Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

Cig√°ny ment√Ķ√∂v?


A zsid√≥ Benes...az elszlov√°kosodott Kassa √©s a hagyom√°ny√Ķrz√Ķ elszaporodott cig√°ny...minden visszat√©r. Lesz itt annyi cig√°ny, hogy zsid√≥ se kell t√∂bb! Hetven √©ve hirdett√©k ki a magyarok kollekt√≠v b√Ľn√∂ss√©g√©t, majd jogfoszt√°s√°t a t√∂rt√©nelmi Magyarorsz√°g egyik legjelent√Ķsebb v√°ros√°ban. Az egyszer m√°r kiebrudalt, majd a szovjet V√∂r√∂s Hadsereggel visszakapaszkod√≥ csehszlov√°k hatalom t√∂bb√© semmit nem b√≠zott a v√©letlenre. Sem a j√≥ √≠zl√©sre. Kassa magyars√°g√°nak mennie kellett.

Van valami megmagyar√°zhatatlan ridegs√©g Kassa ov√°lis f√Ķter√©ben, a F√Ķ utc√°t k√©tfel√Ķl k√≠s√©r√Ķ r√©gi palot√°kban, templomokban √©s √ľzletport√°lokban. De m√©g ink√°bb a kassaiakban, akik sz√≥tlanul, kifejez√©stelen arccal szelik √°t a teret kettes-h√°rmas csoportokban, siet√Ķsen mas√≠roznak c√©ljuk fel√©. Mintha robotok vagy k√≠s√©rtetek voln√°nak. Kora reggel van, sokadszorra ker√ľlj√ľk meg a Szent Erzs√©bet-d√≥mot, m√°r nem is sz√°moljuk, hanyadszorra haladunk el az Andr√°ssy-palota mellett, √©r√ľnk a F√Ķ utca egyik v√©g√©re, majd sarkon fordulva igyeksz√ľnk a m√°sik v√©gpontra. Olykor megtorpanunk a Szent Mih√°ly-k√°poln√°n√°l, amelynek d√©li oldal√°n karcs√ļ sz√∂k√Ķk√ļt magasodik, pontosan azon a helyen, ahol a m√ļlt sz√°zadfordul√≥n m√©g 1848-as honv√©dszobor √°llt. Minden k√∂rrel √ļjabb felfedez√©seket tesz√ľnk. Eml√©kt√°bl√°k, titkos monogramok, bronzbet√Ľs feliratok, jelek a kapualjakban: a magyar Kassa nyomai sz√©tt√©phetetlen, de l√°thatatlan h√°l√≥zatt√° √°llnak √∂ssze. Csak legyen, aki olvasni tud bel√Ķl√ľk! Szeretn√©nk szeretni a v√°rost, de k√©ptelenek vagyunk r√°. Minden porcik√°j√°t √°tj√°rja az idegens√©g: „Tasz√≠t √©s vonz. Ez a fajta kett√Ķss√©g n√©ha zavar√≥, √©s elbizonytalan√≠that” – √≠rja Balassa Zolt√°n helyt√∂rt√©n√©sz Quo vadis, kassai magyarok? c√≠m√Ľ cikk√©ben. Tal√°n az az ellentmond√°s a legzavar√≥bb, amely a tekint√©lyt parancsol√≥ magyar m√ļlt √©s a hely√©t nem tal√°l√≥ jelen k√∂z√∂tt fesz√ľl – lek√ľzdhetetlen√ľl.

