Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

'Zsidóként kutya kötelességem segíteni'


L√©derer Andr√°s k√∂zel h√°rom h√≥napja √©jt nappall√° t√©ve kint van az utc√°n, √∂nk√©ntesk√©nt seg√≠t a menek√ľltek ell√°t√°s√°ban, t√°j√©koztat√°s√°ban. Abb√≥l indul ki, h√°ny ember pusztult el a v√©szkorszakban csup√°n az√©rt, mert senki nem ny√ļjtott nekik seg√≠ts√©get.

Mi t√∂rt√©nik egy menek√ľlttel, miut√°n √°tl√©pte Magyarorsz√°g hat√°r√°t?

Ha elfogj√°k, el√Ķsz√∂r a rend√Ķrs√©gre ker√ľl negyvennyolc √≥r√°ra, ut√°na a Bev√°ndorl√°si Hivatal kirendelts√©g√©n kijel√∂lnek sz√°m√°ra egy t√°bort. El√Ķfordulhat, hogy valakit R√∂szk√©r√Ķl elk√ľldenek Budapestre, Nagyf√°ra, Kiskunhalasra, Tatab√°ny√°ra vagy ak√°r Debrecenbe is, hogy t√°bort jel√∂ljenek ki a sz√°m√°ra, onnan pedig √ļjabb utaz√°s veszi kezdet√©t.

Van abban valami logika, hogy kit hov√° k√ľldenek?

Nincs. Az sem tudni, mi alapj√°n regisztr√°lnak egyeseket Nagyf√°n, m√≠g m√°sokat Szegeden vagy b√°rhol m√°shol. Egyetlen szab√°ly van: a k√≠s√©r√Ķ n√©lk√ľli kiskor√ļakat, vagyis azokat, akik sz√ľl√Ķ, nagyobb testv√©r, gy√°m n√©lk√ľl √©rkeznek Magyarorsz√°gra, a f√≥ti gyerekmenek√ľlt-t√°borba kell k√ľldeni. Elvileg nem z√°rj√°k √∂ssze √Ķket a t√∂bbi t√°bor vadidegen feln√Ķttjeivel, de a gyakorlatban ez nem √≠gy m√Ľk√∂dik. 15-16 √©vesekre sim√°n azt mondj√°k, hogy elm√ļltak 18 √©vesek, √©s elk√ľldik √Ķket egy menek√ľltt√°borba √ļgy, hogy nincs senkij√ľk.

Léderer András /Fotó: Mészáros Zsolt, nyugat.hu
Léderer András /Fotó: Mészáros Zsolt, nyugat.hu

T√∂bbnyire az√©rt nincs, mert meg√∂lt√©k a csal√°djukat vagy elvesztett√©k egym√°st az √ļt sor√°n. Nagyon sokan T√∂r√∂korsz√°gt√≥l gyalogolnak id√°ig. Ezt ne √ļgy k√©pzelje el senki, hogy biztos nagyon f√°raszt√≥ az √ļt, de az√©rt viszonylag konszolid√°ltan √©rkeznek. Nem! L√©pten-nyomon kirabolj√°k √©s b√°ntj√°k, √Ķket. Sok olyan emberrel tal√°lkoztam, akiket Maced√≥ni√°ban, Bulg√°ri√°ban a rend√Ķr√∂k √©s a hat√°r√Ķr√∂k vertek agyba-f√Ķbe. √öt k√∂zben sincsenek biztons√°gban, √©s sim√°n el√Ķfordulhat, hogy valaki csal√°ddal egy√ľtt indult el p√©ld√°ul Sz√≠ri√°b√≥l, de mire el√©rt ide, m√°r valahol elvesztett√©k egym√°st a csal√°dtagok.

Ha az √ļton siker√ľl egy√ľtt maradnia a csal√°dnak, itt √ľgyelnek arra, hogy egy√ľtt is tarts√°k √Ķket?

