Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

Levél a Honvédelmi Miniszternek


levél a Honvédelmi Miniszternek
2015.08.23
Tisztelt Dr. Hende Csaba!
Tisztelt Honvédelmi Miniszter Úr!

A „deviza alap√ļ” hitelez√©ssel egy olyan, √Ėn √°ltal is bizony√°ra ismert √∂sszt√°rsadalmi probl√©m√°val √∂sszef√ľgg√©sben √©rintett a Magyar Honv√©ds√©g szem√©lyi √°llom√°nya, amelynek nem csak az √°llom√°ny tagjai √©rintettek, hanem v√©gs√Ķ soron maga a Honv√©delmi Miniszt√©rium is √°ldozata lett.1) Az elm√ļlt √©vekben a p√©nzint√©zetek kontrol√°latlan tev√©kenys√©g√ľk folyt√°n, a „deviza alap√ļ” hitelez√©s sor√°n val√≥di k√∂zgazdas√°gi tartalom n√©lk√ľl, a m√∂g√∂ttes deviza √ľgyleteket m√°ig nem bizony√≠tva (√≠gy joggal v√©lelmezve annak teljes hi√°ny√°t) olyan √°rfolyam index√°lt konstrukci√≥kat vezettek piacra, amely egyoldal√ļan a bank sz√°m√°ra biztos√≠t el√Ķny√∂ket, a hitelfelvev√Ķ k√°r√°ra.
Ennek a hitelfelv√©telkor kedvez√Ķnek l√°tsz√≥ (egyes esetekben kedvez√Ķnek felt√ľntetett, m√°s alkalmakkor alternat√≠va n√©lk√ľl k√≠n√°lt), majd k√©s√Ķbb val√≥tlannak bizonyul√≥ el√Ķny√∂kkel kiaj√°nlott m√©rgezett p√©nz√ľgyi term√©knek √°ldozat√°ul estek mindazok a katon√°k is, akik r√©sz√©re a p√©nzint√©zetek „deviza alapon” ny√ļjtottak l√≠zingszerz√Ķd√©st.
Az ad√≥soknak (k√°rosultaknak) k√∂teless√©ge ez √ľgyben saj√°t szerep√ľk vizsg√°lata, a k√∂vetkezm√©nyek levon√°sa √©s a hib√°juk m√©rt√©k√©ben a jogi √©s p√©nz√ľgyi felel√Ķss√©g v√°llal√°sa. Az ad√≥sok ezt minden h√≥napban megteszik, hiszen t√∂bbnyire b√°r vitatj√°k e szerz√Ķd√©sek tisztess√©g√©t √©s √©rv√©nyess√©g√©t, t√∂rlesztik a benne foglalt k√∂lts√©geket, √©s igazuk bizony√≠t√°s√°ra polg√°r peres elj√°r√°sokat ind√≠tanak.
A hitelt felvev√Ķk√∂n k√≠v√ľl az √ľgyletekben r√©sztvev√Ķ egy√©b szerepl√Ķk (p√©nzint√©zetek, hitelk√∂zvet√≠t√Ķk, √°llami p√©nz√ľgyi fel√ľgyelet, k√∂zjegyz√Ķk, v√©grehajt√≥k, t√∂rv√©nyhoz√°s stb.) felel√Ķss√©g√©t is vizsg√°lni sz√ľks√©ges. A k√°rosultak t√∂bb t√≠zezres beny√ļjtott polg√°ri √©s b√ľntet√Ķperei, p√©nz√ľgyi b√©k√©ltet√Ķ test√ľlet fel√© ind√≠tott t√≠zezres nagys√°grend√Ľ elj√°r√°sai, ezres nagys√°grendben beny√ļjtott alkotm√°nyjogi panaszai, a br√ľsszeli Eur√≥pai Parlamentnek beny√ļjtott panasza, az Alapvet√Ķ Emberi Jogok b√≠r√≥s√°ga (Strasbourg) fel√© megind√≠tott keresetei azt mutatj√°k, hogy olyan m√©rt√©k√Ľ t√°rsadalmi probl√©m√°val √°llunk szemben, amely sor√°n az ad√≥sokat tisztess√©gtelen√ľl becsapt√°k √©s amely√©rt a felel√Ķss√©get a k√°rosultakon k√≠v√ľl tov√°bbra sem v√°llalja sem a magyar √°llam, sem a fel√ľgyelet, sem a k√∂zvet√≠t√Ķk, sem a Tisztess√©gtelen p√©nzint√©zetek.

Hi√°ba √©rtekeznek Magyarorsz√°gon korm√°nytisztvisel√Ķk akk√©nt, hogy s√ļlyos probl√©m√°nak gondolj√°k,
„hogy Magyarorsz√°gon s√ļlyos mulaszt√°sok eredm√©nyek√©ppen elterjedhetett ez a szerz√Ķd√©ses konstrukci√≥, amely az √ľgyletb√Ķl sz√°rmaz√≥ valamennyi kock√°zatot teljes eg√©sz√©ben az √ľgyf√©lre telep√≠tette”
- Bodz√°si Bal√°zs helyettes √°llamtitk√°r √ör, 2015. j√ļlius 01-√©n az ELTE-n tartott el√Ķad√°sa kapcs√°n.