√Āts√©t√°lunk a sz√©kesegyh√°z el√Ķtti parkon, √©s meg√°llunk a teret ural√≥ sz√≠nh√°z oldal√°ban. NSZ. Az √©p√ľlet fal√°t sz√°mtalan helyen d√≠sz√≠ti e k√©t bet√Ľ, egyike azoknak a rejt√©lyes jeleknek, amelyeket a mai kassaiak nem tudnak, de tal√°n nem is akarnak √©rtelmezni. NSZ annyi, mint Nemzeti Sz√≠nh√°z. A k√∂dbe vesz√Ķ id√Ķkb√Ķl, amikor m√©g magyar t√°rsulatok j√°tszottak magyar nyelven a kassai k√∂z√∂ns√©gnek – √©s enn√©l semmi nem volt mag√°t√≥l √©rtet√Ķd√Ķbb. Ma m√°r m√°s √©rtet√Ķdik mag√°t√≥l: bizonyos magyar daraboknak nincs hely√ľk a Kassai √Āllami Sz√≠nh√°zra √°tkeresztelt kult√ļrpalot√°ban.

„N√©ha otthontalanabb lesz az, aki otthon marad, mint a m√°sik, aki a vil√°gba megy” – M√°rai S√°ndor szavai A kassai polg√°rok c√≠m√Ľ darabb√≥l c√°folhatatlanul vonatkoznak arra az illusztris el√Ķad√≥t√©rre is, amelyet 1899-ben a B√°nk b√°nnal nyitottak meg, √©s amely a XXI. sz√°zadban sem k√©pes befogadni a v√°ros egyik legnagyobb sz√ľl√∂tt√©nek sz√≠nm√Ľv√©t. Tal√°n mert t√ļl polg√°ri. √Čs t√ļl kassai…
– Pedig a darabot leford√≠tott√°k szlov√°k nyelvre, √©s ugyanaz a rendez√Ķ megrendezte volna magyar √©s szlov√°k v√°ltozatban is, ugyanazokkal a d√≠szletekkel, csak m√°s sz√≠n√©szekkel – id√©zi f√∂l Kol√°r P√©ter, a magyar kassai Th√°lia Sz√≠nh√°z egykori direktora. – √Ām az √°llami sz√≠nh√°z igazgat√≥ja, akivel meg√°llapodtunk mindebben, meghalt m√©g a bemutat√≥ el√Ķtt, az √ļjak pedig m√°r nem fog√©konyak M√°raira.