Nem. Ezek az emberek hihetetlen√ľl r√©m√ľltek, azt sem tudj√°k, hol vannak, mi v√°r r√°juk, √©s sok esetben m√©g azzal is s√ļlyosbodnak a probl√©m√°ik, hogy sz√©tszak√≠tj√°k a csal√°djukat. Az egyik fel√©t mondjuk Kiskunhalasra k√ľldik, a m√°sikat R√∂szk√©re, az egyiket h√©tf√Ķn ind√≠tj√°k el R√∂szk√©r√Ķl Debrecenbe, a m√°sikat szerd√°n Kiskunhalasr√≥l V√°mosszabadiba. Az √∂nk√©nteseken k√≠v√ľl senki semmit nem magyar√°z el nekik. T√∂megesen fordul el√Ķ, hogy a sz√©tszak√≠tott csal√°dok egy-egy tagja Budapest valamelyik p√°lyaudvar√°n v√°rja a csod√°t: h√°tha felbukkan a feles√©ge, a f√©rje, az anyja, az apja, a gyereke, a testv√©re. Nagyon neh√©z meg√©rtetni vel√ľk, hogy erre alig van es√©ly. Mi sem tudjuk, hol vannak. Legnagyobb val√≥sz√≠n√Ľs√©ggel √ļgy tal√°lj√°k meg √Ķket, ha bemennek a sz√°mukra kijel√∂lt helyre, √©s ott a Helsinki Bizotts√°g jog√°szai, a Mened√©k Egyes√ľlet vagy civil seg√≠t√Ķk megpr√≥b√°lj√°k kinyomozni, melyik t√°borban tart√≥zkodnak a csal√°dtagok.

Kapnak valamif√©le hat√≥s√°gi pap√≠rt a menek√ľltek, azt√°n sorsukra hagyj√°k √Ķket?

Igen. Kapnak egy k√©toldalas, magyar nyelv√Ľ (!) egyensz√∂veget. Benne van, melyik telep√ľl√©sen utalt√°k be √Ķket a t√°borba, hov√° kell menni√ľk, √©s az irat alapj√°n az adott viszonylatra meghat√°rozott ideig, √°ltal√°ban huszonn√©gy √≥r√°ig, ingyenesen ig√©nybe vehetik a M√ĀV-ot √©s a Vol√°nbuszt. Ezt a pap√≠rt t√∂bbnyire nemhogy meg√©rteni, de elolvasni sem tudj√°k, hiszen a latin bet√Ľket sem ismerik felt√©tlen√ľl. Mi elk√©rj√ľk t√Ķl√ľk az iratot, megn√©zz√ľk a menetrendet, megbesz√©lj√ľk a kalauzokkal, √©s egyeztetj√ľk a t√∂bbi √°llom√°ssal, hogy mikor h√°ny emberre sz√°m√≠tsanak. A menek√ľltek k√∂zt testi √©s pszich√©s s√©r√ľltek, kerekes sz√©kesek, siketn√©m√°k is vannak, √Ķk v√©gk√©pp nem tudn√°nak seg√≠ts√©g n√©lk√ľl boldogulni.

Az egyik √∂nk√©ntes√ľnk az els√Ķ napj√°n a D√©li p√°lyaudvaron kereste a menetrendben, hogy mikor megy a vonat V√°mosszabadiba. De oda egy√°ltal√°n nem megy vonat. Gy√Ķrbe megy, onnan gyalog, busszal vagy taxival lehet eljutni a telep√ľl√©sre. Ha ezt egy √°tlagos pesti, magyar √°llampolg√°r nem tudja, hogyan v√°rhatj√°k el, hogy egy latin bet√Ľket nem ismer√Ķ, magyarul nem besz√©l√Ķ, √∂tsz√°z kilom√©tert borzaszt√≥ √°llapotban √°tutaz√≥, √©hes, szomjas ember majd mag√°t√≥l kital√°lja? M√°r azt sem egyszer√Ľ kider√≠teni, hogy Budapest melyik p√°lyaudvar√°r√≥l megy a vonata, r√°ad√°sul a c√©l√°llom√°s neve nem is az, mint ami a pap√≠rj√°n szerepel. Nonszensz.

Mi t√∂rt√©nik, ha egy menek√ľlt huszonn√©gy √≥r√°n bel√ľl nem jelenik meg a kijel√∂lt t√°borban?