Hiába rögzítik tényként azt, hogy
„azokat az embereket, akik annak idej√©n a devizahitel felv√©tel√©nek a lehet√Ķs√©g√©vel √©ltek, kev√©s kiv√©tellel, de gyakorlatilag megt√©vesztett√©k √©s becsapt√°k;”
– Rog√°n Antal frakci√≥vezet√Ķ √ör, 2011.szeptember 19-i parlamenti besz√©d√©ben.

Hiába igyekeznek utólag tisztázni:
„Sz√°mos el√Ķad√°sban, ha megengedik, elmondom, igyekeztem felh√≠vni a figyelmet, hogy aki sv√°jci frank hitelszerz√Ķd√©st √≠r al√°, az tulajdonk√©ppen k√©t szerz√Ķd√©st √≠r al√° egy id√Ķben. Egyr√©szt egy hitelszerz√Ķd√©st, m√°sr√©szt pedig fogad√°st k√∂t, egy hossz√ļ lej√°rat√ļ fogad√°st. √Čn a magam r√©sz√©r√Ķl elmondtam sz√°mtalanszor, a l√≥versenyt tisztess√©gesebb fogad√°snak tartom, mint a deviza√°rfolyamra val√≥ fogad√°st.”
- J√°rai Zsigmond kor√°bbi MNB eln√∂k √ör 2011. november 3-i Parlamenti Vizsg√°l√≥ Bizotts√°g jegyz√Ķk√∂nyv 7. oldal k√∂zepe.

Hi√°ba indokolj√°k t√∂rv√©nyjavaslatukat a megment√Ķ k√©p√©ben tetszelegve, bizony√≠tva egy√ļttal, hogy a p√©nzint√©zetek tisztess√©gtelenek voltak √©s meglopt√°k a k√°rosultakat:
„A term√©szetes szem√©ly hitelad√≥sok helyzet√©nek rendez√©se √©rdek√©ben a jogalkot√≥ c√©lul t√Ľzi ki a p√©nz√ľgyi int√©zm√©nyek fogyaszt√≥i hitelszerz√Ķd√©sein√©l a p√©nz√ľgyi int√©zm√©nyek tisztess√©gtelen hitelez√©si gyakorlat√°nak megsz√ľntet√©s√©t √©s az er√Ķs fogyaszt√≥v√©delmi jogi garanci√°k t√∂rv√©nybe foglal√°s√°t, tov√°bb√° ennek keret√©ben a fogyaszt√≥k sz√°m√°ra kock√°zatos devizahitelek, illetve a devizaalap√ļ hitelek kivezet√©s√©t, v√©g√ľl a kamatkond√≠ci√≥k √°tl√°that√≥s√°g√°t.”
– dr. Tr√≥cs√°nyi L√°szl√≥ miniszter √ör, T/2055. sz√°m√ļ t√∂rv√©nyjavaslat√°ban.

Az √°llam √©s a t√∂rv√©nyhoz√°s a k√°rosultakat megnyomor√≠t√≥ t√∂rv√©ny√ľkkel nem v√°llalt√°k a felel√Ķss√©get. A megalkotott t√∂rv√©nnyel a p√©nzint√©zetek tisztess√©gtelen term√©k√©nek konzekvenci√°it √°tterhelt√©k azokra a k√°rosultakra, akik e m√©ltatlan kock√°zatokat eddig is v√°llalt√°k. Am√≠g Lengyelorsz√°gban a k√°rosultak k√©pviselete kezd√Ķd√∂tt meg e tekintetben, addig Magyarorsz√°gon a csal√°dok egzisztenci√°j√°nak t√∂mege megy t√∂nkre, √©s az elv√°ndorl√°s egyik legfontosabb, ha nem kiemelked√Ķen a legfontosabb indok√°v√° v√°lt a devizahiteles banki-√°llami kartell t√∂bb felvon√°sos d√ľh√∂ng√©se, √°tg√°zol√°sa az √°ldozatt√° tett √ľgyfeleken.

2) A Magyar Honv√©ds√©g biztos√≠tja katon√°i lakhat√°s√°t harck√©sz√ľlts√©gi √©s biztons√°gpolitikai feladatok ell√°t√°sa √©s a honv√©delmi szervek m√Ľk√∂d√Ķk√©pess√©g√©nek szempontj√°b√≥l fontos beoszt√°s, munkak√∂r bet√∂lt√©se √©rdek√©ben.
A megold√°sok a lehet√Ķs√©gek √©s a k√∂r√ľlm√©nyek figyelembe v√©tel√©vel mindig is sokr√©t√Ľek voltak. Figyelembe v√©ve gazdas√°gi √©s k√ľl√∂nf√©le mobilit√°si szempontokat a Honv√©delmi Miniszt√©rium a fenti a lak√°shelyzetet rendezni k√≠v√°n√≥ jogszab√°lyokban lehet√Ķv√© tette, hogy a jogosultak a lak√°st√°mogat√°s egyik alappill√©r√©nek sz√°m√≠t√≥ alb√©rleti hozz√°j√°rul√°s (k√©s√Ķbb lak√°sp√©nz ld. (108. cikk)) „√°tkonvert√°l√°s√°val” lak√°sl√≠zing konstrukci√≥ keret√©ben, nem Magyar Honv√©ds√©g kezel√©s√©ben l√©v√Ķ ingatlant vegyenek birtokba, mik√∂zben azok – a hossz√ļ konstrukci√≥ lej√°rt√°ig - a p√©nzint√©zet tulajdon√°ban maradnak. Ez innovat√≠v lehet√Ķs√©gk√©nt kisz√©les√≠tette a lakhat√°si probl√©m√°k hat√©kony kezel√©s√©t, de ezzel egyidej√Ľleg a p√©nzint√©zetek felel√Ķtlen √©s kontrol√°latlan tev√©kenys√©g√ľkkel „deviza alap√ļ” m√©rgezett hitelkonstrukci√≥val √°rasztott√°k el az ig√©nyjogosultakat, √©s a fogyaszt√≥kn√°l egy olyan kock√°zat jelent meg, amely kezel√©se a Magyar Honv√©ds√©g √©rdekk√∂r√©n k√≠v√ľl esik.

