Törökország , a nemzeti érdek követésének egyik modelje
rta: Ro-zsola - Dtum: 2014. augusztus 30. 10:17:42
Törökország az elmúlt 20 évben nagymértékû beruházásokat hajtott végre a haditechnikájának fejlesztésére. Jelenleg kb 55%-ra tehetõ a modernizációs folyamat. Szakértõk a világ 7. legerõsebb hadseregét tulajdonítják Törökországnak.
Az ankara-i poltikai és katonai vezetõségnek sikerül a többi Natotaggal szemben felállnia " térdeplõ " helyzetébõl. Az elmúlt 20 évet nem holmi szlogenek hajtogatásával töltöték , nem fogadták el a klasszikus propagandát , hogy nincs szükség hadseregre és haditechnikára. Helyette nagymértékû beruházásokat inditottak amelyek mostanra nayghatalommá tették. Az Ankara melletti Kazan ipari park 3 millió négyzetméteres területen nagyjából 30.000 munkahelyet biztosít. Mindehez kb 6 milliárd dollárra volt szükség. Az Isztambul melletti Teknopark mintegy 5 milliárd dollárt emésztett fel.
Ezek a beruházások lehetõvé teszik Törökországnak saját tankok , helikopterek , hadihajók , rakéták és drónok gyártását.
https://www.youtu...e=youtu.be
A saját gyártású ANKA drón a híres amerikai MQ-1 Predator hasonmása. Törökország 2013-ban 1,5 milliárd dollár értékben exportált fegyverzetet.
A török légierõ 270 darab F-16 C/D vadászgéppel renelkezik amelyek a Lockheed Martin licenszével rendelkezõ TAI ( Turkish Aerospace Industries ) cég által lettek megépítve. Ezen kivül a jövõ nagy reménységének tartott F-35 alkatrészeit is Törökország fogja gyártani. Elõreláthatólag az elsõ F-35 csak 2017-ben lesz hadrafogható.
A legnagyobb meglepetést egy önálló Amerikától és a Natotól föggetlen ürközpont létrehozása okozta. Törökország önállóan képes müholdakat feljutatni és üzemeltetni. A " J+ projekt " -nek köszönhetõen a török Roketsan müholdak feljuttatására képes rakéták tesztelésébe és gyártásába kezdett. Így jött létre a Gokturk-1 program.
Az ankarai kormány nemrég inditotta a Gokturk-3 programot amely a Shanghaji társuláshoz való közeledést segítette elõ.
2012 december 18-án a kínai Jiuquan ürközpontból pályára állították a Gokturk 2 megfigyelési müholdat amelyet kínaiak gyártottak a török Tubitak céggel együttmüködve. A Turksat-4A katonai müholdat a Mitsubishi Electric gyártotta le a Tubitak számára amelyet 2014 február 14-én lõttem fel egy orosz Proton-M rakétával Kazahsztánból. ( megjegyzés : nemzeti = török , kínai , koreai , orosz , kazah ????? )
1997-ben a török kormány 300 millió USD-t fizetett a kínai CPMIEC cégnek a B-611 ballisztikus rakéták gyártási licenszéért a Roketsan számára. A B-611 hasonmása az R-17 SCUD-B rakétáknak amelyek a varsói szerzõdés tagállamaiban is voltak.
Idõközben a Roketsan újabb kínai rakétatechnikákhoz jutott hozzá a török-kínai együtmüködésnek köszönhetõen. A B-611 továbbfejlesztett verziója J600-T Yildirim II/III néven ismert. 2008-ban a Yildirim rakéták sikersen semmisítettek meg 820-900 km távolságra lévõ célpontokat. https://www.youtu...e=youtu.be
Jelenleg kínai segítséggel a Roketsan Yildirim III-b/IV rakéták gyártásába kezdett ( hatótáv 1200-1500 km ) és elkezdõdött a egy kb 2500 km hatótávolságú rakéta tesztelése. Egy ilyen rakétával elérhetõvé válna : Tripoli , Algír , Barcelona , Párizs , Brüsszel , Amszterdam , Koppenhága , Berlin , Stockholm , Varsó , Kiev , Moszkva és Tel-Aviv , Riyad , Abu Dhabi , Teherán , Kabul stb.