Ez augusztus 1-je √≥ta azt jelenti, hogy nem hajland√≥ egy√ľttm√Ľk√∂dni a magyar hat√≥s√°gokkal. Az, hogy elv√©sz Budapesten, mert nem tal√°lja meg a p√°lyaudvar√°t, vagy v√©letlen√ľl K√Ķb√°nya-Kispesten sz√°ll le a vonatr√≥l, mert azt hiszi, hogy m√°r Budapest k√∂zpontj√°ba √©rt, „hivatalb√≥l" senkit nem √©rdekel. Ha valaki v√©giggondolja az apr√≥ l√©p√©seket, egyszer csak r√°d√∂bben, mennyire elk√©peszt√Ķ, ami t√∂rt√©nik. Mi tudjuk, hogy Gy√Ķr-Gy√°rv√°ros √°llom√°s m√©g nem Gy√Ķr, de egy menek√ľlt meg√∂r√ľl, hogy felismerte azt a n√©gy bet√Ľt, amit a pap√≠rj√°n is l√°t, √©s lesz√°ll. Att√≥l kezdve elveszett, ha pedig a hat√≥s√°gok tal√°lj√°k meg el√Ķsz√∂r, m√°ris van jogalapjuk Szerbi√°ba toloncolni: nem m√Ľk√∂d√∂tt egy√ľtt a hat√≥s√°gokkal, nem ment be hat√°rid√Ķre a kijel√∂lt t√°borba. B√°r a gyakorlat eddig ilyen szigort nem mutat, a felhatalmaz√°sa megvan erre az √©rintett szerveknek.

Menek√ľltek /Fot√≥: D√©ri Mikl√≥s
Menek√ľltek /Fot√≥: D√©ri Mikl√≥s

J√≥zan √©sszel k√∂nny√Ľ bel√°tni, hogy teljes√≠thetetlen felt√©teleket szabnak a menek√ľlteknek. Elk√©pzelhet√Ķ, hogy sz√°nd√©kosan, mert az a c√©l, hogy visszatoloncolj√°k √Ķket?

Ha a c√©l tal√°n nem is ez, a v√©geredm√©ny ahhoz k√∂zel√≠t. Egyfel√Ķl az augusztus 1-j√©n √©letbe l√©pett t√∂rv√©nyi szab√°lyoz√°s, amely d√∂bbenetes m√≥don biztons√°gos orsz√°gnak min√Ķs√≠tette Szerbi√°t, nem ad sok m√©rlegel√©si lehet√Ķs√©get a bev√°ndorl√°si hivatalnak, √©s bizonyos tekintetben a hat√≥s√°goknak sincs nagy mozg√°ster√ľk. Egy√©nileg sokan megtesznek minden t√Ķl√ľk telhet√Ķt a hivataln√°l, a rend√Ķrs√©gn√©l, de ismerek olyan munkat√°rsakat is, akik egy√°ltal√°n nem seg√≠t√Ķk√©szek.

M√°sfel√Ķl azt az embert√∂meget, amely az elm√ļlt h√≥napokban Magyarorsz√°gra √©rkezett, a tized√©re, huszad√°ra tervezett int√©zm√©nyrendszer √©s √ľgyint√©z√Ķi √°llom√°ny fizikailag k√©ptelen ell√°tni. Egyszer√Ľen nem b√≠rj√°k. A magyar korm√°ny pedig ahelyett, hogy n√∂veln√© az √ľgyint√©z√Ķk sz√°m√°t a k√ľl√∂nb√∂z√Ķ hivatalokban, k√ľl√∂nvonatokat √©s -buszokat ind√≠tana a menek√ľlteknek, √©s igyekezne emberhez m√©lt√≥ k√∂r√ľlm√©nyeket teremteni a t√°borokban, eltapsol 22-25 milli√°rd forintot egy semmire sem j√≥ ker√≠t√©sre.

Nem der√ľlt √©gb√Ķl vill√°mcsap√°sk√©nt j√∂tt a menek√ľlt√°radat, h√≥napokkal ezel√Ķtt lehetett tudni, hogy migr√°nsok ezrei √©rkeznek majd hozz√°nk. Mit gondolsz, mi√©rt nem tett, tesz semmit a korm√°ny?