J√∂v√Ķre lesz k√©tsz√°z √©ve, hogy felhangozhatott az els√Ķ magyar sz√≥ az addig n√©met nyelv√Ľ kassai sz√≠npadon. „Az akkor l√©tez√Ķ magyar szin√©szek legjobbjai alkott√°k a kassai t√°rsulatot, mely n√©lk√ľl nem j√∂hetett volna l√©tre a budai t√°rsas√°g,
e n√©lk√ľl meg a nemzeti szinh√°z megteremt√©se is m√©g sok√°ig k√©shetett volna” – olvassuk a Borovszky Samu-f√©le Abauj-Torna v√°rmegye-monogr√°fi√°ban. A nyolcsz√°zhatvanas √©vekben itt volt sz√≠nigazgat√≥ Latab√°r Endre, a h√≠res sz√≠n√©szdinasztia alap√≠t√≥ja; a kilencsz√°zh√ļszas √©vekben a csehek innen szor√≠tott√°k ki a t√∂bb mint sz√°ztag√ļ magyar t√°rsulatot, hogy a v√°ros visszacsatol√°sa ut√°n az utols√≥ magyar mondat 1945-ben hangozz√©k el az NSZ-ekkel telesz√≥rt √©p√ľlet sz√≠npad√°n.
– A rendszerv√°lt√°s √≥ta t√∂bb magyar t√°rsulat is j√°tszhatott ezeken a deszk√°kon – f√Ľzi hozz√° Kol√°r P√©ter –, de kassait nem engednek be. A szlov√°kok sz√°m√°ra ez preszt√≠zsk√©rd√©s: nem akarj√°k, hogy a m√ļlttal folytonoss√°g mutatkozzon.
Miut√°n 1945-ben Csehszlov√°ki√°ban betiltott√°k a magyar nyelv haszn√°lat√°t, majd 1949-ben, amikor megalakulhatott a Csemadok (Csehszlov√°kiai Magyar Dolgoz√≥k Kult√ļregyes√ľlete), √©s Kass√°n „amat√Ķr” sz√≠nj√°tsz√≥ √©s esztr√°dcsoport verbuv√°l√≥dott az egykori hivat√°sos sz√≠n√©szekb√Ķl – 1969-ben v√©gre l√©trej√∂hetett a kassai Th√°lia Sz√≠nh√°z a kom√°romi Beke S√°ndor sz√°rnyai alatt. De mivel Csehszlov√°ki√°ban nem enged√©lyeztek k√©t magyar sz√≠nh√°zat, a kassai form√°lisan a kom√°romihoz tartozott, oda kellett elzar√°ndokolni d√≠szletek√©rt, jelmezek√©rt minden el√Ķad√°shoz. A Th√°lia m√©gis er√Ķre kapott, √©s Kelet-Szlov√°ki√°ban a magyar kult√ļra er√Ķdj√©v√© v√°lt, majd 1990-ben, Kol√°r P√©ter vezet√©s√©vel √∂n√°ll√≥sult. A magyar ipariskola tornaterm√©ben kapott helyet, √©s ’93-ban kieg√©sz√ľlhetett a M√°rai St√ļdi√≥ 99 f√Ķt befogad√≥ kamarasz√≠nh√°z√°val. Hogy a magyarok az√©rt el ne k√©nyelmesedjenek, a kilencvenes √©vek derek√°n a Th√°lia Sz√≠nh√°zat szervezetileg √∂sszevont√°k a kassai √°llatkerttel √©s a cig√°ny sz√≠nh√°zzal, s amikor Kol√°r direktor tiltakozott a k√ľl√∂n√∂s triumvir√°tus ellen, azon meleg√©ben lev√°ltott√°k. Negyven √©vvel megalap√≠t√°sa ut√°n, 2009-ben √ļgy l√°tszott, a kassai magyar sz√≠nh√°zban v√©gleg leg√∂rd√ľl a f√ľgg√∂ny: a p√©nz elfogyott. V√©g√ľl a szlov√°kiai magyars√°g √©s a nagyvil√°g diaszp√≥r√°i egy telev√≠zi√≥s gy√Ľjt√©snek k√∂sz√∂nhet√Ķen √∂sszeadt√°k a p√©nzt, amely kilend√≠tette a k√°ty√ļb√≥l a Th√°lia szeker√©t.
– Ma semmilyen t√∂rv√©ny nem garant√°lja a nemzetis√©gek kult√ļr√°j√°t Szlov√°ki√°ban – hangs√ļlyozza Kol√°r P√©ter, aki napjainkban a kassai Csemadok v√°lasztm√°nyi eln√∂kek√©nt igyekszik menteni a menthet√Ķt, mik√∂zben a hat√°r t√ļloldal√°n fekv√Ķ kis faluban, G√∂ncruszk√°n ing√°z√≥ sz√≠n√©szkol√≥ni√°t alap√≠tott a magyar sz√≠nh√°z el√Ķad√≥m√Ľv√©szeivel. – Furcsa jelens√©g az is, hogy a Th√°li√°t √Čszak-Magyarorsz√°g, Miskolc, valamint Kassa falusi k√∂rny√©ke l√°tja el k√∂z√∂ns√©ggel; √°m a kassaiak nem l√°togatj√°k a mi el√Ķad√°sainkat, viszont √∂r√∂mmel mennek Miskolcra vagy a Kassai √Āllami Sz√≠nh√°zba.