A lakhat√°st megold√≥ v√°ltozatok k√∂z√ľl nem √∂nmag√°val a l√≠zing form√°val van alapvet√Ķen gond (b√°r ennek az atipikus szerz√Ķd√©snek sz√°mtalan h√°tr√°nya van a jelz√°log t√≠pus√ļ megold√°sokhoz k√©pest √©s a konstrukci√≥ ink√°bb val√≥ v√°llalatok, mint mag√°nszem√©lyek r√©sz√©re), de a – vitatottan – „deviza alap√ļ”, hossz√ļ lej√°rat√ļ l√≠zing egy olyan spekulat√≠v term√©k, amely behozatal√°val komoly gazdas√°gi kock√°zat jelent meg a test√ľlet tagjai r√©sz√©re √©s ez √°ltal a Magyar Honv√©ds√©g harck√©sz√ľlts√©g√©re.
Ebben a m√©rgezett „deviza alap√ļ” term√©kben az √ľgylet ugyanannak a f√©lnek – a p√©nzint√©zet – r√©sz√©re fedezeti √©s egyben spekul√°ci√≥s, az ad√≥s k√°r√°ra, mivel ennek a p√©nz√ľgyi term√©knek minden kock√°zat√°t √©s k√∂lts√©g√©t - er√Ķf√∂l√©ny√©vel vissza√©lve - a p√©nzint√©zet a t√∂rv√©nytelen szerz√Ķd√©s√©vel a k√°rosultra r√°terheli.
A „deviza alap√ļ” p√©nz√ľgyi term√©k (jelen esetlen l√≠zing ny√ļjt√°sa) gyal√°zatos k√∂vetkezm√©ny√©nek ismeret√©ben elv√°rt t√°rsadalmi √©rdek felt√°rni azt, hogy a k√°rosultak kiv√©reztet√©s√©ben egyes szervezetek tev√Ķlegesen, vagy mulaszt√°sukkal mik√©nt vettek r√©szt. Nem cs√∂kkentve a p√©nzint√©zeteknek - mint a term√©k l√©trehoz√≥j√°nak √©s piacra bocs√°t√≥j√°nak - elvitathatatlan b√Ľn√©t, a „deviza alap√ļ” hitelez√©s t√°gabb √©rtelemben vett felel√Ķsein t√ļl (p√©nzint√©zetek, p√©nz√ľgyi fel√ľgyelet, t√∂rv√©nyhoz√°s, k√∂zjegyz√Ķk, ad√≥sok stb.) meg kell vizsg√°lni, hogy egy adott ter√ľlet sz√Ľkebb k√∂rnyezet√©t, ahol egy√©b szervezetek (√ľgyn√∂k√∂k, k√∂zvet√≠t√Ķk stb.) tev√Ķlegesen, vagy mulaszt√°sukkal hozz√°j√°rultak a konstrukci√≥ zavartalan terjed√©s√©hez.
A Magyar Honv√©ds√©g hivat√°sos √°llom√°ny√ļ tagjai r√©sz√©re t√∂megesen ny√ļjtott m√©rgezett l√≠zingszerz√Ķd√©sek kapcs√°n javasolt megvizsg√°lni, milyen l√©p√©sek vezettek ide √©s a m√°r ismert r√©sztvev√Ķk√∂n k√≠v√ľl milyen √©rdekeltek jelentek meg, kinek, milyen szerepe volt.