Mindenekel√Ķtt az√©rt, mert velej√©ig aljas. H√≥napokkal ezel√Ķtt elindult egy v√©gtelen√ľl primit√≠v kamp√°ny a bev√°ndorl√≥k elleni gy√Ľl√∂let gerjeszt√©s√©re. Ha nincs probl√©ma, nem lehet „megv√©dj√ľk a haz√°t" hisztit gener√°lni, ez√©rt a korm√°ny probl√©m√°t kre√°l: a forr√°sokat nem a megfelel√Ķ helyre csoportos√≠tja, hanem helyette plak√°tokat √©s ker√≠t√©st gy√°rt, aminek semmi √©rtelme, de meg lehet mutatni este a h√≠rad√≥ban, hogy √°ll a v√°rt√°n, hiszen √©p√ľl a hatalmas sz√∂gesdr√≥t.

Semmilyen szempontb√≥l nem lesz jobb a helyzet, s√Ķt, de azokban, akik nem tal√°lkoznak naponta szemt√Ķl szembe ezzel a probl√©m√°val, el√ľltetik, hogy az „illeg√°lis" bev√°ndorl√≥k b√ľd√∂sek, koszosak, agressz√≠vek, betegs√©geket terjesztenek √©s m√©g magyarul sem besz√©lnek, teh√°t ut√°lni kell √Ķket. Ha m√°r el√©g nagy a gy√Ľl√∂let, egy eleve probl√©m√°s t√∂rt√©netet val√≥di kr√≠ziss√© lehet fokozni. Ez a korm√°ny c√©lja. Nem vagyok benne biztos, hogy v√©giggondolt√°k, milyen k√∂vetkezm√©nyei lehetnek annak, hogy a magyar √°llam gyakorlatilag semmilyen ell√°t√°st nem ny√ļjt ezeknek az embereknek. Ha itt baj lesz, az√©rt egyed√ľl az Orb√°n-korm√°nyt terheli a felel√Ķss√©g.

Gyakorlatilag az √∂nk√©ntesek v√©gzik el az √∂sszes olyan feladatot, amit az √°llamnak kellene. A saj√°t p√©nzetekb√Ķl √©s adom√°nyokb√≥l teremtitek el√Ķ az ehhez sz√ľks√©ges forr√°st. Hov√° megy az EU-t√≥l kapott rengeteg p√©nz?

A megn√∂vekedett t√∂meg miatt a szok√°sos √∂sszegen k√≠v√ľl pluszp√©nzt biztos√≠tott Magyarorsz√°gnak az EU, de fogalmunk sincs, mire k√∂lti a korm√°ny. Borzalmas az eg√©szs√©g√ľgyi helyzet a menek√ľltt√°borokban, de egyetlen orvossal sem lett t√∂bb. Az egyik helyre bement n√©gy k√ľlf√∂ldi, itt tanul√≥, v√©gz√Ķs orvostanhallgat√≥, √©s s√≠rva mondt√°k, hogy ilyet m√©g soha nem √©ltek meg. Annyira nincs orvosi ell√°t√°s, hogy egy doboz ragtapasz√©rt is √ļgy tekintettek r√°juk, mint a megv√°lt√≥ra. Ott van ezer√∂tsz√°z ember, a sor v√©gtelen, √©s √Ķk n√©gyen k√©ptelenek rajtuk seg√≠teni. Egyszer√Ľen nem b√≠rt√°k az ott uralkod√≥ rettenetes √°llapotok lelki terh√©t. Lehetne arra hivatkozni, hogy k√©t nap alatt nem tud mindent elint√©zni a korm√°ny, de √©n m√°r lassan h√°rom h√≥napja vagyok kint az utc√°n, √©s ez alatt semmit sem v√°ltozott a hozz√°√°ll√°s.

