©sbe, az többek között az, hogy Ă©rvĂ©nyes kollektĂ­v szerzĂ”dĂ©s megvĂĄltoztatĂĄsĂĄĂ©rt jogszerĂ»en sztrĂĄjk sem kezdhetĂ”. Az AkciĂłszövetsĂ©g szervezeteinek kĂ©pviselĂ”i ugyanakkor egyetĂ©rtenek abban, hogy a gyakorlatban senki sem vĂĄrhatnĂĄ el egy nĂ©lkĂŒlĂŒk kötött szerzĂ”dĂ©s betartĂĄsĂĄt.

A szervezettsĂ©get hĂĄromĂ©vente, az Ășgynevezett reprezentativitĂĄsmĂ©rĂ©ssel regisztrĂĄljĂĄk. Az OrszĂĄgos ReprezentativitĂĄst MegĂĄllapĂ­tĂł BizottsĂĄg (ORMB) utoljĂĄra, a 2014. januĂĄri ĂĄllapotot figyelembe vĂ©ve, tavaly augusztus 27-Ă©n, vagyis nem egĂ©szen egy Ă©ve tette közzĂ© a jelentĂ©sĂ©t, ami azt is jelenti, hogy a következĂ” mĂ©rĂ©s csak 2017-ben lesz.

Ennek alapjĂĄn az Ășgynevezett „humĂĄn-egĂ©szsĂ©gĂŒgyi ellĂĄtĂĄs”-ban az EDDSZ, az ehhez tartozĂł alkategĂłriĂĄban, az Ășgynevezett „egyĂ©b humĂĄn-egĂ©szsĂ©gĂŒgyi ellĂĄtĂĄs”-ban pedig a MentĂ”dolgozĂłk ÖnĂĄllĂł Szakszervezete (MÖSZ) lett reprezentatĂ­v 11, illetve 21 szĂĄzalĂ©kos szervezettsĂ©ggel. Az EDDSZ 11 szĂĄzalĂ©kos eredmĂ©nye 13 311 tagot jelent, vagyis az egĂ©sz ĂĄgazatban nagysĂĄgrendileg 120 ezren dolgoznak.

A taglĂ©tszĂĄmot kĂ©tfĂ©le adatbĂłl összesĂ­tik. Az egyik azoknak a lĂ©tszĂĄma, akik megbĂ­zĂĄst adtak a munkĂĄltatĂłjuknak a szakszervezeti tagdĂ­j befizetĂ©sĂ©re, a mĂĄsik pedig a szakszervezeteknek közvetlenĂŒl tagdĂ­jat fizetĂ”k szĂĄma, amelyrĂ”l maga a szakszervezet nyilatkozik.

Ez utĂłbbi azonban nem teljes körĂ»en transzparens, van, ahol a friss adatok hiĂĄnyoznak a nyilvĂĄnos adatbĂĄzisokbĂłl, beszĂĄmolĂłkbĂłl, mĂĄsutt nem tudni, pontosan mennyi a tagdĂ­j, Ă­gy nem lehet kiszĂĄmolni a tagok szĂĄmĂĄt az összbevĂ©telbĂ”l. TovĂĄbb bonyolĂ­tja a kĂ©pet, hogy pĂ©ldĂĄul az Orvosegyetemek Szakszervezeti SzövetsĂ©ge a felsĂ”oktatĂĄsi kalapba kerĂŒlt – itt reprezentatĂ­v is –, noha tagjainak többsĂ©ge az egyetemi klinikĂĄk egĂ©szsĂ©gĂŒgyi dolgozĂłja.

Tagdíjbevételek a szakszervezeti beszåmolók alapjån:

· MSZ-EDDSZ: 109 milliĂł (109 volt 2013-ban)
· FĂŒggetlen EgĂ©szsĂ©gĂŒgyi Szakszervezet: 10,2 milliĂł (7,3 volt 2013-ban)
· Orvosegyetemek Szakszervezeti SzövetsĂ©ge: 2,38 milliĂł forint (2,48 milliĂł volt 2013-ban)
· Magyar Orvosok SzövetsĂ©ge: 4,9 milliĂł (2013-as)
· MentĂ”dolgozĂłk ÖnĂĄllĂł Szakszervezete: 51,2 milliĂł (46,8 volt 2013-ban)
· MagyarorszĂĄgi MentĂ”dolgozĂłk SzövetsĂ©ge: 2,4 milliĂł (2013-as adat)

LĂ©tszĂĄmadatok a tavaly januĂĄri adatok szerint:

· az MSZ-EDDSZ-nek 13 311 (ebbĂ”l 11 ezer az egĂ©szsĂ©gĂŒgyben),
· az Orvosegyetemek Szakszervezeti SzövetsĂ©gĂ©nek 5133,
· a Magyar Orvosok SzövetsĂ©gĂ©nek 2500,
· a MentĂ”dolgozĂłk ÖnĂĄllĂł SzakszervezetĂ©nek 2295,
· az EgĂ©szsĂ©gĂŒgyi DolgozĂłk Szakszervezeteinek ÖnĂĄllĂł TerĂŒleti SzövetsĂ©gĂ©nek 414,
· az AutonĂłm TerĂŒleti Szakszervezetnek 376,
· az EgĂ©szsĂ©gĂŒgyben DolgozĂłk FĂŒggetlen SzakszervezetĂ©nek 263,
· a MagyarorszĂĄgi DolgozĂłk EgĂ©szsĂ©gĂŒgyi Ă©s SzociĂĄlis SzakszervezetĂ©nek pedig 251 tagja volt.

MĂ©g nem szerepel a tavalyi összesĂ­tĂ©sben a FĂŒggetlen EgĂ©szsĂ©gĂŒgyi Szakszervezet (FESZ), amelynek SĂĄndor MĂĄria is tagja.
Link

Hozzászólások


Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.