3) A Miniszt√©rium a lak√°sl√≠zing szerz√Ķd√©sek k√∂zvet√≠t√©s√©ben, vagy megk√∂t√©s√©ben nem m√Ľk√∂d√∂tt k√∂zre (ld. 6., 59-60. cikkek), biztos√≠tva a versenyhelyzet befoly√°solatlans√°g√°t. Tev√Ķlegesen a jogszab√°lyi k√∂rnyezet kialak√≠t√°s√°hoz j√°rult hozz√° a lak√°sprobl√©m√°k megold√°sa √©rdek√©ben, azonban vizsg√°land√≥, hogy t√∂rt√©ntek-e mulaszt√°sok.
A konstrukci√≥ elterjed√©s√©ben a Honv√©d Szakszervezet v√°llalt tev√©keny k√∂zrem√Ľk√∂d√©st, kiterjedt kapcsolati rendszert √©p√≠tett ki, egy√ľttm√Ľk√∂d√©si meg√°llapod√°sok keret√©ben sz√°mtalan r√©sztvev√Ķt hozott a ter√ľletre (ld. pl. 2., 27., 29., 49., 63., 68., 81-82., 102. cikkeket). Ezen fel√ľl a Honv√©d Szakszervezet honlapj√°n k√∂zz√©tett dokumentumokban le√≠rtak szerint:
• kezdem√©nyezte a miniszt√©rium szakmai szervei fel√© a jogszab√°ly m√≥dos√≠t√°s√°t, melyek a konstrukci√≥ p√©nz√ľgyi h√°tter√©t hivatottak biztos√≠tani, √©s az ott dolgoz√≥k mindv√©gig partnerek voltak a tervezet kidolgoz√°s√°ban (ld. 6., 30., 32., 35. cikkeket)
• online sajt√≥cikk szerint (ld. 63. cikk) r√©szt vett mag√°nak a p√©nz√ľgyi konstrukci√≥nak a kidolgoz√°s√°ban, amelyet – mint tudjuk - az ad√≥sokat v√©d√Ķ garanci√°k teljes hi√°nya jellemez
• tov√°bbk√©pz√©seken, v√°laszm√°nyi √©s eln√∂ks√©gi √ľl√©seken, konferenci√°kon √©s kongresszusokon elemezte √©s jellemezte a kialakult helyzetet, n√©pszer√Ľs√≠tette a konstrukci√≥t
(ld. 1., 9., 12., 22., 24-26., 33., 35., 41., 45., 69., 90-91, 93., 96 cikkeket)
• a p√©nzint√©zetek (pl. Erste Ingatlanl√≠zing, az OTP Lak√°sl√≠zing Zrt., a Budapest Bank), √©s az √©p√≠t√©si v√°llalkoz√≥k (pl. Bodrogi Bau Kft.) eseti bevon√°s√°val √©s k√∂zrem√Ľk√∂d√©s√©vel kiterjedt lobby √©s kamp√°nytev√©kenys√©get folytatott √©rdekk√©pviseleti t√°j√©koztat√≥k, √°llom√°nygy√Ľl√©sek, k√ľld√∂tt gy√Ľl√©sek, csal√°di napok √©s v√©rad√°sok keret√©ben
(ld. 3-5., 7., 10., 17., 19-21., 31. ,34., 36., 40-41., 44., 46-48, 50., 52-53., 55., 57-58., 61., 70., 79., 83., 88-89., 92., 95., 104-105. cikkeket)
• Cikkekben n√©pszer√Ľs√≠tette a lak√°sl√≠zing konstrukci√≥t, a p√©nzint√©zetek aj√°nlatait, vagy az √©p√≠t√©si v√°llalkoz√≥k helysz√≠neit
(ld. 11., 13-16., 18., 23., 28-30., 32., 37., 38., 39., 42-43 , 51. 54., 56., 59-60., 62-63., 66-67., 71., 74-78., 84-86., 94., 97-101., 103.cikkeket)

