Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jásdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTĂ“L (2013/09/22) AZ ĂšJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a továbbiakban szakmai oldalként müködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj rá: Posta Imre Youtube oldala
..................

Magyar startupok vették be a héber Szilícium-völgyet


Az izraeli zsidó legjobb "barátja" a magyarországi zsidó...és az ostoba állat magyar. Kalifornia után a világ második legnagyobb technológiai központja Izrael, és ezen belül is Tel-Aviv a hightech fõvárosa, ahol minden négyszáz lakosra jut egy startup. Az itt megrendezett innovációs fesztivál után egyetlen kérdésünk maradt: egy hasonló hazai rendezvényen fogunk-e valaha látni idõs, matyóruhás netvállalkozókat?

Az éppen darabokra hulló és szitává lõtt Szíria felõl a héten sûrû porfelhõ érkezett Izrael fölé, és az ég sárgás színûvé változott, mintha egy újfajta Instagram filtert húztak volna rá a világra.
Fotó: Tóth Balázs

Szíriából manapság már csak a baj jön

- kommentálta a szokatlan idõjárást idegenvezetõnk. De a por sem tudta elrontani a Tel-Avivban megrendezett startupfesztivált, ahol a Szilícium-völgy utáni második legnagyobb és legpezsgõbb vállalkozói közösség ünnepelte önmagát. A DLD Tel-Aviv nevû rendezvényen azt is megtudtuk, hogyan sikerült mindezt felépíteni.

Most hallottam, hogy indulsz a miniszterelnöki posztért, és egy hatalmas mûanyag kupolát akarsz építeni az ország fölé, hogy légkondicionálni tudjuk az egészet

- viccelõdött Yossi Vardi, a DLD Tel-Aviv alapítója Ron Huldai polgármesterrel. A jelöltségbõl persze egy szó sem igaz, csupán arra utalt Vardi, hogy a 35 fokos hõséget és a 100 százalékos páratartalmat eleve nem könnyû elviselni, és senkinek sem hiányzott a fojtogató por.
Fotó: Tóth Balázs

Huldai ezután elĂ©g röviden összefoglalta, hogy mi kell a pezsgõ ĂĽzleti Ă©lethez. „Olyan várost Ă©pĂ­tĂĽnk, ahol jĂł az oktatás, ahol a fiatalok tudnak mit csinálni. Vannak közössĂ©gi irodák, ezekbe mindenki beĂĽlhet dolgozni, kapnak hozzá ingyen kávĂ©t Ă©s wifit is. JĂłk az Ă©ttermek, nagyszerĂ» az Ă©jszakai Ă©let. IgazábĂłl csak ezekre van szĂĽksĂ©g, a többi már jön magátĂłl” - mondta a polgármester.

Egyedülálló a világon, ahogy a cégek itt segítenek egymásnak

- tette hozzá Werner Vogels, az amerikai Amazon.com mûszaki igazgatója, akit a közönség soraiból rángattak fel a színpadra. Neelie Kroes uniós biztos is hasonló módon szólt hozzá egy színpadi beszélgetéshez, és ez a spontán lazaság végig jellemzõ volt a DLD-n. Ez az, amit érdemes lenne átültetni a hazai gyakorlatba, mert az agyhorpasztóan unalmas, véget nem érõ elõadásokra felhúzott konferenciákkal már fel lehetne tölteni a Balatont.

Sokféleképpen igyekeztek elõsegíteni a kapcsolatépítést, ilyen volt például az üzleti rapidrandi, amikor egy sátorban leültettek 20-30 újságírót, a startupperek pedig sorban álltak, hogy beszélhessenek velünk. Véletlenszerûen leültek egy asztalhoz, öt percük volt bemutatkozni, és utána kivágták õket a sátor elé, hogy megint álljanak be a sorba. Ehhez persze kíváncsi újságírók és bátor startupperek is kellenek, de egyikbõl sem volt hiány. A vállalkozók minden alkalmat kihasználtak, akár a wifi-jelszó iránti érdeklõdést is, hogy egy percben bemutassák a vállalkozásukat és kérjenek egy névjegyet.
Diane Chang, a Facebook európai vezetõje nem tudott elbújni az érdeklõdõk elõl
Diane Chang, a Facebook európai vezetõje nem tudott elbújni az érdeklõdõk elõl
Fotó: Tóth Balázs

A Meet the leaders nevû eseményen az igazi nagykutyákat tette elérhetõvé a látogatók számára. Tucatnyi fontos cégvezetõre és befektetõre láthatósági mellényt húztak, beeresztették õket a nézõk tömegébe, és innentõl már csak a tõkérõl álmodozó startupperek rátermettségén múlott, hogy miként tudnak kapcsolatot építeni velük.
Félig tele van a pohár, vagy félig üres?

Persze a vállalkozói kultúra fejlesztése jó ideje elkezdõdött Izraelben. Hemzsegnek ott a hightech cégek, ötven multinak van az országban kutató-fejlesztõ központja. Csak az Intelnél hatezren dolgoznak a K+F-ben. De ez semmi ahhoz képest, hogy Tel-Avivban összesen ezerötszáz hightech cég van, ebbõl közel ezer számít startupnak, és a többségük korai fejlettségi stádiumban van, az elsõ tõkebefektetésen túl.

