Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jásdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTĂ“L (2013/09/22) AZ ĂšJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a továbbiakban szakmai oldalként müködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj rá: Posta Imre Youtube oldala
..................

Autonómia-párbeszéd Szili közvetítésével Autonómia-párbeszéd Szili közvetítésével


Szili (butus) a (brutus-ex szoci-fidsz-zsizsik) ĂłtĂłnĂłmiát egyeztet az erdĂ©lyi zsidaj "magyarnak álcázott" egybesĂĽlĂ©sekkel. Ugyan mi törtĂ©nik itt? Izsák ott vĂłt. Jan-iczák meg jĂłbikos.... Az erdĂ©lyi magyar autonĂłmiatervezetek kapcsán egyeztetett csĂĽtörtökön Szili Katalin miniszterelnöki megbĂ­zott Kolozsváron a romániai magyar politikai Ă©s társadalmi szervezetek kĂ©pviselõivel. A konzultáciĂł erdĂ©lyi rĂ©sztvevõi – a három politikai alakulat Ă©s a nemzeti tanácsok – a közöttĂĽk fennállĂł bizalmatlanság ellenĂ©re fontosnak neveztĂ©k a párbeszĂ©d folytatását. Szili Katalin szerint jĂł lehetõsĂ©g mutatkozik arra, hogy „Ăşj idõszámĂ­tás kezdõdjĂ©k" az erdĂ©lyi szervezetek egyĂĽttmĂ»ködĂ©sĂ©ben.

Hasznosnak, az erdélyi autonómiatörekvések összehangolása terén pedig elõremutatónak nevezték a Szili Katalin miniszterelnöki megbízottal Kolozsvárt folytatott megbeszélésüket a romániai magyar politikai és társadalmi szervezetek képviselõi.

Az EMNP, EMNT, MPP, RMDSZ és SZNT vezetõ politikusai csütörtökön Magyarország kincses városi fõkonzulátusának rendezvénytermében ültek tárgyalóasztalhoz a magyar Országgyûlés volt szocialista elnökével. A Magyar Szocialista Pártból (MSZP) 2010-ben kilépett Szili Katalin ez év márciusa óta, Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelõs kormányfõhelyettes felkérésére dolgozik a budapesti Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságán. Miniszterelnöki megbízottként járja a Kárpát-medence magyarlakta vidékeit, és segít az adott közösségeknek testre szabott autonómiakoncepciót kidolgozni, hiszen a különbözõ területeken más-más önrendelkezési formákra van szükség.

A résztvevõk a zárt ajtók mögött lefolytatott egyeztetést követõen lapunknak nyilatkozva üdvözölték, hogy Szili Katalin Erdélyben is megkezdte az autonómiaelképzelések összehangolását, európai kontextusba helyezését célzó munkáját; egyúttal jó döntésnek nevezték, hogy a magyar kormány a volt házelnököt bízta meg a feladattal.

szili_konzulatus_egyeztetes_bi-3227_b
Kovács Péter és Szili Katalin

Kovács PĂ©ter, az RMDSZ ĂĽgyvezetõ elnöke a KrĂłnikának Ăşgy nyilatkozott: bár az erdĂ©lyi pártok, szervezetek között bizalmatlanság áll fenn, jĂłnak tartja, hogy kĂĽlsõ közvetĂ­tĂ©ssel ki lehet beszĂ©lni az eltĂ©rõ nĂ©zõpontokat. Megtudtuk, a tárgyalĂłpartnerek egyetĂ©rtettek abban, hogy az autonĂłmiakoncepciĂłk kidolgozása során olyan terminolĂłgiát kell használni, amely közelebb visz a tervezetek, de fõkĂ©pp az önrendelkezĂ©si törekvĂ©sek elfogadtatásához. „Elhangzott pĂ©ldául, hogy az önkormányzat kifejezĂ©st ne autoguvernare-kĂ©nt fordĂ­tsuk románra, mert az kiveri a biztosĂ­tĂ©kot. MásrĂ©szt jogi Ă©rtelemben azt is tisztázni kell, hogy az autonĂłmiatervezetek jelenleg alkotmányellenesek-e vagy sem Romániában" – jelentette ki Kovács.

Lapunk megkĂ©rdezte az ĂĽgyvezetõ elnököt, mekkora esĂ©lyt lát arra, hogy az erdĂ©lyi magyar politikai alakulatok, nemzeti tanácsok – akár Szili Katalin közvetĂ­tĂ©sĂ©vel – közös autonĂłmiatervezetet dolgozzanak ki Ă©s kĂ©pviseljenek. Szerinte elõször azt kell megvizsgálni, mekkora esĂ©ly van egy ilyen koncepciĂł elfogadtatására Bukarestben.