Addig, am√≠g minden r√©sztvev√Ķ f√©l sz√°m√°ra k√∂lcs√∂n√∂sen el√Ķny√∂s egy√ľttm√Ľk√∂d√©si meg√°llapod√°sok sz√ľletnek egy ter√ľleten, addig nincs ebben kivetni val√≥. Sz√°mtalan flotta kedvezm√©ny tal√°lhat√≥ a mobil, a g√©pj√°rm√Ľ, szoftver √©s egy√©b piacokon, jellemz√Ķen nagyv√°llalati √ľgyfelek r√©sz√©re, ahol az egyedi kedvezm√©nyt kompenz√°lja a megk√∂tend√Ķ szerz√Ķd√©sek sz√°moss√°ga. Nem szokatlan megold√°s ez, de onnant√≥l, hogy az egyik felet indokolatlanul h√°tr√°nyos helyzetbe hozza a konstrukci√≥, ott a felel√Ķss√©g egzaktabb meghat√°roz√°sa is sz√≥ba kell, ker√ľlj√∂n.
A Honv√©d Szakszervezet honlapj√°n k√∂zz√©tett h√≠rek alapj√°n (ld. fenn lobby √©s kamp√°nytev√©kenys√©g) a Szakszervezet nem csup√°n k√∂lcs√∂n√∂sen kedvez√Ķ meg√°llapod√°sokat el√©r√Ķ √©rdekk√©pviseleti eredm√©nyeket √©rt el, hanem minden jel szerint – figyelembe v√©ve a kiterjedt, massz√≠v kamp√°nyszer√Ľ prom√≥ci√≥s sorozatot - a hitelint√©zetekr√Ķl √©s a p√©nz√ľgyi v√°llalkoz√°sokr√≥l 2013. √©vi CCXXXVII. t√∂rv√©ny (tov√°bbiakban hpt.) 3. ¬ß (1) pont szerinti p√©nz√ľgyi szolg√°ltat√°sban k√∂zvet√≠t√Ķ szerepet v√°llalt, √©s √≠gy felmer√ľl a k√©rd√©s, hogy a Honv√©d Szakszervezet rendelkezik-e a hpt. 3. ¬ß (3) pontban meghat√°rozott MNB enged√©ly√©vel, √©s a 6. ¬ß 90. √©s a 10. ¬ß (1) pontokban foglalt tev√©kenys√©get milyen min√Ķs√©g(ek)ben tette?
A Honv√©d Szakszervezet p√©nz√ľgyi k√∂zvet√≠t√Ķ szerep√©re utalhat tov√°bb√°, hogy mag√°t,
p√©nz√ľgyi szolg√°ltat√≥ szervezetk√©nt (http://hm.hatosagihivatal.kormany.hu/download/c/65/b0000/Cz%C3%B6vek%20J%C3%A1nosHonv%C3%A9dszakszervezet.pdf 17. oldal), vagy mint k√∂zvet√≠t√Ķt jelezte meg (ld. 59. cikk, vagy http://www.hsz.hu/video/200904.wmv a film 24:10-28:55 percekn√©l). Ez ut√≥bbi filmben p√©ld√°ul (27:15 percn√©l) kifejezetten m√°s hitelk√∂zvet√≠t√Ķ, egy√©ni v√°llalkoz√≥ megb√≠z√°s√°nak mell√Ķz√©s√©t k√©rte. Ellenkez√Ķ esetben azt helyezte kil√°t√°sba, hogy a hitelfelvev√Ķ nem r√©szes√ľl abb√≥l a kedvezm√©nyb√Ķl, amelyet a p√©nzint√©zetek ezen √ľgyletek sor√°n a test√ľlet tagja r√©sz√©re biztos√≠tanak. Ez a felt√©tel olyan kiz√°r√≥lagoss√°got fogalmaz meg az √©rt√©kes√≠t√©si folyamatban, amely arra enged k√∂vetkeztetni, hogy a Honv√©d Szakszervezet tev√©kenys√©ge a k√∂lcs√∂n√∂s el√Ķnyt biztos√≠t√≥ meg√°llapod√°sokon t√ļlny√ļlik √©s egy√©b m√≥don is √©rdekelt lehet az √©rt√©kes√≠t√©si folyamatban.

4) A „deviza alap√ļ” l√≠zing√ľgylet meg√≠t√©l√©s√©hez az al√°bbi k√©rd√©sek feltev√©se ny√ļjthat seg√≠ts√©get
(a „deviza alap√ļs√°g” nyilv√°nval√≥ csal√°rd jelleg√©t most nem r√©szletezve):
• Kapott-e inform√°ci√≥t arr√≥l a Miniszt√©rium, hogy gyakorlatilag a Szakszervezeti tagoknak felaj√°nlott k√ľl√∂nleges aj√°nlat (teljes futamid√Ķn kereszt√ľl biztos√≠tott kedvez√Ķ kamat), egyedi kedvezm√©ny a megt√©veszt√©s eszk√∂ze volt csup√°n (ld. 39. cikk)? A p√©nzint√©zetekt√Ķl, a szerz√Ķd√©sek megk√∂t√©s√©t k√∂vet√Ķen az ad√≥sok r√©sz√©re megadott hitelt√∂rt√©neti kimutat√°sok, valamint a lezajlott „elsz√°mol√°s” √©s forintos√≠t√°s (√©rtsd: bankment√©s) eredm√©nyei bizony√≠tj√°k, hogy a teljes futamid√Ķ alatti 0,5%-os kamatkedvezm√©ny nem l√©tezett, m√°r az els√Ķ h√≥napban sem!
• Kapott-e inform√°ci√≥t arr√≥l a Miniszt√©rium, hogy az a sokszor hangoztatott √©rv, miszerint a l√≠zingelt lak√°s ingatlanad√≥ mentes (ld. 87. cikk), hamisnak bizonyult? Ugyanis a p√©nzint√©zetek – az √∂nkorm√°nyzatok r√©sz√©r√Ķl a v√°llalkoz√≥kra kivetett - ingatlanad√≥t a l√≠zingel√Ķre terhelt√©k √©s terhelik ma is, √≠gy a l√≠zing konstrukci√≥ ok√°n ez a r√©teg az egyed√ľli, amely gyakorlatilag napi lakhat√°s√ļ ingatlan ut√°n ingatlanad√≥t fizet ma Magyarorsz√°gon?
• √Črkezett-e visszajelz√©s arr√≥l, hogy a Honv√©d Szakszervezet honlapj√°n is megjelen√Ķ, Erste Ingatlanl√≠zing l√≠zingd√≠j kalkul√°ci√≥ja (ld. 29. cikk) szint√©n megt√©veszt√Ķ volt (itt h√≠vjuk fel az olvas√≥k figyelm√©t a 2/2014 PJE 1. pontj√°nak 3. bekezd√©s√©re – ld. 106 cikk) az abban foglalt l√≠zing d√≠j √∂sszegek k√∂z√©pt√°von sem l√©teztek, a d√≠jak a t√°j√©koztat√°shoz k√©pest 2015. febru√°r 01-ig (a gyal√°zatos forintos√≠t√°s napja) m√°r a k√©tszeres√©re n√∂vekedtek.
• √Črkezett-e visszajelz√©s arr√≥l, hogy az a sokszor hangoztatott elv√°r√°s, hogy az ig√©nybe vev√Ķ jellemz√Ķen tiszti √°llom√°ny mobilis, k√∂nnyen mozgathat√≥ √©s vez√©nyelhet√Ķ legyen, nem val√≥sult meg (ld. 6. cikk)? Hi√°ba hangoztatj√°k √©s kommunik√°lj√°k a kiaj√°nl√≥k az √ľgylet tulajdonszerz√©s c√©l√ļ „b√©rlet” jelleg√©t, a p√©nzint√©zetek √Āltal√°nos Szerz√Ķd√©si Felt√©telei gyakorlatilag nem teszik lehet√Ķv√© ezen szerz√Ķd√©sek felmond√°s√°t, csak ha az ad√≥s a teljes t√Ķk√©t kifizeti, amelyet – fontos megeml√≠teni - m√©g csak nem is kapott k√©zhez, mivel a finansz√≠roz√°si √∂sszegb√Ķl a p√©nzint√©zet saj√°t maga megv√°s√°rolta a saj√°t tulajdon√°ba ker√ľl√Ķ ingatlant (milyen √∂sszeget is kellene teh√°t „visszaadni”?). A fentiek √©s a hib√°s term√©k folyamatosan emelked√Ķ t√Ķker√©sze ok√°n a katona ad√≥ss√°g csapd√°ba ker√ľlt, a p√©nz√ľgyi szerz√Ķd√©s gyakorlatilag kifizethetetlen √©s az ingatlan √©rt√©kes√≠t√©s√©vel fedezhetetlen. Tov√°bb√°, mivel a blanketta szerz√Ķd√©s nem teszi lehet√Ķv√©, a konstrukci√≥ k√∂zben a l√≠zingt√°rgy cser√©je nem lehets√©ges (csak a szerz√Ķd√©s fenti lez√°r√°s√°val), √≠gy a l√≠zing√ľgylet megk√∂t√©s√©vel a sokat hangoztatott, m√°s hely√Ķrs√©gbe t√∂rt√©n√Ķ k√∂lt√∂z√©s sem val√≥sulhat meg.
• Az az alapvet√©s, miszerint a futamid√Ķ v√©g√©re az ingatlan a katona tulajdon√°ba ker√ľl, figyelembe v√©ve a megaj√°nlott „deviza alap√ļ” konstrukci√≥ matematikailag kifizethetetlen volt√°t, nem igaz.