Megdöbbentõ volt látni, hogy nem lehet általánosító képet festeni az izraeli vállalkozókról, mert nem csak fiatalok indítanak cégeket. Beszélgettem egy õsz hajú, hagyományos zsidó viseletbe öltözött úriemberrel is, aki sztárok rajongóinak építene közösségi hálózatot, ehhez keres befektetõt. Kíváncsi vagyok, hogy hazánkban miként reagálnának az emberek egy matyó népviseletbe öltözött startupperre, aki egyébként ugyanúgy vágja a hightechet, mint bárki más, csak éppen hagyománytisztelõ.

Izrael legnagyobb befektetõi, a Jerusalem Venture Partners munkatársai egészen más megközelítésben is rámutattak a zsidó hagyomány fontos szerepére: az oktatásuk évszázadok óta arra épül, hogy meg kell kérdõjelezni a status quo-t. Ahogy régen a Bibliát próbálták többféleképpen értelmezni, vitatva a másik véleményét, úgy keresik most is az újszerû üzleti lehetõségeket, megoldásokat.
Ez lesz a következõ mobilodban

Az izraeli külügyi tárca által szervezett túrán - amire a budapesti nagykövetségtõl kaptunk meghívót - sokféle kinti startupnak bemutattak minket, az ötletgazdáktól kezdve egészen a befutott cégekig. Voltak köztük egészen hétköznapinak mondható ötletek, mint például az Artbit, akiknek az alkalmazása (Android, iOS) több mint egymillió festményt és szobrot tud felismerni, ha lefotózzuk azokat a mobilunkkal. A Tangiblee pedig webshopoknak készített méretösszehasonlító rendszert, hogy a vevõk meg tudják nézni, hogy a kedvenc Evian ásványvizük befér-e a kiszemelt táskába.

A legkomolyabb fejlesztésekhez azonban úgy tûnik, nem elég néhány ügyes programozó. A biológusokat, vegyészeket és kvantumfizikusokat is alkalmazó StoreDot 3 éve dolgozik azon, hogy megoldja a modern emberiség egyik legnagyobb problémáját. A villámgyorsan lemerülõ akkumulátorokra dolgoztak ki egy forradalmi újítást.

Az akkuk problémáját kétféleképpen lehet megközelíteni. Vagy a kapacitást növeljük, vagy a töltést gyorsítjuk fel. A StoreDot az utóbbit választotta, és két lehetõséget kínálnak a mobilgyártóknak. Vagy elfogadjuk, hogy felére csökken az akku kapacitása, és akkor 2 perc alatt 100 százalékra fel tudjuk tölteni a készüléket, vagy akár 5 percen át is ott dekkolunk a konnektor mellett, de akkor nem kell lemondani túl sok milliamperóráról.

A StoreDot munkatársai azt mondták, rendszerük már jövõre piacra kerülhet okostelefonokban. Persze õk már a befutott startupok közé tartoznak, 66 millió dollár tõkével megtámogatva, és a befektetõik közt van a Samsung Ventures is. Ebbõl arra lehet következtetni, hogy a megoldásukkal egy Galaxy mobilban fogunk leghamarabb találkozni.
Made in Hungary

Hazánk kiemelt támogatója volt a DLD Tel-Avivnak, tíz magyar startup utazott ki Izraelbe, hogy bemutatkozzanak lehetséges befektetõk elõtt. Útjukat a nagykövetség, a Magyar Nemzeti Kereskedõház, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány és a Design Terminál támogatta.

A kiutaztatott csapatok közül az EDM Designer az egyik személyes kedvencünk. Õk html-alapú levelek legyártását segítik az online szerkesztõfelületükkel, és arról gondoskodnak, hogy a színes hírlevelek ugyanolyan jól nézzenek ki a mobiok kijelzõjén, mint a számítógépes kliensben. Napi több száz beérkezõ emaillel nagyon is át tudjuk érezni a problémát.

A Synetiq az agyhullámaink, bõrellenállás és szívritmus variabilitás alapján vizsgálja a mûsorok által generált emberi reakciókat. Céljuk, hogy a mûsorok - és persze a reklámüzenetek - valóban telibe találják a nézõt.

A VeloTrack bringákhoz készít mûholdas nyomkövetõvel felszerelt lopásgátlót. Mivel Tel-Avivban szinte mindenki drága eleketromos bringákkal és rollerekkel rohangál az utakon, erre a rendszerre könnyen találhatnak érdeklõdõket.

PersonalVideo: személyre szabott és interaktív videóüzeneteket készítenek, hogy hatékonyabbá tegyék a személyes és a reklámcélú kommunikációt.

AgroSense: szenzorokkal teszik hatékonyabbá a gyümölcstermesztést.

CoinPay: BitCoin-automatákat és elfogadóhelyeket fejlesztenek

JokerTao, Slamby: a Big Datát teszik fogaszthatóvá és kezelhetõvé

Postradar: a Facebook-oldalakat optimalizálják

Reevio: mindegyik webshop vonzóbb lesz, ha a termékek alatt vannak felhasználói vélemények. A Reevio ezeket a hozzászólásokat csatornázza be a kereskedõkhöz.
Link

Hozzászólások


Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.