Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

Hogyan v√°ltoztassuk meg a vil√°got?


H√°, hogy? Egy atomh√°bor√ļ, vagy hagyom√°nyos, de azt√°n pacekba...? Esetleg √∂ngyiklkos lehetene az √∂sszes tetves zsid√≥-cig√°ny, szabadk√Ķm√Ľves titkost√°rsas√°gos....√©s a t√∂bbivel m√°r elboldogulunk magunk is, a nukikuki qva anyj√°t ennek a tetves m√Ľvil√°gnak! Ha nem arra koncentr√°lunk, hogy mik a lehet√Ķs√©geink, hanem arra, hogy mi az, amit val√≥j√°ban meg akarunk oldani, gyorsabb √©s er√Ķsebb hat√°st √©rhet√ľnk el. Itt az ideje √°tkapcsolni a gondolkod√°sunkat.

M√©g n√©h√°ny √©ve is teljesen abszurdnak t√Ľnt volna, hogy a vil√°g legnagyobb sz√°ll√°shely-szolg√°ltat√≥ja, az Airbnb egyetlen ingatlant sem birtokol, a vil√°g legnagyobb keresked√Ķj√©nek, az Alibaba.com-nak nincsenek rakt√°rai, a legmeghat√°roz√≥bb m√©dium, a Facebook semmilyen tartalmat nem √°ll√≠t el√Ķ, a legnagyobb taxit√°rsas√°gnak, az Ubernek pedig nincsenek aut√≥i. A technol√≥giai fejl√Ķd√©ssel egy√ľtt a t√°rsadalom fejl√Ķd√©se is a line√°risb√≥l exponenci√°liss√° v√°lt, amit a gondolkod√°sm√≥d v√°ltoz√°s√°nak is le k√©ne k√∂vetnie. Sokan √ļgy gondolj√°k, csak √≠gy fogunk tudni v√°laszt adni sz√°mos, ma m√©g megoldhatatlannak t√Ľn√Ķ probl√©m√°ra.

– Amint a hagyom√°nyos line√°ris gondolkod√°sm√≥d helyett elsaj√°t√≠tjuk az exponenci√°lis gondolkod√°st, megv√°ltozik az √©letfelfog√°sunk √©s az √ľzlethez val√≥ hozz√°√°ll√°sunk is. Meg kell √©rten√ľnk a technol√≥gia demokratiz√°l√≥ erej√©t, √©s √ľnnepeln√ľnk kell az unortodox gondolkod√°sm√≥dot, az √∂tletek √∂tleteit – mondja Ray Kurzweil feltal√°l√≥ √©s j√∂v√Ķkutat√≥, a legnagyobb glob√°lis kih√≠v√°sokra v√°laszt keres√Ķ Singularity University t√°rsalap√≠t√≥ja, a Google fejleszt√©si igazgat√≥ja.

PP grafika

Eszköz helyett cél

Az exponenci√°lis gondolkod√°sra √©p√≠t√Ķ szervezetek kihaszn√°lj√°k az egyre gyorsabban fejl√Ķd√Ķ technol√≥gi√°kat, √©s az int√©zm√©nyek rendszere helyett a h√°l√≥zatok kapcsol√≥d√°s√°ban rejl√Ķ lehet√Ķs√©gekre √©p√≠tenek. √ćgy sok esetben saj√°t tulajdonukn√°l nagys√°grendekkel nagyobb er√Ķforr√°sokat k√©pesek mozg√≥s√≠tani, √©s nagys√°grendekkel nagyobb hat√°st k√©pesek el√©rni, mint azt hagyom√°nyos √©rtelemben vett gazdas√°gi erej√ľk indokoln√°.