A kialakult helyzet kapcs√°n a Honv√©d Szakszervezetnek √©s a bevont egy√©b v√°llalkoz√°sok szerep√©nek objekt√≠v vizsg√°lat√°hoz az al√°bbi k√©rd√©sek feltev√©se ny√ļjthat seg√≠ts√©get:

• Mi volt a szerep√ľk a r√©szvev√Ķknek, tev√Ķlegesen hozz√°j√°rultak-e a konstrukci√≥ megalkot√°s√°hoz, bevezet√©s√©hez, prom√≥ci√≥j√°hoz √©s terjed√©s√©hez?
• A p√©nzint√©zetek r√©sz√©r√Ķl t√∂rt√©nhetett-e p√©nz√ľgyi dot√°ci√≥ az egy√ľttm√Ľk√∂d√Ķk fel√© (Honv√©d Szakszervezet, Egys√©g 2000 Kft., Honv√©delmi Miniszt√©rium stb.)?
• R√©szes√ľlt-e a Honv√©d Szakszervezet k√∂zvet√≠t√Ķi d√≠jaz√°sban?
• A szakszervezet milyen kezdem√©nyez√©seket tett a Honv√©delmi Miniszt√©rium fel√© a l√≠zing √ľgylet bevezet√©s√©re, a vonatkoz√≥ jogszab√°ly m√≥dos√≠t√°s√°ra? Milyen indokokkal tette ezt?
• T√∂rt√©nhetett-e a jogszab√°ly el√Ķk√©sz√≠t√©s√©nek befoly√°sol√°sa a szakszervezeten kereszt√ľl, a p√©nzint√©zetek √°ltal?
• Milyen szempontok szerint t√∂rt√©nt a p√©nzint√©zeteknek a Honv√©d Szakszervezet √°ltali kiv√°laszt√°sa?
• T√∂rt√©nt-e a jogszab√°ly megalkot√°s√°t megel√Ķz√Ķen, a Honv√©delmi Miniszt√©riumban hat√°stanulm√°ny arra vonatkoz√≥an, hogy a hitelb√≠r√°latok sor√°n figyelembe vett alb√©rleti jogosults√°gnak (ld.http://www.hsz.hu/video/lakni_kell.wmv 7. perce, vagy a 39. cikk) egy jogszab√°lyi v√°ltoz√°sb√≥l ad√≥d√≥ k√∂zponti korl√°toz√°sa, vagy a juttat√°s esetleges megsz√Ľntet√©se sor√°n a katona olyan vesz√©lynek, p√©nz√ľgyi kock√°zatnak van kit√©ve, amely teljes gazdas√°gi ellehetetlen√ľl√©s√©t √©s √≠gy a test√ľlett√Ķl t√∂rt√©n√Ķ kil√©p√©s√©t okozhatja? Ez a nem v√°rt esem√©ny milyen szellemi, anyagi √©s reput√°ci√≥s vesztes√©get okoz a Magyar Honv√©ds√©g r√©sz√©re egy olyan hivat√°sos katona t√°voz√°sa eset√©n, aki 18 √©ves (hallgat√≥), vagy esetlen m√°r 14 √©ves (n√∂vend√©k) kora √≥ta a test√ľlet megbecs√ľlt tagja volt?
• T√∂rt√©nt-e a jogszab√°ly megalkot√°s√°t megel√Ķz√Ķen, a Honv√©delmi Miniszt√©riumban kock√°zatelemz√©s arra vonatkoz√≥an, hogy a lak√°sfinansz√≠roz√°s egyik pill√©rek√©nt megjelen√Ķ „deviza alap√ļ” l√≠zingszerz√Ķd√©sn√©l, a sz√≥ban forg√≥ deviz√°hoz (CHF, EUR) val√≥ fix√°l√°sakor, a deviza √°rfolyam√°nak Forinthoz m√©rt drasztikus emelked√©se eset√©n a katona olyan gazdas√°gi vesz√©lynek van kit√©ve, amely gazdas√°gi ellehetetlen√ľl√©s√©t √©s √≠gy a test√ľlett√Ķl t√∂rt√©n√Ķ kil√©p√©s√©t okozza? Ez a nem v√°rt esem√©ny milyen szellemi, anyagi √©s reput√°ci√≥s vesztes√©get okoz a Magyar Honv√©ds√©g r√©sz√©re egy olyan hivat√°sos katona t√°voz√°sa eset√©n, aki 18 √©ves (hallgat√≥), vagy esetlen m√°r 14 √©ves (n√∂vend√©k) kora √≥ta a test√ľlet megbecs√ľlt tagja volt?