Hogy A kassai polg√°rok c√≠m√Ľ M√°rai-darabot b√°rhol megn√©zhetik, kiv√©ve a kassai nagysz√≠nh√°zat, az m√°r csak az√©rt is faramuci helyzet, mert 2013-ban √©ppen M√°rai S√°ndornak k√∂sz√∂nhette a v√°ros, hogy megkapta a kultur√°lis f√Ķv√°rosi rangot. √Ām a szlov√°kokat ez cseppet sem zavarta abban, hogy a programsorozatb√≥l kigyoml√°ljanak minden magyar rendezv√©nyt. V√©g√ľl az akkori magyar f√Ķkonzul asszony, Czimbalmosn√© Moln√°r √Čva vitt magyarorsz√°gi programokat Kass√°ra.
– Csakhogy ez nem a helyi magyarok produkci√≥ja volt, mi csup√°n n√©z√Ķk lehett√ľnk a saj√°t v√°rosunkban – s√≥hajt fel Kol√°r √ļr.
Harangok jav√≠t√°sa a sz√©kesegyh√°z el√Ķter√©ben. √Āthangolt polg√°rs√°g

Harangok jav√≠t√°sa a sz√©kesegyh√°z el√Ķter√©ben. √Āthangolt polg√°rs√°g

Kilencsz√°ztizenkilenc elej√©n a hivatalosan m√©g Magyarorsz√°ghoz tartoz√≥ Kassa tehetetlen√ľl n√©zte, ahogy a bevonul√≥ csehek sorban t√°vol√≠tj√°k el a hivatalok magyar vezet√Ķit, s az erre kit√∂r√Ķ √°ltal√°nos sztr√°jkra v√°laszul bevezetik a stat√°riumot; hogy √©jjelente katonai j√°r√Ķr√∂k d√ļlj√°k v√©gig az utc√°kat, let√©pve, √∂sszez√ļzva a magyar nyelv√Ľ c√©gt√°bl√°kat. Aki meg kin√©zett az ablakon, arra gondolkod√°s n√©lk√ľl r√°l√Ķttek. Meggyilkoltak egy templomba tart√≥ f√Ľt√Ķt, aki a cseh katona k√©rd√©s√©re nem √°talkodott magyarul felelni: „Nem √©rtem.” Szuronnyal sz√≠ven sz√ļrtak egy sz√Ľcsmestert is, mert botr√°nyosan viselkedett: √ļgy l√°tt√°k a megsz√°ll√≥k, kineveti √Ķket, amikor a magyar V√∂r√∂s Hadsereg el√Ķl l√≥hal√°l√°ban menek√ľltek v√©gig a Kossuth Lajos utc√°n, √°trobogva a Sz√©chenyi ligeten is.