Menek√ľltek: Jara, Szidra, Mohamed, Neszri, Hend Sz√≠ri√°b√≥l /Fot√≥: D√©ri Mikl√≥s
Menek√ľltek: Jara, Szidra, Mohamed, Neszri, Hend Sz√≠ri√°b√≥l /Fot√≥: D√©ri Mikl√≥s

Az √∂nk√©ntesek unszol√°s√°ra a f√Ķv√°ros k√∂zel egy h√≥napja k√©t k√ľl√∂nbuszt biztos√≠t a menek√ľlteknek a budapesti p√°lyaudvarok k√∂z√∂tt. Szint√©n a f√Ķv√°ros jel√∂lt ki √ļgynevezett tranzitz√≥n√°kat a h√°rom f√Ķv√°rosi f√Ķp√°lyaudvar k√∂rny√©k√©n azzal a c√©llal, hogy az √°tutaz√≥ menek√ľltek lehet√Ķs√©g szerint ott tart√≥zkodjanak. A leg√ļjabb h√≠rek szerint ezeket meg akarja sz√ľntetni a f√Ķpolg√°rmester. A buszok l√©te, valamint a z√≥n√°k mellett az √∂nk√©nteseknek √°tadott rakt√°rhelyis√©gek vagy kont√©nerek √©s az ingyenesen haszn√°lhat√≥ nyilv√°nos WC-k seg√≠tik az √∂nk√©ntesek munk√°j√°t, de legfeljebb t√Ľzolt√°sra elegend√Ķek.

Hamarosan itt az √Ķsz, az emberek j√≥ r√©sze m√°r most is f√°zik est√©nk√©nt. Teljesen vil√°gos, hogy az eddigi gyakorlat fenntarthatatlan az √Ķszi-t√©li h√≥napokban. M√°sok az akut probl√©m√°k ny√°ron, mint √Ķsszel-t√©len. A negyvenfokos pesti ny√°rban sok m√°s √∂nk√©nteshez hasonl√≥an √©n is vittem haza mened√©kk√©r√Ķket tiszt√°lkodni: voltak, akik hetek √≥ta akkor kaptak el√Ķsz√∂r lehet√Ķs√©get a zuhanyoz√°sra. Ez emberhez m√©ltatlan. De √Ķsszel √©s t√©len hi√°ba tudnak lezuhanyozni forr√≥ v√≠zben, ha ut√°na a szabad √©g alatt kell t√∂lteni√ľk az √©jszak√°t.

Attól tartok, ez a tudatos megalázásuk része.

√ćgy van. Teljes bizonytalans√°gban √©s megal√°zotts√°gban tartj√°k √Ķket: nem tudj√°k, mi t√∂rt√©nik vel√ľk, mi√©rt vannak b√∂rt√∂nben, mi√©rt vannak esetleg megbilincselve, egy√°ltal√°n, b√∂rt√∂nben vannak-e vagy csak ilyen itt a fogadtat√°s, mi√©rt vesznek t√Ķl√ľk ujjlenyomatot, mi√©rt f√©nyk√©pezik le √Ķket. Nagyon sokan rettegnek, hogy kider√ľl: itt vannak Eur√≥p√°ban, √©s otthon a csal√°djukat megkeresi √©s meg√∂li az Iszl√°m √Āllam vagy valamelyik m√°s sz√©ls√Ķs√©ges szervezet. Az, hogy tiszt√°lkodni sem tudnak, pluszmegal√°z√°s. Teljesen lefagytam, eln√©multam, amikor odaj√∂ttek hozz√°m f√©rfiak, hihetetlen√ľl rossz √°llapotban, rongyosan, n√©melyek csontsov√°nyra fogyva, hogy szerezzek nekik egy inget. Tal√°ltunk is. Tiszt√°k voltak, de nyilv√°n nem vasalt√°k ki √Ķket, √©s akkor ezek a v√©gtelen√ľl elgy√∂t√∂rt emberek azt pr√≥b√°lt√°k meg√©rtetni, hogy az nem j√≥, nekik egy rendes ing kell, mert ennyi maradt a m√©lt√≥s√°gukb√≥l.

A nyelvi neh√©zs√©geket is d√∂nt√Ķen √∂nk√©ntesekkel k√ľzditek le. Nem lenne k√∂teless√©ge a hat√≥s√°gnak tolm√°csot alkalmazni?