• T√∂rt√©nt-e a Honv√©delmi Miniszt√©rium illet√©kes szervezeti egys√©g√©t√Ķl, vagy a Honv√©d Szakszervezet r√©sz√©r√Ķl figyelmeztet√©s arra vonatkoz√≥an, hogy amikor 2008-ban az MNB kardoskod√°s√°ra elt√∂r√∂lt√©k az intervenci√≥s s√°vot √©s v√°rhat√≥ volt a deviza √°rfolyamok katasztrof√°lis megszalad√°sa, az Erste Ingatlanl√≠zing tov√°bbra is folytatta „deviza alap√ļ” hitelez√©s√©nek sz√©les√≠t√©s√©t (ld. 64-65., 72-73., 87. cikkek)? Mik√∂zben a magyarorsz√°gi bankok t√∂bbs√©ge bejelentette, hogy cs√∂kkenti vagy megsz√ľnteti a sv√°jci frank alap√ļ hiteleket, milyen int√©zked√©sek t√∂rt√©ntek az ellen, hogy a p√©nzint√©zetek folytat√≥lagosan, tisztess√©gtelen√ľl, √ļjabb bel√©p√©si kedvezm√©nyek felaj√°nl√°s√°val megt√©vesztve az √°llom√°ny tagjait olyan („Frank √©s Eur√≥ alap√ļ”) konstrukci√≥ba vezess√©k be tov√°bbra is √Ķket, amely sor√°n m√°r biztosan tudhat√≥ volt – √Ķket err√Ķl nem t√°j√©koztatva –, hogy k√∂lts√©geik a k√©s√Ķbbiekben nagys√°grendben n√∂vekedni fognak?
• Felmer√ľlhet-e az √©rintettek felel√Ķss√©ge a kialakult helyzetben tov√°bb√° abban is, hogy miut√°n 2009 √©v elej√©n m√°r a Honv√©d Szakszervezet t√∂bb besz√°mol√≥j√°b√≥l (ld. 80 cikk) is kider√ľlt, hogy komoly gondok vannak „deviza alap√ļ” lak√°sl√≠zinggel b√≠r√≥ katon√°k k√∂r√©ben, p√©nz√ľgyi neh√©zs√©gekkel k√ľszk√∂dnek, a Honv√©d Szakszervezet, az Erste Ingatlanl√≠zing √©s az √©p√≠t√©si v√°llalkoz√≥k tov√°bb prom√≥t√°lt√°k (ld. 81- cikkek) az Erste Ingatlanl√≠zing aj√°nlatait.
• Mik√©nt √©rt√©keli a Miniszt√©rium azt, hogy a tisztess√©gtelen p√©nzint√©zetek a „deviza alap√ļ”, befektet√©sen alapul√≥ m√©rgezett hitelek felhaszn√°l√°s√°val a k√°rosultak szerz√Ķd√©s√©n kereszt√ľl, a Magyar Honv√©ds√©g (√©rtsd: ad√≥fizet√Ķk) lakhat√°sra ford√≠tott p√©nz√©t a forinthitelekhez k√©pest meghalad√≥ m√©rt√©kben – jogalap n√©lk√ľl gazdagodva - vonj√°k el, hiszen az „√°rfolyamkock√°zat” sor√°n megemelkedett l√≠zingd√≠j √∂sszeg√©nek emelked√©se nagys√°grendben m√°r az alb√©rleti hozz√°j√°rul√°s teljes √∂sszeg√©t em√©szti fel?
• Egyet√©rtenek-e azzal, hogy mivel „a hader√Ķ eset√©ben – m√°s szf√©r√°kkal ellent√©tben – nem szoci√°lis, hanem harck√©sz√ľlts√©gi k√©rd√©s a lakhat√°s” (ld. 107. cikk), azzal, hogy ezt a pill√©rt kiszervezt√©k profitorient√°lt szervezetek √©rdekk√∂r√©be, egy olyan –a Magyar Honv√©ds√©g √°ltal nem kontrol√°lt – t√©nyez√Ķt engedtek √©rv√©nyre jutni, amely vesz√©lyezteti az √©rintettek hadrafoghat√≥s√°g√°t?
• √Črt√©kelik-e akk√©nt a lakhat√°s egyik pill√©r√©nek - p√©nzint√©zetekt√Ķl f√ľgg√Ķ – kiszervez√©s√©t √©s „deviza alap√ļv√°” v√°l√°s√°t, hogy beavatkozva a katon√°k gazdas√°gi mozg√°ster√©be, √∂nrendelkez√©si jog√°ba (mag√°ntulajdon, lak√≥hely szabad megv√°laszt√°sa stb.) vesz√©lyezteti a harck√©sz√ľlts√©get?
• Egyet√©rtenek-e abban, hogy a m√©rgezett hitelek csal√°rd jellege √©s a kialakult ad√≥ss√°gcsapda miatt, a megn√∂vekedett p√©nz√ľgy terhek k√∂vetkezt√©ben a katon√°k olyan fegyveres konfliktussal j√°r√≥ misszi√≥kban vesznek r√©szt, ahol indokolatlan egy√©ni kock√°zatv√°llal√°s t√∂rt√©nik, vesz√©lyeztetve saj√°t testi √©ps√©g√ľket √©s csal√°djaik j√∂v√Ķj√©t?