Az exponenci√°lis gondolkod√°s alapja nem m√°s, mint a hat√°rozott sz√°nd√©k a v√°ltoztat√°sra (Massive Transformative Purpose – MTP). Vagyis az, hogy az adott ember vagy szervezet misszi√≥ja nem arr√≥l sz√≥l, hogy mit kell tenni, hanem arr√≥l, hogy mi√©rt foglalkoznak azzal, amivel. Ez az apr√≥nak t√Ľn√Ķ k√ľl√∂nbs√©g pedig Peter H. Diamandis, az emberis√©g √©rdekeit szolg√°l√≥, √°tt√∂r√©st jelent√Ķ tal√°lm√°nyokat d√≠jaz√≥ XPrize alap√≠t√≥ja szerint azt eredm√©nyezi, hogy egy probl√©ma megold√°s√°hoz nem a rendelkez√©sre √°ll√≥ ismert eszk√∂z√∂ket √©s bevett megold√°sokat rendezz√ľk √ļjra, hanem a v√©gs√Ķ c√©lra tekintve eg√©szen √ļj megold√°si javaslatokat hozunk.
Nem a vil√°gnak, nek√ľnk kell v√°ltozni
Az √©rt√©krend v√°ltoz√°s m√°r nem lehet√Ķs√©g, hanem k√©nyszer, a mindennapjaink r√©sze. Ennek szele el fogja √©rni a magyar kkv-kat is. Fel kell k√©sz√ľlni arra a vil√°gra, ak√°r hissz√ľk, ak√°r nem. A v√°ltoz√°s nem kis l√©p√©sekben zajlik, hanem olyan ugr√°sokban, amelyek meglep√Ķ v√°ltoz√°sokat tudnak hozni egyes piacokra – h√≠vta fel a figyelmet a Piac&Profit KKV-Akad√©mi√°j√°n Rad√°csi L√°szl√≥, a BGF tudom√°nyos f√Ķmunkat√°rsa. Ez√©rt meg kell tanulni legal√°bb az alap kifejez√©seit, ir√°nyait ennek az √ļj vil√°gnak, hogy ne maradjunk le v√©gletesen.

Az exponenci√°lis gondolkod√°ssal k√©pesek vagyunk nyitottabban l√°tni a j√∂v√Ķ lehet√Ķs√©geit, √©s jobban koncentr√°lhatunk a val√≥s ig√©nyekre, elker√ľlve a t√©vutakat. Sok, kor√°bban n√©pszer√Ľ j√≥slat – mint p√©ld√°ul a rep√ľl√Ķ aut√≥ – nem arra f√≥kusz√°lt, hogy val√≥j√°ban mire van sz√ľks√©ge a t√°rsadalomnak, hanem n√©h√°ny megl√©v√Ķ technol√≥gia kombin√°ci√≥j√°ban l√°tta a j√∂v√Ķt. Az igazi probl√©m√°inkat azonban eg√©szen m√°s m√≥dszerekkel lehet megoldani.

A gyakorlatban

A h√ļs ir√°nti √≥ri√°s ig√©ny√ľnk kiel√©g√≠t√©s√©re a line√°ris gondolkod√°s szerint t√∂bb √°llatot teny√©szt√ľnk – a szarvasmarh√°k eset√©ben √≠gy n√∂velve az er√Ķsen √ľvegh√°zhat√°s√ļ met√°n kibocs√°t√°s√°t is, teh√°t az egyik probl√©ma megold√°s√°val egy m√°sikat s√ļlyosb√≠tva –, esetleg r√°vessz√ľk a fejlett orsz√°gok h√ļsev√Ķ t√°rsadalmait, hogy cs√∂kkents√©k a fogyaszt√°sukat. A Modern Meadow nev√Ľ startup viszont laborat√≥riumi k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt √°ll√≠t el√Ķ h√ļst √©s b√Ķrt olcs√≥bban, hat√©konyabban √©s √©l√Ķl√©nyek szenved√©se n√©lk√ľl.

