A dél-koreai kém ellopta az orosz rakétákat
rta: postaimre - Dtum: 2013. prilis 07. 09:14:46
A dél-koreai rakéta és ûrkutatás eredményei sokban az orosz technológián alapulnak, beleértve azokat is, amelyeket elloptak. Ezt a következtetést lehet levonni egy dél-koreai vállalkozó a Csoszun Ilbo napilapnak tett szenzációs beismerésébõl.
„Sikerült kivinnem Oroszország területérõl néhány ballisztikus rakétát és öt meghajtót, mint fémhulladék.
Teljes hr
A dél-koreai rakéta és ûrkutatás eredményei sokban az orosz technológián alapulnak, beleértve azokat is, amelyeket elloptak. Ezt a következtetést lehet levonni egy dél-koreai vállalkozó a Csoszun Ilbo napilapnak tett szenzációs beismerésébõl.
„Sikerült kivinnem Oroszország területérõl néhány ballisztikus rakétát és öt meghajtót, mint fémhulladék. Sikerült eljuttatnom ezeket Dél-Koreába és eladni a titkos szolgálatnak. Megjutalmaztak, ugyanakkor a kormány gyorsan megfeledkezett rólam. Nem tudom, hogy mit csináljak. Oroszországba, ahol volt néhány vállalatom, nem engednek be” – számol be a dél-koreai üzletember a sajtónak, aki hosszú ideje dolgozik Oroszországban.

A napilap bejelentette, hogy a történetet megerõsítette a Nemzeti Hírszerzési Hivatal is. Azonban megjegyezték, hogy a rakéták „mindössze fémhulladékok voltak”. Ahogyan azt orosz újságíróknak sikerült kideríteni, az orosz biztonsági szolgálat is megerõsítette a történetet, megjegyezve, hogy ez már nem az elsõ eset, amikor bizonyos „civil foglalkozású” emberek „kényes küldetést” kapnak a dél-koreai titkos szolgálattól.

Ami a dél-koreai üzletembert illeti, akinek csak nevének kezdõbetûjét közölte a napilap – K. –, 1996-ban kezdte meg üzleti tevékenységét Oroszországban. A székhely Petropavlovszk-Kamcsatszkijban volt, és a vállalat fémhulladékok Dél-Koreába szállítására specializálódott. 1997-ben K. engedélyt kapott az orosz Honvédelmi Minisztériumtól a Kamcsatkán lévõ ballisztikus rakéták újrahasznosítására, amelyeket az USA-val kötött stratégiai fegyverekrõl szóló egyezség alapján leszereltek. Ekkor vette kezdetét a kémtörténet.

Az üzletrõl értesült a dél-koreai titkosszolgálat, amelynek munkatársai találkoztak K-val és megkérték, hogy a rakétát minimális sérüléssel vigye ki. A rakétát általában kis darabokra vágták egy Amerikát képviselõ személy jelenlétében. K. elmondása szerint, összebarátkozott a bázis parancsnokával és több orosz katonai hírszerzõ tiszttel, akik 700 ezer dollár fejében szemet hunytak a koreai üzletember tevékenysége felett. Végül 1998-ban sikerült jelentõs méretû rakétadarabokat és hajtómûveket Dél-Koreába szállítani, mint fémhulladék és K. visszatért hazájába. A sikeres mûveletért 1999. március 13-án a dél-koreai hírszerzés vezetõje kitüntetést nyújtott át az „ország nemzetbiztonságához való különleges hozzájárulásért” és kapott 10 ezer dollárt is.

K. hasonló küldetést teljesített 2000 decemberében és 2001 novemberében is, amikor kivitt Oroszországból három rakétameghajtót, újabb rakétadarabokat és más alkatrészeket.

„Amennyire én tudom, a rakétát összerakták, tanulmányozták, az eredményeket pedig felhasználták egy koreai mûhold létrehozására” – mondja K. Mindezek után áttért a legális turisztikai üzletre Oroszországgal, azonban 2007-ben megtagadták az országba való belépést, mint kiderült, kémtevékenység gyanúja miatt. K-nak Oroszországban mintegy 20 millió dollárja maradt, így a tiltás katasztrófális volt számára. A titkosszolgálathoz és a dél-koreai Külügyminisztériumhoz fordult, akik azonban nem segítettek. Végül K. úgy döntött, hogy a sajtóhoz fordul és elmesélte az egész történetet.
Link