Tisztogatna az elnök
rta: postaimre - Dtum: 2013. prilis 04. 10:08:34
Nocsak, akkor az egész rohadt parlamenti bagázs és holdudvara mehetne a zsacsiba! A korrupció és adócsalás miatt elítéltek teljes kizárását a közéletbõl, valamint az igazságszolgáltatás függetlenségének megerõsítését ígérte meg egyebek mellett szerdai televíziós beszédében a francia elnök.
Teljes hr
Nocsak, akkor az egész rohadt parlamenti bagázs és holdudvara mehetne a zsacsiba!
A korrupció és adócsalás miatt elítéltek teljes kizárását a közéletbõl, valamint az igazságszolgáltatás függetlenségének megerõsítését ígérte meg egyebek mellett szerdai televíziós beszédében a francia elnök.


A törvényjavaslatokat a következõ hetekben terjeszti a kormány a parlament elé. Francois Hollande azért szólalt meg, mert személyét is érintõ belpolitikai vihart kavart, hogy az adócsalással és pénzmosással elõzõ nap vád alá helyezett volt költségvetési miniszter hónapokon át hazudott eltitkolt külföldi bankszámláival kapcsolatosan.

„Megerõsítem, hogy Jérome Cahuzac semmilyen állami védelmet nem kapott az ártatlanság vélelmén kívül, a kormányból pedig az én kérésemre lépett ki, amikor elkezdõdött az igazságügyi eljárás” – hangsúlyozta az államfõ, sajnálatát fejezve ki „a megbocsáthatatlan hiba” miatt, amellyel a volt tárcavezetõ „meggyalázta a köztársaságot”. A köztársasági elnök jelezte: a benyújtandó törvényjavaslatoknak az a céljuk, hogy „kíméletlen módon” felszámolják a közérdek és a magánérdekek közti ellentéteket a politikai életben.
Hirdetés
Bárki lapozgathatná az adóbevallásokat

Az egyik törvényjavaslat lehetõvé tenné minden képviselõ és miniszter vagyonbevallásának ellenõrzését, majd közzétételét. Egy másik javaslat az adócsalás vagy korrupció miatt elítélteknek megtiltaná, hogy bármilyen közéleti szerepet vállaljanak. „A közszereplõk példamutatása teljes lesz” – ígérte meg az államfõ, miközben az ellenzéki képviselõk a Cahuzac felügyeletét ellátó gazdasági és pénzügyminiszternek, Pierre Moscovicinek a lemondását követelik. A szélsõjobboldali Nemzeti Front a kormány teljes lemondását és a nemzetgyûlés feloszlatását is szeretné.

Az „igazságszolgáltatás függetlenségének megerõsítésére” a bíróság legfelsõbb tanácsának teljes reformját ígérte Hollande, amelyrõl a nyáron fog a parlament szavazni. „A vizsgálóbíróknak minden eszközt meg kell adni ahhoz, hogy teljesen szabadon és a legnagyobb függetlenségben felléphessenek bármilyen hatalommal szemben” – fogalmazott a köztársasági elnök.
Az elnök „példamutató köztársaságot” ígért

A kormányzó szocialisták a szélsõbaloldaltól a jobbközépen át a szélsõjobboldalig valamennyi politikai párt össztûzébe kerültek a Cahuzac-ügy miatt. Az adócsalás elleni küzdelemért felelõs tárcavezetõ ugyanis két héttel ezelõtti lemondásáig teljesen hiteltelenné tette az Hollande által a tavalyi elnökválasztási kampányban ígért „példamutató köztársaság” szellemiségét.

Az államfõ és Jean-Marc Ayrault miniszterelnök cáfolatai ellenére a nemzetgyûlésben szerda délután felszólaló ellenzéki képviselõkhöz hasonlóan a sajtó egy része továbbra is kétségbe vonja, hogy a végrehajtó hatalom nem tudott Cahuzac számláiról. Edwy Plenel, az ügyet tavaly decemberben leleplezõ Médiapart tényfeltáró újság alapítója, a Le Monde címû napilap korábbi fõszerkesztõje szerint Francois Hollande-nak „nincs bocsánat azért, mert nem reagált gyorsabban, miközben pontosan tudta, amit már mindenki tudott”.

Az adócsalás elleni küzdelemért felelõs tárcavezetõ két héttel ezelõtt mondott le, miután az ügyészség elõzetes eljárást indított az ügyben, de még akkor is ártatlannak vallotta magát. Az ezt megelõzõ négy hónapban is mindent tagadott a parlamentben és a médiában egyaránt. Kedden – miután közleményében elismerte, hogy a hajbeültetés specialistájaként szerzett jövedelmébõl 600 ezer eurót menekített ki az eltitkolt külföldi számlákra – mindenkitõl elnézését kért a hazugságspirálért, az ügyészség pedig vádat emelt ellene.
Link