Az exponenci√°lis gondolkod√°s az eg√©szs√©g√ľgyi probl√©m√°k megold√°s√°ban is seg√≠thet. Az Orvosok Hat√°rok N√©lk√ľl szerint p√©ld√°ul a tuberkul√≥zis elleni harc egyik f√Ķ g√°tja a diagn√≥zis, illetve annak hi√°nya, hiszen a betegekt√Ķl vett mint√°kat szinte lehetetlens√©g eljuttatni a messzi laborat√≥riumokba. Utakat √©p√≠teni vagy rep√ľl√Ķket ind√≠tani viszont dr√°ga √©s hosszadalmas. A Matternet ezt a probl√©m√°t dr√≥nokkal oldan√° meg. Egyel√Ķre tesztf√°zisban van a projekt, de a c√©g ONE nev√Ľ protot√≠pusa sz√°ll√≠tott m√°r gy√≥gyszereket Haiti el√©rhetetlen ter√ľleteire is.
Link

HozzŠszůlŠsok


#11 | ipafai - 2015. szeptember 20. 10:08:30
EJHA !!!

√©rdekes napra √©bredt√ľnk !!

az elektromos impulzus stabiliz√°torom b√°r kicsit rakonc√°tlankodik az ut√≥bbi id√Ķben, de √°ll√≠tottam a rezon√°toromon, √©s virtu√°lisan organikusan fejl√Ķd√Ķk√©pes lettem ujra !!
Melle mollah olah legyen veletek !!! s_*_vs_*_olle

- miért? Feláll? s_*_kac
Gerry

A rezon√°tor az nem Vibr√°tor?
#12 | GERRY - 2015. szeptember 20. 11:46:39
Egyetértek:

El√∂sz√∂r is - gondolkod√°som expoTenci√°lis v√°ltoz√°sa m√°r olyan magass√°gokban j√°rk√°l, hogy szinte sz√©d√ľl√∂k mikor elm√©met futtattom.
:D
M√°sodszor - okos √©s nagyfej√ľ majmok csak k√©t dolgot felejtenek el:

- Amikor egy gyerek a vil√°gra sz√ľletik, - √ļgy az els√∂ 15 √©v√©ben - l√©p√©sr√∂l l√©p√©sre √°talakul √ļjsz√ľl√∂tt csecsem√∂b√∂l egy √∂n√°ll√≥ gondolkod√°sra √©s az addig "megtanult" inform√°ci√≥kra t√°maszkodva analiz√°lni, feldolgozni √©s haszn√°latba venni k√©pes szem√©lyis√©gg√©. Ezt fejleszti tov√°bb - az elm√ļlt 60-70 √©vben egyre jobban lesz√ľk√≠tett ter√ľleten. Polihisztorok m√°r nincsenek. Annak ellen√©re, hogy a vil√°g szinte minden inform√°ci√≥ja el√©rhet√∂ sz√°munkra.

- Az oktat√°s sz√°m√°ra el kell k√ľl√∂niteni egy r√©szt a glob√°lis emberi er√∂forr√°sb√≥l, akik azt√°n k√©pesek felv√°llalni, elv√©gezni a k√∂vetkez√∂ nemzed√©k ir√°ny√≠t√°s√°t, k√©pz√©s√©t.
Ugyanakkor ennek az (oktat√≥-tan√°r) csoportnak is el√∂ kell k√©sz√≠teni minden plattformon (m√ľv√©szet, technika, f√∂ldm√ľvel√©s stb.) egy olyan adatb√°zist illetve k√©pz√©si instrukci√≥t, ami sz√°mukra k√∂telez√∂ √©s ami √°ltal k√©pesek √∂sszehangoltan ir√°ny√≠tani, a megtan√≠tani k√≠v√°nt dolgokat, folyamatokat.

Ez ut√≥bbi lehet√∂s√©g - napjainkban (de √©vtizedek √≥ta) - a jelenlegi √©s √∂njel√∂lt "kiv√°lasztottak b√ľnband√°j√°nak" kez√©ben van. Minden hatalom.

A hatalmat csak és kizárólag a pénz, annak manipulációs lehetösége és az öket szolgáló /eröszak/ szervezetek (rendörség, katonaság, bíróságok, politikai éra, média,...) segítségével pontosabban bekelebezésével szerezték meg.