De, csak erre sem jut p√©nz, illetve ember. Azon a bizonyos pap√≠ron al√°√≠ratj√°k a mened√©kk√©r√Ķkkel, hogy mindenf√©le t√°j√©koztat√°st megkaptak. √Čn tudom, mennyi id√Ķ mindent elmagyar√°zni, hogy valamit √©rtsenek abb√≥l, milyen ell√°t√°sra jogosultak, milyen lehet√Ķs√©geik vannak, √©ppen mi t√∂rt√©nik vel√ľk. Kiz√°rt, hogy az az embert√∂meg, amelyik al√°√≠rta a pap√≠rt, tiszt√°ban van a jogaival, √©s felvil√°gos√≠tott√°k b√°rmir√Ķl is. √Čs hi√°ba van sok √∂nk√©ntes, aki m√©g a nyelvet is besz√©li, nem engedik be a hat√°rrend√©szeti kirendelts√©gre, hogy seg√≠tsen. Civilk√©nt nem csak az id√Ķnk, az energi√°nk √©s a p√©nzt√°rc√°nk v√©ges, hanem van egy jogi hat√°ra is annak, amit megtehet√ľnk.

Találkoztál bárhol például a Vöröskereszt munkatársaival?

Nem, √©s nagyon szeretn√©m tudni, hol vannak, mit csin√°lnak ilyenkor. Ugyanez vonatkozik a baptist√°kra, az √∂kumenikusokra √©s az √∂sszes t√∂bbi hivat√°sos seg√©lyszervezetre is. Egyetlen ismert nagy k√©pvisel√Ķj√ľk van jelen, amelyik l√°that√≥, √©rz√©kelhet√Ķ seg√≠ts√©get ny√ļjt: a M√°ltai Szeretetszolg√°lat. Nekik van egy utcai orvos-ment√Ķ aut√≥juk a Keleti p√°lyaudvaron. Szint√©n az √∂nk√©ntesek √©rt√©k el, hogy legyen. Viszont az az Evang√©liumi Testv√©rk√∂z√∂ss√©g, amelyt√Ķl a magyar √°llam megvonta az egyh√°zi min√Ķs√≠t√©st, egy√ľtt van vel√ľnk, √©s rengeteget seg√≠tenek: a legut√≥bbi hatalmas viharok idej√©n n√©lk√ľl√ľk p√©ld√°ul nem tudtuk volna elsz√°ll√°solni a szabad √©g alatt rekedt embereket. Az Iv√°nyi G√°bor-f√©le humanit√°rius szervezet t√©nylegesen mag√°√©nak √©rzi a menek√ľlt√ľgyet.

Léderer András /Fotó: Mészáros Zsolt, nyugat.hu
Léderer András /Fotó: Mészáros Zsolt, nyugat.hu

Zsid√≥ egyh√°zi vagy vil√°gi szervezetek r√©sz vesznek a seg√≠t√Ķmunk√°ban?

Az utc√°n vel√ľk sem tal√°lkoztam egyel√Ķre, b√°r kerest√©k m√°r a kapcsolatot, hogy hogyan tudn√°nak seg√≠teni. Egyszer egy, a zsid√≥ k√∂z√∂ss√©gb√Ķl ismert id√Ķsebb √ļr nekem szegezte a k√©rd√©st: zsid√≥ l√©temre hogy lehetek olyan h√ľlye, hogy seg√≠tek a menek√ľlteknek? Hiszen ezek terrorist√°k lesznek. Az√©rt seg√≠tek, mert zsid√≥k√©nt a holokausztb√≥l levonand√≥ legfontosabb szem√©lyes k√∂vetkeztet√©sem az: nem n√©zhetem t√©tlen√ľl, hogy az √°llam tudatosan mag√°ra hagy csoportokat. E mellett soha t√∂bb√© nem mehet√ľnk el sz√≥ n√©lk√ľl, mert nek√ľnk is √≠gy kezd√Ķd√∂tt a t√∂rt√©net√ľnk. Kis kirekeszt√©ssel, kis megal√°z√°ssal, sorsunka hagy√°ssal, √©s pontosan tudjuk, mi lett a v√©ge. Abb√≥l indulok ki, h√°ny ember pusztult el csup√°n az√©rt, mert senki nem ny√ļjtott nekik seg√≠ts√©get. Most itt vannak a menek√ľltek, akik ugyan√ļgy seg√≠ts√©gre szorulnak, teh√°t nekem kutya k√∂teless√©gem seg√≠teni. Az egyik legnagyobb micve (j√≥cselekedet) az, ami√©rt nem fogunk k√∂vetlen viszonz√°st nyerni.

