Anton Szandor LaVey
rta: postaimre - Dtum: 2013. prilis 02. 15:02:13
Anton Szandor LaVey 1930. április 11-én született Chicagóban. Eredeti neve Howard Stanton Levey. Kora gyerekkorától kezdve érdeklõdött a természetfeletti és okkult dolgok iránt. Erdélybõl származó nagyanyjától számos történetet és babonát hallott vámpírokról és fekete mágiáról. A második világháború kapcsán ráébredt, hogy semmiképpen sem igaz az, hogy a szelídek öröklik a Földet - csakis az erõs lehet a túlélõ.
Teljes hr
Anton Szandor LaVey 1930. április 11-én született Chicagóban. Eredeti neve Howard Stanton Levey. Kora gyerekkorától kezdve érdeklõdött a természetfeletti és okkult dolgok iránt. Erdélybõl származó nagyanyjától számos történetet és babonát hallott vámpírokról és fekete mágiáról. A második világháború kapcsán ráébredt, hogy semmiképpen sem igaz az, hogy a szelídek öröklik a Földet - csakis az erõs lehet a túlélõ.

Mivel több hangszeren is játszott, 1947-ben zenészként helyezkedett el. Szombat esténként sztriptíz show-kon, vasárnap reggelenként pedig istentiszteleteken muzsikált. Itt tûnt fel neki, hogy ugyanazokat a férfiakat látja, akik esténként vágyakozva lesik a meztelen táncosnõket, másnap reggel pedig istenhez könyörögnek, hogy szabadítsa meg õket bûnös vágyaiktól. A következõ héten természetesen minden kezdõdött elölrõl.

„Szombat esténként a félmeztelenül táncoló lányokra vágyakozón bámuló férfiakat láttam, vasárnap reggel pedig, amikor a karnevál túlsó végén a sátorban tartott Istentiszteleteken orgonáltam, ugyanezeket a férfiakat láttam a padokon a feleségeikkel és gyermekeikkel, könyörögve Istennek, hogy bocsásson meg nekik, és szabadítsa meg õket testi vágyaiktól. És a következõ szombat éjjel ugyanezek a férfiak ismét a táncosnõket lesték vagy a karneválon, vagy más hasonló, testi örömöket ünneplõ helyen. Ekkor jöttem rá, hogy a keresztény egyház álszent dolgokra épül, és az ember ösztönös testi vágyai a felszínre törnek, bármennyire is tisztogatja vagy pusztítja azokat akármelyik fény-vallás.”

Évekkel késõbb, miután bûnügyi fotósként is dolgozott, megvásárolta a hírhedt „Fekete Házat”, ahol haláláig élt. Szerette az egzotikus állatokat, házában fekete párducot (Zoltan), késõbb pedig núbiai oroszlánt (Togare) is tartott háziállatként. Ez utóbbi még egy helyi kábelcsatorna gyermekeknek szóló adásában is szerepelt.

1966. április 30-ról május 1-ére virradó éjjel LaVey rituálisan leborotválta a haját, és kikiáltotta a Church of Satan, a Sátán Egyháza megalakulását. Bár korábban is léteztek a LaVey filozófiájához közeli világnézetû csoportok, mint például a Hell Fire Club vagy az Abbey of Thelema, mégis a Sátán Egyháza volt az elsõ, amely nyíltan és bárki számára hozzáférhetõen tevékenykedett.
Archív felvételen Anton Lavey a sátánizmusról beszél.

Rövidesen már mennyegzõt, beavatási szertartást és temetést is tartottak, és LaVeyt „fekete pápa”-ként emlegették az újságírók. 1967 decemberétõl az Amerikai Egyesült Államok és annak hadserege is elismerte hivatalos vallásként a sátánizmust, illetve bejegyzett egyházként a Church of Satant, amint az a Káplánok Kézikönyvében megtalálható.

1969-re már több mint tízezerre nõtt az egyház tagjainak száma, és LaVey kiadta legjelentõsebb könyvét, a Sátáni Bibliát (The Satanic Bible). További jelentõs könyvei: „The Satanic Rituals”, „The Satanic Witch”, „The Devil’s Notebook”, „Satan Speaks!”. E kiadványok jelenleg nem elérhetõk magyar nyelven, de bármely idegennyelvû könyvesboltban, vagy az Interneten (például az amazon.com-on) megrendelhetõk.

LaVey 1997. október 29-én szívelégtelenségben meghalt, de a Sátán Egyháza azóta is fennáll Peter H. Gilmore, Peggy Nadramia és Blanche Barton irányításával.

Blanche Barton életrajzi könyvet írt LaVeyrõl, melyben sok érdekes olvasható a „fekete pápa” életérõl, életének legendájáról.

Számos forrás azonban tagadja, hogy az életrajzban olvasottak igazak lennének. Az egyik fõ vádló éppen Zeena, LaVey egyik lánya, aki meg is tagadta az apját, és azóta a Temple of Set (1975-ben a CoS-ból csalódottan kilépett ördögimádók csoportjából alakult, a sátánizmussal összeegyeztethetetlen elveket valló közösség) papnõje lett. LaVey annyit nyilatkozott e vádakról, hogy nem mond semmit, az a kívánsága, hogy az élete továbbra is titokzatos legenda maradjon.

Az élete körüli rejtélyek azonban semmit sem vonnak le LaVey munkásságának, írásainak értékébõl, mert az általa életre keltett modern sátánista filozófia önmagában is életképes, mûködõ rendszer.

Link