Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

Amerika egyik tagállama is lehetnénk


S√Ķt, izrael√© is...nem? De ink√°bb az Orosz F√∂der√°ci√≥√©...ha j√≥l mennek a dolgok, mert hamarosan izrel (ami marad bel√Ķle) is oda ker√ľl....Ja az USA tag√°llamok kezdik a lev√°l√°st? Aki nem veszi figyelembe, hogy az Egyes√ľlt √Āllamok sz√∂vets√©gi √°llam, k√∂nnyen √©rezheti, hogy elt√∂rp√ľl√ľnk a szuperhatalom mellett. Ami minden tekintetben igaz is, de ha k√ľl√∂n-k√ľl√∂n n√©zz√ľk az egyes tag√°llamok gazdas√°gi teljes√≠tm√©ny√©t, egy picit √°rnyalhat√≥ a k√©p.

Izgalmas grafik√°t tett k√∂zz√© a Newsweek, amelyet az Amerikai V√°llalkoz√°si Int√©zet (AEI) k√©sz√≠tett. Az USA vakt√©rk√©p√©n a tag√°llamok nev√©t azzal az orsz√°g√©val helyettes√≠tett√©k, amelynek a nomin√°lis brutt√≥ hazai term√©ke a leghasonl√≥bb az adott tag√°llam√©hoz. Magyarorsz√°g ily m√≥don Utahnak feleltethet√Ķ meg, s √©rdekes m√≥don ezen az elk√©pzelt t√©rk√©pen is szomsz√©dunk lett Ukrajna, Nevada hely√©n. A (val√≥s) k√∂rny√©k√ľnkr√Ķl felt√Ľnik m√©g Szlov√°kia (Mississippi), Rom√°nia (√Čszak-Karolina), Horv√°torsz√°g (Alaszka), valamint bar√°taink, a lengyelek (New Jersey) is. Figyelemre m√©lt√≥ orsz√°gn√©v m√©g Sz√≠ria, Eti√≥pia vagy Jemen, de enn√©l sokkal √©rdekesebb, hogy milyen hatalmas √©s a k√∂zgondolkod√°sban robosztus gazdas√°g√ļnak vallott √°llamok „f√©rn√©nek bele” k√©nyelmesen az USA-ba.


Kalifornia felérne Brazíliával

Mint az Egyes√ľlt √Āllamok legn√©pesebb √°llama, Kalifornia az orsz√°g GDP-j√©nek t√∂bb mint 13 sz√°zal√©k√°t adja. Ez tal√°n nem is meglep√Ķ, hiszen itt tal√°lhat√≥ Amerika m√°sodik legnagyobb v√°rosa, Los Angeles (benne t√∂bbek k√∂z√∂tt Hollywooddal) vagy a h√≠res Szil√≠cium-v√∂lgy, a high-tech ipar b√∂lcs√Ķje. Itt tal√°lt√°k fel vagy fejlesztett√©k cs√ļcstechnol√≥gi√°v√° az integr√°lt √°ramk√∂rt, a mikroprocesszort vagy √©ppen a szem√©lyi sz√°m√≠t√≥g√©pet. A tag√°llam GDP-je 2014-ben 2311 milli√°rd doll√°r volt, ami csak kicsivel marad el az √∂nmag√°ban is felt√∂rekv√Ķ gazdas√°gi nagyhatalomnak tekintett Braz√≠li√°√©t√≥l a maga 2353 milli√°rd doll√°rj√°val.

Ezzel a teljes√≠tm√©ny√©vel Kalifornia, ha √∂n√°ll√≥ orsz√°gk√©nt m√Ľk√∂dne, a vil√°granglist√°n a nyolcadik legnagyobb gazdas√°g lehetne, megel√Ķzve nemcsak Oroszorsz√°got √©s Olaszorsz√°got, de p√©ld√°ul a b√Ķven egymilli√°rdosn√°l nagyobb n√©pess√©g√Ľ Indi√°t is. Ek√∂zben Kalifornia lakoss√°ga „mind√∂ssze” 38,8 milli√≥ f√Ķ, m√≠g Braz√≠li√°√© 200,4 milli√≥. Vagyis az amerikai √°llam gazdas√°gi teljes√≠tm√©nye √ļgy egyezik meg a latin √≥ri√°s√©val, hogy √∂t√∂dakkora a lakoss√°ga.
Kényelmesen elférnének a gazdagok is

Szint√©n szembesz√∂k√Ķ, hogy Texas az 1648 milli√°rdos GDP-j√©vel igen j√≥l megfeleltethet√Ķ Kanad√°nak, alig marad el a vil√°g 11. legnagyobb gazdas√°g√°t√≥l, ami tavaly 1788 milli√°rdos kibocs√°t√°st produk√°lt. De az olajban gazdag Sza√ļd-Ar√°bia teljes√≠tm√©nye is alig nagyobb, mint Illinois √°llam√©.