J√≥, ha tudatos√≠tjuk magunkban: ezek az emberek √©let√ľkben el√Ķsz√∂r most, itt n√°lunk √©rzik a saj√°t b√Ķr√ľk√∂n, mit jelent az, hogy Eur√≥pa. Ha azt, hogy odafordulunk hozz√°juk, egyenrang√ļ emberk√©nt tekint√ľnk r√°juk, √©s pr√≥b√°lunk a seg√≠ts√©g√ľkre lenni, akkor sz√°mukra ez lesz Eur√≥pa. Ha ehelyett azzal tal√°lkoznak, hogy z√°rt vas√ļti kocsikban utaztatjuk √Ķket √©tlen-szomjan, orvosi seg√≠ts√©g √©s mindenf√©le inform√°ci√≥ n√©lk√ľl, akkor sz√°mukra ezt fogja jelenteni Eur√≥pa. Ez√©rt is √≥ri√°si, √©letvesz√©lyes felel√Ķtlens√©g, amit a magyar korm√°ny m√Ľvel.

Nem szoktad néha elsírni magad?

De. A napokban is el√Ķfordult: √©gen-f√∂ld√∂n keresek egy tizenk√©t √©ves sz√≠r kisfi√ļt, aki elt√Ľnt Magyarorsz√°gon, √©s a b√°tyja szeretn√© megtal√°lni. A sz√ľleik n√©lk√ľl indultak el, √©s a b√°ty egy menek√ľltt√°borban v√°rja, hogy valami h√≠rt adjak a gyerekr√Ķl. Azt mondta: elvesztette az otthon√°t √©s a csal√°dj√°t, de Budapesten tal√°lt egy testv√©rt; engem. H√°rman indultak el Sz√≠ri√°b√≥l, gyalog, az √∂ccse √©s a legjobb bar√°tja volt vele. A testv√©rek muzulm√°nok, a bar√°t kereszt√©ny. Amikor ez a muzulm√°n fi√ļ a bar√°tj√°val elj√∂tt hozz√°m tiszt√°lkodni, pihenni n√©h√°ny √≥r√°t a vonatuk indul√°s√°ig, a tolm√°cs elmondta nekik, hogy √©n pedig zsid√≥ vagyok. Ahmed, aki az √∂ccs√©t keresi, erre csak annyit mondott: „akkor mi unokatestv√©rek vagyunk".

P√°r napja egy kifosztott sz√≠r h√°zasp√°r k√©rt seg√≠ts√©get a D√©li p√°lyaudvaron: el√Ķsz√∂r T√∂r√∂korsz√°gban, majd itt Magyarorsz√°gon rabolt√°k ki √Ķket, semmij√ľk sem maradt. A feles√©g szem√©b√Ķl sz√≥tlanul potyogtak a k√∂nnyek, az ujj√°t csavargatta, majd egyszer csak r√°m n√©zett, √©s megk√©rdezte, tudok-e seg√≠teni eladni a gy√Ľr√Ľt, amit a nagymam√°j√°t√≥l kapott.

Menek√ľltek: Masszo √©s Ahmed Afganiszt√°nb√≥l /Fot√≥: D√©ri Mikl√≥s
Menek√ľltek: Masszo √©s Ahmed Afganiszt√°nb√≥l /Fot√≥: D√©ri Mikl√≥s

Tartósan 35-40 fok meleg volt. Egyik hivatalban sem jutott eszébe senkinek, hogy vizet osszon?

