Maliban orosz fegyverekkel fognak az iszlamisták ellen küzdeni
rta: postaimre - Dtum: 2013. prilis 03. 11:00:55
Valaki kérdezte mi van Maliban? Sok-sok Kalas! Mali kormánya érdeklõdni kezdett az orosz katonai felszerelések iránt. Az afrikai állam szeretne helikoptereket, páncélozott jármûveket, katonai repülõgépeket és kézifegyvereket vásárolni. A szakértõk úgy vélik, hogy az ügylet hamarosan lezárásra kerül. Mellesleg Moszkva nem csak gazdasági, hanem politikai haszonhoz is juthat egyszerre.
Teljes hr
Valaki kérdezte mi van Maliban? Sok-sok Kalas!
Mali kormánya érdeklõdni kezdett az orosz katonai felszerelések iránt. Az afrikai állam szeretne helikoptereket, páncélozott jármûveket, katonai repülõgépeket és kézifegyvereket vásárolni. A szakértõk úgy vélik, hogy az ügylet hamarosan lezárásra kerül. Mellesleg Moszkva nem csak gazdasági, hanem politikai haszonhoz is juthat egyszerre.
Mali kormánya azzal a szándékkal fordult a Roszoboronexport-hoz, hogy fegyvert vásároljon a hadserege számára. Mali hadseregének az iszlamistákkal szembeni küzdelemhez van szüksége erre a technikára, amelyet Franciaország és számos afrikai állam támogatása mellett folytatnak. Többek között az orosz Mi-35 és Mi-17 helikopterek, harci és szállító repülõgépek, BTR-80 páncélozott jármûvek, légvédelmi radarok, valamint könnyû kézi lõfegyverek és lõszerek beszerzésérõl van szó. A kialakult helyzetet Mihail Hodarenok, a ”Hadiipari küldönc” hetilap fõszerkesztõje kommentálta:

Nem titok, hogy Maliban most nagyon forró a helyzet. Oroszország a legkevésbé érdekelt abban, hogy Mali elveszítse az államiságát, és abban, hogy ezt a közép-afrikai országot az iszlamisták uralják. Oroszország sok minden egyéb mellett érdekelt a szomszédos országokat illetõen is. Ezért minden valószínûséggel megoldódik a helikopterek és a páncélozott jármûvek szállításának a kérdése. Ahogy pedig számomra tûnik, a megállapodás ezekben a kérdésekben tisztán gyakorlati szintre kerül.

A Maliban zajló radikálisokkal szembeni küzdelmet a francia hadsereg irányítja. Ennek ellenére, a szakértõk hangsúlyozzák, hogy Párizs nem fogja ellenezni az orosz fegyverszerzõdés megkötését. Éppen ellenkezõleg, Franciaország úgy fog tekinteni erre a lépésre, mint az iszlám ellenes nemzetközi mûveletbe vetett orosz támogatás.

Ezen felül ez a szerzõdés lehetõvé teszi, hogy Moszkva szorosabbra fûzze kapcsolatát Afrika egészével. Így a megállapodás Oroszország számára nem csak gazdasági, hanem politikai haszonnal is járna,- vélekedik Anatolij Szavatejev, az Afrikai Intézet vezetõ kutatója:

Az Afrikába való visszatérést, véleményem szerint abszolút szükségként kell felfogni. Muszáj megmutatni a világnak az igyekezetünket, köztük Oroszországnak is. Én nem beszélek most a gazdasági szempontokról. Ez elsõsorban az orosz öntudatot érinti. Azt az Oroszországot, amely folytatva a Szovjetunió hagyományait, mindig segítette a gyengébb, magalázott és megbántott országokat.

Érdemes megjegyezni, hogy Moszkva és Bamako rendelkezik tapasztalattal a fegyverek területén való együttmûködésben. Tavaly szeptemberben szerzõdést kötöttek 3000 Kalasnyikov gépfegyver, 300 géppisztoly és a hozzájuk való lõfegyver Maliba való szállításáról mintegy 12 millió dollár értékben.
Link