Ma ez a helyzet. De elfelejtkezett valamiröl az emberiség: - A tudást elöbb meg kell szerezni és ezt követön feldolgozni, felépíteni, felhasználni.
Egy k√°rtyav√°r - ha nem √©p√≠ted fel az als√≥ szinteket, nem k√©pes megtartani √∂nmag√°t √©s √∂sszed√∂l. Ugyanez a k√°rtyav√°r nem √©p√ľlhet fel a 3. szintt√∂l.
Akik ezt állítják azok hazudnak, csalnak és lopnak.

M√ĀRPEDIG EZT √ĀLLITJ√ĀK.

Azok az emberek akik elhiszik, hogy alaptud√°s n√©lk√ľl - s miut√°n az emberi agy befogad√≥ k√©pess√©ge v√©ges, hossz√ļ id√∂ kell ahhoz, hogy a (minden egyes egy√©nre vonatkoz√≥) lok√°lis felhalmozott ismeret k√©pess√© v√°ljon arra, hogy √ļj, eddig ismeretlen k√∂vetkeztet√©sek seg√≠ts√©g√©vel magasabb szintre l√©phessen √©s ott stabiliz√°lja az alkot√°s k√©pess√©g√©t... - t√©v√ļton j√°rnak.

Persze - ezt j√≥l tudj√°k azok akik ma a vil√°got manipul√°lj√°k. De a t√∂bbs√©g - elhiszi, vagy el akarja hinni, hogy neki is lesz egy "ki√©rdemelt" helye ebben az √ļj vil√°gban. A marad√©k (√ļgy 70-80 sz√°zal√©k, csup√°n n√©h√°ny milli√°rd ember) meg azt se tudja mit l√°t, azt se l√°tja amit l√°ttatnak vele, csak √ľl √©s b√≥logat.
Az exponenci√°lis n√∂veked√©s csak a -t√≥l/-ig hat√°ron bel√ľl "m√ľk√∂dik"
Ez√©rt helyezik erre a hangs√ļlyt a "statisztikusok" √©s transzfer√°lj√°k √°t ahova akarj√°k.

Egy fejlett, kulturált világrészben élö embernek van rá 60...90 éve, hogy végigélje (vagy -szenvedje) az életét. Ebbe nagyon sok minden belefér, de az exponenciálisan zseni magasságokba emelkedés csak a legritkább esetekben.

√Čpp' ez√©rt kital√°ltak az emberis√©gnek egy √ļj vil√°got, amit m√ľk√∂d√∂k√©pes - egy sz√ľk r√©teg sz√°m√°ra: Az elit mindent visz, a "marad√©k" mindent vesz√≠t.
A mai "fejlett" oktat√°si rendszer a legjobb bizony√≠t√©k arra, hogy nincs sz√ľks√©g √©rtelemre, √∂n√°ll√≥ gondolkod√°sra (na j√≥, mivel is?), hanem exponenci√°lisan felk√©sz√≠tenek egy embert, arra, hogy mik√©nt lehet a szalagmunk√°n egy csavart a leggyorsabban becsavarni, mire van sz√ľks√©g (pl. milyen 3 mozdulatra), hogy √∂sszepattanjon egy m√ľanyag doboz, mit kell mondani a vev√∂nek, hogy megvegye a sz√ľks√©gtelen ezt-azt, de olyan sz√©p √©s szines...)

YouTube Videů

Itt még nem volt tökéletes a kidolgozás, azóta már sok mindenen "finomítottak"


Mindent összevetve - csak egy dolog hibádzik az elmélethez: Az, hogy az emberiség bele fog dögleni ebbe.
De elötte még teljesen LEamortizálódik ("exponenciálisan";) - és amennyire látom, most éppen ebben a stádiumban vagyunk.

√Čsz, √©rtelem? Feldolgozni m√ļltat, a j√∂v√∂t meg√©lni?
Gyerekként vágytam rá, ma nem is merek remélni.

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.