Azonban az amerikai tag√°llamok kiugr√≥ teljes√≠tm√©ny√©t legink√°bb az mutatja meg, hogy sokkal kisebb lakoss√°gsz√°mmal mutatnak fel hasonl√≥ kibocs√°t√°st, mint a GDP-p√°rjaik. √ćgy p√©ld√°ul az Egyes√ľlt √Āllamok harmadik legnagyobb gazdas√°gi teljes√≠tm√©ny√©t produk√°l√≥ New York √°llam 1404 milli√°rdos GDP-t tud felmutatni, nagyj√°b√≥l Spanyolorsz√°g brutt√≥ hazai √∂sszterm√©k√©vel megegyez√Ķt. Csakhogy m√≠g Spanyolorsz√°g lakoss√°ga 47,3 milli√≥ f√Ķ, addig New York √°llam√© 19,75, vagyis kevesebb, mint feleannyi.
Utah, az ikertestvér

Haz√°nk az AEI t√©rk√©p√©n Utah hely√©re ker√ľlt – megtisztel√Ķ ez a hely, amire alighanem r√° is szolg√°ltunk azzal, hogy 2014-ben igen k√∂zel ker√ľlt√ľnk a utahi 141 milli√°rd doll√°ros adathoz. M√°r kev√©sb√© √∂rvendeztethet meg minket az, hogy a tag√°llam lakoss√°ga a 3 milli√≥ f√Ķt sem √©ri el, teh√°t a hazai lakoss√°gsz√°mnak kevesebb mint harmada √°ll√≠t el√Ķ ugyanakkora √©rt√©ket, mint mi, magyarok.
Bingham Canyon a vil√°g egyik legnagyobb k√ľlsz√≠ni fejt√©s√Ľ b√°ny√°ja
Fotó: Global Book Publishing / Europress/AFP

De honnan ered a utahi teljes√≠tm√©ny? Hab√°r az √°llam els√Ķsorban arr√≥l h√≠res, hogy itt √©lnek a legnagyobb ar√°nyban a mormon egyh√°z tagjai, kevesen tudj√°k, hogy a ter√ľlet nagyon fontos b√°ny√°szati lel√Ķhely. A Bingham Canyon a vil√°g egyik legnagyobb k√ľlsz√≠ni fejt√©s√Ľ b√°ny√°ja, ahol rezet termelnek ki. Az √°gazat tov√°bbra is jelent√Ķs szerepet j√°tszik az √°llam gazdas√°g√°ban, a r√©z mellett aranyat, ez√ľst√∂t, cinket √©s √≥lmot is rejt a f√∂ld.

Annak ellen√©re, hogy a utahi kl√≠ma nem a legkedvez√Ķbb a mez√Ķgazdas√°g sz√°m√°ra, bizonyos n√∂v√©nyek j√≥l megteremnek itt: a kukorica- √©s √°rpatermeszt√©s mellett gy√ľm√∂lcstermel√Ķk is sz√©p sz√°mmal vannak. Az √°llatteny√©szt√©s azonban meghat√°roz√≥bb, a juh- √©s szarvasmarha-teny√©szt√©sen k√≠v√ľl folyamatosan n√∂vekszik a baromfiipar.

Azonban Utah ink√°bb a turizmus√°r√≥l nevezetes, hiszen Kalifornia √©s Alaszka ut√°n itt tal√°lhat√≥ a legt√∂bb nemzeti park, ebb√Ķl is sz√©p bev√©telre tesz szert az √°llam. Mindezzel egy√ľtt is csak 1 sz√°zal√©kban j√°rul hozz√° az Egyes√ľlt √Āllamok GDP-j√©hez a tag√°llam, de nincs mi√©rt sz√©gyenkeznie – 2002-ben a f√Ķv√°rosa, Salt Lake City rendezte a t√©li olimpi√°t.
Link

HozzŠszůlŠsok


#1 | Perje - 2015. augusztus 25. 11:04:22
Az is lesz√ľnk hamarosan, ha Dzso Bajdent megv√°lasztj√°k eln√∂knek. J√≥v√°hagyt√°k az eln√∂ki jel√∂l√©s√©t.
Az ifjabb Bajden majd Ukrajnát irányítja.

Jönnek az F22-esek is Európába:
http://www.reuter...AM20150824

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.