Majd a „konszolid√°ci√≥t” k√∂vet√Ķen azt is cs√ľggedten n√©zte a magyar Kassa, hogy az addig csak a peremter√ľleteken √©l√Ķ munk√°s √©s paraszt szlov√°ks√°g egyre beljebb mer√©szkedik a v√°ros k√∂zpontja fel√©; hogy az el√ľld√∂z√∂tt tisztvisel√Ķk hely√©be h√°rom-n√©gy cseh alkalmazott ker√ľl, hogy a Csehorsz√°gb√≥l sz√°ll√≠tott nyersanyaggal meg√©rkeznek a cseh iparosok, keresked√Ķk is, akik egyetlen legyint√©ssel teszik t√∂nkre az iparos √©s keresked√Ķ Kassa t√∂rzs√∂k√∂s polg√°rs√°g√°t. S m√°r ekkor szabadalmaztatt√°k azt a b√ľrokr√°ci√°t, amely megk√∂nny√≠tette, hogy magyarok ezrei vesz√≠ts√©k el √°llampolg√°rs√°gukat s vele jogaikat egyik napr√≥l a m√°sikra. √Čs a csehek persze nem v√©geztek f√©lmunk√°t: v√©g√©rv√©nyesen letarolt√°k a magyar iskol√°kat.– A cig√°ny sz√ľl√Ķ menti meg a magyar iskol√°kat sok esetben. Iskolav√°laszt√°s√°val biztos√≠tja, hogy egy-egy oszt√°lyban meglegyen a l√©tsz√°m, m√≠g a nagy magyar √©rzelm√Ľ polg√°r szlov√°k iskol√°ba √≠ratja a gyerek√©t! – M√°t√© L√°szl√≥ nyugalmazott tanfel√ľgyel√Ķ nem ker√ľlgeti a forr√≥ k√°s√°t, ha a kisebbs√©gi magyar oktat√°sr√≥l esik sz√≥. A neves KKK, „kisebbs√©gi kultur√°lis k√∂zmunk√°s” szerint a k√∂z√∂ss√©g kollekt√≠v √∂ngyilkoss√°got k√∂vet el azzal, ha szlov√°k tanint√©zm√©nybe k√ľldi a fiatalokat. – A magyar sz√ľl√Ķ azzal mentegeti lelkiismeret√©t, hogy nem akarta cig√°nyok k√∂z√© adni a csemet√©j√©t, az√©rt √≠ratta a szlov√°kokhoz. Pedig a cig√°nyok makacsul √Ķrzik a magyar t√°jnyelv m√°r alig √©l√Ķ sz√©ps√©geit, egy√©rtelm√Ľen magyar identit√°s√ļak, sok helyen nem is besz√©lnek cig√°nyul.
M√°t√© L√°szl√≥ nem hivatalos statisztik√°kat id√©z, amelyek szerint a magyar iskol√°ba j√°r√≥ di√°kok 38 sz√°zal√©ka roma. Nem csoda: Szlov√°kia lakoss√°g√°nak mintegy 10 sz√°zal√©ka cig√°ny sz√°rmaz√°s√ļ, az 500 ezres l√©leksz√°mb√≥l pedig 300-350 ezer Kelet-Szlov√°ki√°ban, a legt√∂bbj√ľk a Kass√°hoz k√∂zel es√Ķ Aba√ļjban, D√©l-G√∂m√∂rben √©l. √Čs akkor m√©g nem besz√©lt√ľnk a h√≠rhedt Lun√≠k IX. nev√Ľ gett√≥r√≥l, a kassai lak√≥telepr√Ķl, ahol k√∂z√©pkori vagy m√©g kor√°bbi √°llapotok uralkodnak. Igaz, az ott lak√≥k m√°r szlov√°k nyelv√Ľ √©s identit√°s√ļ cig√°nyok.
– Ha a kis l√©tsz√°m√ļ iskol√°kra vonatkoz√≥ t√∂rv√©nym√≥dos√≠t√°s id√©n √©letbe l√©pett volna, mint ahogy az tervezve volt, a 262 szlov√°kiai magyar iskol√°nkb√≥l 105 egy csap√°sra megsz√Ľnne – mondja M√°t√© L√°szl√≥ keser√Ľen. – √Čs nem csup√°n a n√©pess√©gcs√∂kken√©sr√Ķl van sz√≥, az asszimil√°ci√≥ is tarol. A hatvanas-hetvenes √©vekben 1–9. oszt√°lyba hetvenezer szlov√°kiai magyar di√°k j√°rt, ma harmincezer…

