Sok gyermekorvos örül a kötelezõ pneomococcus oltásnak
rta: torokgyik - Dtum: 2013. november 25. 13:41:43
A két szervezet vezetõje a levélben emlékeztet arra, hogy Magyarországon a pneumococcus fertõzés elleni csecsemõkori védõoltásokat az országos programban 2008 októberében kezdték el alkalmazni a házi gyermekorvosok, és már rövid idõ alatt 95 százalék fölött volt a két éven aluli korosztály átoltottsága.

Az eredmények minden kétséget kizáróan igazolják a védõoltás kedvezõ hatásait: látványosan csökkent a pneumococcus okozta agyhártyagyulladások száma mind az oltott, két évesnél fiatalabb korosztályban, mind az idõsebb korcsoportokban – hangsúlyozták.

Az eredmények annak is köszönhetõek, hogy az immunizációs program keretében a csecsemõk, kisgyermekek számára biztosított a jelenleg elérhetõ legmagasabb szerotípus lefedettséget nyújtó, azaz a legtöbb féle baktériumtörzs okozta fertõzés ellen védõ oltóanyag.

A szakértõk szerint a védõoltási program nagyjából harmadával csökkentette a betegség elõfordulását, emellett úgy vélik: a pneumococcus elleni oltás a kötelezõ nemzeti védõoltási programba történõ beillesztésével az átoltottság további javulása, és a pneumococcus okozta súlyos betegségek további visszaszorulása várható.

Úgy vélik, hogy az oltások felvételének elutasítása igen veszélyes és felelõtlen választás - utalt a két szervezet vezetõje egy nemrég megjelent sajtóközleményre, amely szerint a szülõk döntési jogát korlátozza az oltási rendszer bõvülése egy újabb kötelezõ védõoltás bevezetésével, és ezt a megállapítást az oltásokat ellenzõk szövetségének véleményével igyekeznek alátámasztani.

Hangsúlyozták, hogy a védõoltások beadását ellenzõk tábora úgy próbálja befolyásolni a közvéleményt, hogy bizonytalan, vagy nem egyszer rosszindulatúan manipulált és hamis adatokra hivatkoznak, forrás megjelölés nélkül "idézve" kétes vizsgálatokat, ugyanakkor sokszor bagatellizálják az egyes fertõzõ betegségek gyakran tragikus, máskor "csak" maradandó egészségkárosító hatását.

A gyermekkori védõoltások bevezetése a gyermekhalálozás és a súlyos betegségek elõfordulásának csökkentése érdekében valaha tett leghatékonyabb lépés volt világszerte – véli a két szervezet vezetõje. Azt írták: az oltásoknak köszönhetõen a fertõzések száma minimálisra csökkent, és többfajta súlyos gyermekbetegségben Magyarországon ma nem hal meg gyermek.

Október végén jelentette be Beneda Attila, az egészségügyért felelõs államtitkárság kabinetfõnöke, hogy jövõre a pneumococcus védõoltást is a kötelezõ oltások sorába emelik.