A fentiekben t√°rgyalt „deviza alap√ļ” lak√°sl√≠zing esete k√∂vetkezt√©ben, valamint a Honv√©d Eg√©szs√©gp√©nzt√°r kapcs√°n a t√Ķke kiszervez√©se c√©lj√°b√≥l v√©grehajtott lobby tev√©kenys√©g eredm√©nyek√©ppen – a Buda-Cash botr√°nyban – 28 ezer katona (akik tagd√≠j√°t gyakorlatilag a Miniszt√©rium biztos√≠tja), rend√Ķr, nemzetbiztons√°gi √©s katasztr√≥fav√©delmi dolgoz√≥ megk√°ros√≠t√°sa ut√°n a Honv√©delmi Miniszt√©riumnak √°t kell gondolnia, hogy milyen esetekben √©s milyen garanci√°lis felt√©telekkel engedi tagjai √©s szervezetei k√∂zel√©be a p√©nz√ľgyi mag√°nszektort.
Javasolt, hogy ha m√°r a Szakszervezet alanyi oldalr√≥l- √©s az MNB p√©nz√ľgyi fogyaszt√≥v√©delmi oldalr√≥l nem tette meg, a Miniszt√©rium v√°llalja fel ez √ľgyben, tagjai tekintet√©ben a hathat√≥s √©rdekv√©delmi szerepk√∂rt. A harck√©sz√ľlts√©g t√ľkr√©ben vizsg√°lj√°k ki az ut√≥lag mindenk√©ppen t√©vesnek bizonyult esem√©nyeket, keress√©k meg a felel√Ķs√∂ket √©s sz√ľks√©g szerint korrig√°lj√°k a helyzetet jellemz√Ķ peremfelt√©teleket, hogy a tisztess√©gtelen √°lpiaci folyamatok a katon√°k hadrafoghat√≥s√°g√°t ne √°shass√°k al√°.

Üdvözlettel:

Szab√≥ J√≥zsef √ľgyvezet√Ķ
Hiteles Mozgalom
Arany Liliom Alapítvány


Budapest, 2015. augusztus 23.

HozzŠszůlŠsok


#1 | miskolcilaci - 2015. augusztus 31. 06:32:17
A rem√©ny hal meg utolj√°ra, am√ļgy j√≥ magasr√≥l sz@rik r√°ja a k√∂v√©r zsid√≥. A Doki is elmondta √©vekkel ezel√Ķtt, hogy ezek csak ebb√Ķl √©rtenek: s_*_rtata s_*_dur s_*_box
#2 | spartakusz - 2015. augusztus 31. 07:22:47
√≠GY VAN miskolcilaci - √©n is √≠rtam: "...hi√°ba fordulsz h√≥h√©rodhoz kegyelem√©rt, mert az parancsot hajt v√©gre √©s k√∂ny√∂rtelen√ľl kir√ļgja al√≥lad a sz√©ket..."


√ČRTITEK?

A MEGOLD√ĀS - AZ OLD√ĀS - OLD LE AZ √ĀRTATLAN √ĀLDOZATOT A K√ĖT√ČLR√ēL!

v√©gtelen t√ľrelemmel id. Kiss L√°szl√≥

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.