Nem. Mint ahogy az sem jutott esz√©be a M√ĀV-nak, hogy tal√°n nem k√©ne lez√°rt vas√ļti kocsiban utaztatni a menek√ľlteket P√©csr√Ķl Budapestre. Hi√°ba pr√≥b√°lt√°k c√°folni a h√≠rt, magam k√©sz√≠tettem egy vide√≥t Kelenf√∂ld√∂n, amin rajta van, ahogy az emberek d√∂r√∂mb√∂lnek bel√ľlr√Ķl a kocsi ajtaj√°n. Nem lehetett kinyitni k√≠v√ľlr√Ķl sem, csak egy speci√°lis kulccsal.

Ez hátborzongatóan emlékeztet 1944-re.

Abszol√ļt, de nem csak ez h√°tborzongat√≥. K√©pzelj√ľk el, mekkora katasztr√≥fa t√∂rt√©nne, ha holnap Szegedt√Ķl Debrecenen √°t Gy√Ķrig azt mondan√° az orsz√°g √∂sszes √∂nk√©ntese, hogy m√°r nem b√≠rja az elk√©peszt√Ķen sok munk√°t, √©s nem csin√°lja tov√°bb! A menek√ľltek senkit√Ķl nem kapn√°nak vizet √©s √©telt, senki nem k√≠s√©rn√© √Ķket a vonathoz, senki nem magyar√°zn√° el, mit kell csin√°lniuk, ha meg√©rkeztek a t√°borba, senki nem gondoskodna arr√≥l, hogy elv√©gezhess√©k a sz√ľks√©g√ľket, hogy tiszt√°lkodhassanak. √Ėsszeomlana az ell√°t√°s, √©s csak az maradna, amit az Orb√°n-rezsim produk√°l: a plak√°tok, a sz√∂gesdr√≥t √©s a gy√Ľl√∂let. Belegondolt ebbe valaki? B√°r nem k√≠v√°nom, hogy √≠gy legyen, de akkor v√©gre szembes√ľln√©nek a magyar √°llampolg√°rok azzal, hogy a korm√°ny mennyire inkompetens.

A menek√ľltek megseg√≠t√©s√©re az adom√°nyokat ide v√°rj√°k.
Link

HozzŠszůlŠsok


#11 | GERRY - 2015. augusztus 28. 18:06:17
Perje - nem jó a link... pedig kíváncsi lettem volna az igazságra!
#12 | repuloszonyeg - 2015. augusztus 29. 20:35:26
Budapest VIII, ker. József krt. 19

Ahogy mentem a J√≥zsef k√∂r√ļton a Blaha fel√©, azt l√°tom hogy egy t√ļl j√≥l √∂lt√∂z√∂tt n√©ger, okostelefonnal, ( f√ľl√©ben f√ľlhallgat√≥ ) f√©nyk√©pez.
Kiváncsi voltam hogy mit fényképez a néger, ezért közelebb mentem hozzá. Mikor ezt meglátta, gyorsan eltette a telefonját és elsietett.
Megnéztem hát hogy mit fényképezett: József krt 19: egy átjáróház - ha valami balhét csinálnak, hát könnyen lelépnek egy másik utcába.....
Felhivtam egy rend√Ķrt a ker√ľletben, r√∂gt√∂n v√°gta √Ķ is.

Egy √©vvel ezel√Ķtt egy id√Ķs f√©rfi azt l√°tta a Nyugati p√°lyaudvaron hogy egy fick√≥ kamer√°z mindent √©s mindenkit a p√°lyaudvaron. Odament a fick√≥hoz √©s magyarul k√©rd√Ķre vonta. Az angolul v√°laszolt, mire az √∂reg is angolra v√°ltott. Ekkor a fick√≥t√≥l kb. 8 m√©terre egy n√Ķ sz√≥lalt meg franci√°ul. Az √∂reg erre franci√°ra v√°ltott √©s k√∂z√∂lte hogy Magyarorsz√°gon mi√©rt f√©nyk√©pezik a p√°lyaudvart √©s az embereket, majd k√∂z√∂lte hogy rend√Ķrt hiv. Erre a fick√≥ √©s a n√Ķ elpucoltak.......
#13 | Perje - 2015. augusztus 29. 21:57:01
GERRY, ez lett volna. Lézer csak hadovált össze-vissza:
http://index.hu/m...elyzetrol/

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.