Kass√°n k√©t magyar tanint√©zm√©ny √©lte t√ļl a csehszlov√°kok tan√ľgyi √°mokfut√°s√°t: a sz√°znegyven √©ves m√ļlttal b√ľszk√©lked√Ķ „Ipari”, mai nev√©n Szakkay J√≥zsef Szakk√∂z√©piskola, illetve a M√°rai S√°ndor Magyar Tan√≠t√°si Nyelv√Ľ Gimn√°zium √©s Alapiskola. (Az imp√©riumv√°lt√°s el√Ķtt Kassa magyars√°g√°nak k√©t f√Ķiskol√°ja, h√©t k√∂z√©piskol√°ja, n√©gy polg√°rija √©s nyolc elemije volt.) Az Ipariba f√©nykor√°ban hatsz√°z tanul√≥ j√°rt – ma k√©tsz√°zan. A M√°raiba tavaly tizen√∂t gyerek iratkozott be…
– √Čszakr√≥l egyre rohamosabban h√ļz√≥dik le a nyelvhat√°r. Rozsny√≥n ma 19 sz√°zal√©k k√∂r√ľl van a magyars√°g – mutat r√° a k√∂vetkezm√©nyekre M√°t√© L√°szl√≥. B√°r ma m√°r tal√°n nincs jelent√Ķs√©ge, de 1910-ben Rozsny√≥ kilencven sz√°zal√©ka magyar volt.
Nem k√∂nny√Ľ megmondani, hogy a k√ľls√Ķ ostrom vagy az √∂nfelad√°s a puszt√≠t√≥bb-e. „A birtokbav√©tel h√°rmas strat√©gi√°ja k√∂zismert. Az els√Ķ l√©pcs√Ķ: a ter√ľlet birtokbav√©tele. Megt√∂rt√©nt 90 √©ve. A m√°sodik: a k√∂z√∂ss√©g sz√©tzil√°l√°sa (kitelep√≠t√©s, deport√°ci√≥, reszlovakiz√°ci√≥, betelep√≠t√©s) √©s nyelv√©nek g√ļzsbak√∂t√©se (diszkriminat√≠v nyelvt√∂rv√©nyek, megf√©leml√≠t√©sek, tilt√°sok, mell√Ķz√©sek). A harmadik pedig: a t√∂rt√©nelem kisaj√°t√≠t√°sa. Folyamatban van. Bizony√≠totta ezt ez a konferencia is” – √≠rja M√°t√© Kassa magyartalan√≠t√°sa c√≠m√Ľ, 2012-es cikk√©ben, amelyben haragosan teszi sz√≥v√°, hogy a rozgonyi csata 700. √©vfordul√≥j√°ra rendezett tudom√°nyos tan√°cskoz√°son a szervez√Ķk „elfelejtett√©k” a magyar nyelvet bevenni a konferenci√°n haszn√°latosak k√∂z√©. „Megjegyz√©semre robbant a bomba! Tajt√°k professzor, a nacionalista szlov√°k t√∂rt√©n√©szek doyenje azzal replik√°zott, hogy Kass√°n a magyarok ar√°nya 3,8 sz√°zal√©k, nincs jogi alap a magyar nyelv haszn√°lat√°ra. Majd szinte k√©jesen √©s a birtokon bel√ľliek d√∂lyf√∂ss√©g√©vel azt is hozz√°tette: tetszen√©nek legal√°bb 20 sz√°zal√©kot alkotni, akkor nem volna akad√°lya a magyar nyelv haszn√°lat√°nak, mint az els√Ķ k√∂zt√°rsas√°gban.”
– F√Ķpolg√°rmester√ľnk mindig azt mondogatja: Kassa a tolerancia v√°rosa. Mik√∂zben a magyarok k√∂zadakoz√°s√°b√≥l megalkotott M√°rai-szobrot √°t kellett ruh√°zni a v√°rosra, √©s egy kezemen meg tudom sz√°molni, h√°ny magyar √∂nkorm√°nyzati k√©pvisel√Ķ van a 22 v√°rosker√ľlet test√ľlet√©ben! – eg√©sz√≠ti ki a fentieket M√°t√© L√°szl√≥. – Mindenesetre k√ľl√∂n√∂s, hogy Kassa Szlov√°kia egyetlen olyan telep√ľl√©se, ahol legut√≥bb 49 ezer ember, a l√©leksz√°m h√ļsz sz√°zal√©ka nem nyilatkozott a nemzetis√©g√©r√Ķl.
De volt, aki azért néhány évtizede még így felelt a kérdésre: nemzetisége Рkassai.

Folytatjuk
Link

HozzŠszůlŠsok


Mťg nem kŁldtek hozzŠszůlŠst

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.