Francia elnök: szétesik Európa, ha további megszorítások jönnek
rta: postaimre - Dtum: 2013. mrcius 29. 12:03:45
Francois Hollande francia elnök szerint a megszorítás Európa széteséséhez és a populista mozgalmak megerõsödéséhez vezethet.
Teljes hr
Francois Hollande francia elnök szerint a megszorítás Európa széteséséhez és a populista mozgalmak megerõsödéséhez vezethet.

"Kötelességemnek érzem az európai vezetõkkel közölni: a megszorítások folytatása azzal a kockázattal jár, hogy nem sikerül csökkenteni a deficitet, és azzal a bizonyossággal, hogy a kormányok népszerûtlenek lesznek, amit a populisták egy adott pillanatban ki fognak használni" - mondta az államfõ a France 2 francia közszolgálati televízióban csütörtök este élõben sugárzott, több mint egyórás interjújában, amelyben a megválasztása óta eltelt tíz hónap gazdaságpolitikai intézkedéseit értékelte.

Hozzátette: "az európai országoknak szigorúnak kell maradniuk (a költségvetés terén), ezt tökéletesen megértem, de nem folytathatják a megszorítást, mert az annyit jelent, Európa szétesésre van ítélve".
Franciaország

Erõsen romlik a hangulat az euróövezetben

Ötmilliárd eurós újabb megtakarítást tervez a francia kormány

A vártnál kevésbé csökkentek az euróövezeti BMI-k

Franciaország halasztást kaphat Brüsszeltõl

Szijjártó: a franciák is hozzájárulnak a magyar gazdasági fordulathoz
További cikkek »

Az európai gazdasági kérdéseket illetõen Hollande azt mondta, hogy jelenleg "baráti feszültség" jellemzi a francia-német viszonyt. Ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy Párizsnak és Berlinnek "is az a kötelessége, hogy Európát elõrevigye".

A francia elnök megerõsítette, hogy Párizs nem fogja tudni teljesíteni azt a Brüsszelnek tett kötelezettségvállalását, amely szerint az államháztartási hiányt még az idén a GDP-arányos három százalék alá csökkenti. "Nem fogjuk elérni a három százalékot, mert ha erõltetnénk a menetet, akkor elvesztenénk annak a reményét, hogy visszatérhet a növekedés" - fogalmazott Hollande.

Az elnök elmondta, hogy az évi egymillió euró feletti keresetekre tervezett 75 százalékos jövedelemadót végül a vállalatokon keresztül fogják az érintettek befizetni.

"Megtartom az ígéretemet" - hangsúlyozta az államfõ a szupergazdagok megadóztatása kapcsán, amelyet eddig alkotmányossági problémák miatt nem tudott a kormány bevezetni.

A szupergazdagok megadóztatása Francois Hollande elnökválasztási kampányának egyik legszimbolikusabb ígérete volt. Az évi egymillió euró feletti keresetekre vonatkozó 75 százalékos adót elõíró törvényt azonban az alkotmánytanács decemberben megsemmisítette annak "elkobzó" jellege miatt, az államtanács pedig az egy héttel ezelõtti jelentésében azt javasolta a kormánynak, hogy ne próbálja meg új formában jövõre bevezetni az intézkedést.

Az államfõ ezért úgy döntött: nem az érintett munkavállalók, hanem az õket foglalkoztató cégek fogják befizetni az államkasszába az egymillió eurónál többet keresõ alkalmazottak után az egymillió feletti részre vonatkozó 75 százalékos adót. A jobboldali ellenzék többször is jelezte, hogy egy ilyen jellegû intézkedés a tehetõsebbek adóemigrációját indítaná el.

Hollande arra is ígéretet tett, hogy a forgalmi adónak a versenyképességi paktum finanszírozása érdekében történt emelésén kívül nem lesz további adóemelés sem 2013-ban, sem 2014-ben. Hozzátette, hogy a közigazgatás számára szükséges beszerzéseket központosítani fogják, amivel kétmilliárd eurót takaríthat meg az állam.

Link