„Akár naponta is be lehet nyĂşjtani egy tervezetet a parlamentben, de jĂłváhagyásukra jelenleg ugyanakkora az esĂ©ly. SzerintĂĽnk hasznosabb megvárni a pillanatot, amikor hajszálnyi esĂ©ly Ă­gĂ©rkezik az elfogadására, vagy legalább az errõl szĂłlĂł Ă©rdemi vita lefolytatására. Miközben most egy ilyen tervezet a parlamenti vitáig sem jutna el, megfelelõ alkalomnak mutatkozik az alkotmánymĂłdosĂ­tásrĂłl, valamint a romániai rĂ©giĂłk átalakĂ­tásárĂłl rendezendõ vita" – nyilatkozta Kovács.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) többek között azért tartja fontosnak, hogy a magyar kormány megbízásából Szili Katalin egyfajta moderátori szerepet tölt be az autonómiatörekvések összehangolása terén, mert az egyebek mellett erre hivatott Erdélyi Magyar Egyeztetõ Fórumot (EMEF) az elmúlt években nem sikerült öszehívni.

szili_konzulatus_egyeztetes_bi-3214_b
Sándor Krisztina (balról a második) lát esélyt arra, hogy az erdélyi magyar politikai és társadalmi szervezetek összehangolt, akár közös autonómiakoncepcióval rukkoljanak elõ

„Abban állapodtunk meg, hogy a mostanihoz hasonlĂł párbeszĂ©d közös cĂ©l Ă©s eszköz, amelyet jĂł lenne rendszeresĂ­teni, egyeztetve akár tartalmi kĂ©rdĂ©sekben is. Mi nyitottak vagyunk a folytatásra" – állapĂ­totta meg a KrĂłnikának Sándor Krisztina. KĂ©rdĂ©sĂĽnkre az EMNT ĂĽgyvezetõ elnöke elmondta, lát esĂ©lyt arra, hogy az erdĂ©lyi magyar politikai Ă©s társadalmi szervezetek a jövõben összehangolt, akár közös autonĂłmiakoncepciĂłval rukkoljanak elõ; szerinte ilyen vonatkozásban jĂł hatással bĂ­r a magyar kormány közvetĂ­tõ szerepe. „Miközben a mozgalmi Ă©s parlamenti eszköztár egyaránt fontos, a lĂ©nyeg az, hogy az önrendelkezĂ©s irányába tett lĂ©pĂ©sek kiegĂ©szĂ­tsĂ©k egymást" – jelentette ki Sándor Krisztina.

Szili Katalin a tanácskozás után az MTI-nek elmondta, jĂł lehetõsĂ©g mutatkozik arra, hogy „Ăşj idõszámĂ­tás kezdõdjĂ©k" az erdĂ©lyi magyar pártok Ă©s politikai szervezetek egyĂĽttmĂ»ködĂ©sĂ©ben. Hozzátette, hogy az elsõ „bizalomerõsĂ­tõ” találkozás után valamennyi fĂ©l szĂĽksĂ©gesnek tartotta a párbeszĂ©d folytatását, hiszen az erdĂ©lyi politikai szervezetek kĂ©pviselõi maguk is Ă©rzĂ©keltĂ©k, hogy „kijegesedtek” az egymás közötti viszonyaik, Ă©s ezen változtatni kell.

„Mindenki kifejezte: az a cĂ©l, hogy Ă©rtsĂĽk egymást. Nem kell mindig ugyanazt az álláspontot kĂ©pviselni, de meg kell keresni azokat a pontokat, amelyekben egyetĂ©rtĂ©s van. Ahol pedig eltĂ©rnek a vĂ©lemĂ©nyek, ott lehet tárgyalni. Már az a tĂ©ny is eredmĂ©ny, hogy egy asztalhoz ĂĽltĂĽnk, Ă©s mindenki kifejezte a szándĂ©kát, hogy a párbeszĂ©det a jövõben is folytatni kĂ­vánja” – jelentette ki a miniszterelnöki megbĂ­zott.

Szili Katalin emlékeztetett arra, hogy a magyarság különbözõ szervezetei közötti párbeszéd és együttmûködés kialakítására, másrészt az önigazgatás, önkormányzás, autonómia kérdéseinek a nemzetközi színtéren történõ napirenden tartására vonatkozik a mandátuma. Hozzátette, arra készül, hogy Kárpátalján, Felvidéken és a Vajdaságban is hasonló egyeztetésekre hívja a magyar politikai szervezetek vezetõit.

Egyébként e megbeszélésen az EMNP-t Zakariás Zoltán alelnök, az MPP-t Kulcsár Terza József, a párt megyei szervezetei egyeztetõ fórumának elnöke, az SZNT-t pedig Izsák Balázs elnök képviselte.
Link

Hozzászólások


Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.