Nem lõne le minden észak-koreai raktétát az USA
rta: postaimre - Dtum: 2013. prilis 10. 08:36:38
Fosson minden "külföldi" Dél-Koreából, aztán egyesülhetnek minden nagyobb cécó nélkül Északkal. Csak abban az esetben tanácsos lelõni észak-koreai rakétákat, ha azok az Egyesült Államokat vagy a térségbeli szövetségeseit fenyegetik – jelentette ki keddi szenátusi meghallgatásán az amerikai fegyveres erõk csendes-óceáni parancsnoka.
Teljes hr
Fosson minden "külföldi" Dél-Koreából, aztán egyesülhetnek minden nagyobb cécó nélkül Északkal.
Csak abban az esetben tanácsos lelõni észak-koreai rakétákat, ha azok az Egyesült Államokat vagy a térségbeli szövetségeseit fenyegetik – jelentette ki keddi szenátusi meghallgatásán az amerikai fegyveres erõk csendes-óceáni parancsnoka.

"Ezt nem javasolnám" – válaszolta Samuel Locklear tengernagy, amikor a szenátus védelmi bizottságában azt kérdezték tõle, hogy minden Észak-Koreában felbocsátott rakéta lelövését támogatja-e.

Az amerikai katonai vezetõ hangsúlyozta, nyilvánvalóan javasolná az észak-koreai rakéták "elfogását", ha az az Egyesült Államok vagy a szövetségeseinek védelmében történne.

Locklear tengernagy azt mondta, hogy a rakéták röppályája gyorsan kiszámítható. Rámutatott viszont, hogy Észak-Koreának a nukleáris fegyver- és a stratégia ballisztikus rakétaprogramjai "nyilvánvaló és közvetlen" fenyegetést jelentenek az Egyesült Államokra és térségbeli szövetségeseira. A tengernagy szerint az amerikai és a szövetséges készen állnak egy, a kommunista országból kiinduló esetleges csapás elhárítására.

Szerinte Észak-Korea új és fiatal vezetõje a múlt évet hatalmának konszolidációjára használta fel. Azt mondta, Kim rezsimje harci egységeinek nagy részét a két Koreát elválasztó demilitarizált övezet mellett állomásoztatja, ami fenyegetést jelent az amerikai és dél-koreai katonák és civil alkalmazottak számára. A tengernagy nem zárta ki a további észak-koreai provokációk lehetõségét.

Carl Levin, a szenátus védelmi bizottságának elnöke a meghallgatáson kijelentette, hogy az észak-koreai rezsim fenyegetései "úgy tûnik, meghaladják a képességeit". Ezeknek bevetése a szenátor szerint nagyon valószínûtlen, mert az "teljes mértékben szemben állna a rezsim elsõdleges céljával, a túléléssel". Ugyanakkor rámutatott, hogy az észak-koreai szavak és lépések nem maradnak következmények nélkül.

Levin megkérdõjelezte az Obama-kormánynak azt a döntését, hogy az észak-koreai retorika közepette elhalasztja egy interkontinentális ballisztikus rakéta kísérleti felbocsátását. Locklear viszont kijelentette, hogy egyetért azzal, mert az Egyesült Államok az elmúlt napokban meghozott egyéb intézkedéseivel értésre adta, hogy kész és képes megvédeni magát és szövetségeseit.

Levin szóba hozta, hogy Barack Obama a közelmúltban eszmecserét folytatott Hszi Csin-ping kínai elnökkel Észak-Koreáról. Locklear elmondta, hogy a témáról õ is beszélt kínai katonai vezetõkkel.
Link