Csúnya baki miatt szivárgott ki a jegyzõkönyv - meddig pörög még a pénznyomda?
rta: postaimre - Dtum: 2013. prilis 11. 08:21:15
A Fed Nyíltpiaci Bizottságának tagjai között tovább folyik a vita arról, meddig mûködtessék még a havi 85 milliárd dollárt termelõ pénznyomdát. A mostani jegyzõkönyv a szokásosnál korábban kiszivárgott, valaki ugyanis elég nagyot hibázott.
Teljes hr
A Fed Nyíltpiaci Bizottságának tagjai között tovább folyik a vita arról, meddig mûködtessék még a havi 85 milliárd dollárt termelõ pénznyomdát. A mostani jegyzõkönyv a szokásosnál korábban kiszivárgott, valaki ugyanis elég nagyot hibázott.


A Fed a megszokottnál néhány órával korábban hozta nyilvánosságra a jegyzõkönyvet, miután észrevette, hogy - emberi mulasztás miatt - egy nappal korábban küldte azt el több képviselõházi alkalmazottnak és kereskedelmi szervezetnek. A Fed szóvivõje szerdán jelezte: vizsgálatot indítanak annak kiderítésére, felhasználták-e a jegyzõkönyvben foglaltak elõzetes ismeretét a piacokon.

Meddig pörög még a pénznyomda?

A jegyzõkönyvben az eddigieknél talán élesebben körvonalazódott a tanácstagok közötti vita arról, hogy mikor, és milyen módon érdemes kivezetni a Fed jelzáloglevél- és kötvényvásárlásból álló mennyiségi enyhítési programját. Az amerikai pénzügyi szervezet most havi 85 milliárd dollár értékben vásárol ilyen papírokat.

A tanácstagok abban szinte mind egyetértettek, hogy legalább az év közepéig fenntartják a programot. Néhányan az év második felében, mások szerint a jövõ évben érdemes elkezdeni a program kivezetését. Egyesek viszont fenntartották abbéli véleményüket, hogy a gazdasági nehézségek súlyosbodása esetén még ki is lehetne bõvíteni a mennyiségi enyhítési csomagot.

Nem segít a döntésben a munkaerõpiac

A Fed jövõbeli döntését befolyásolhatják a márciusi kamatdöntõ ülés után nyilvánosságra hozott márciusi amerikai foglalkoztatási adatok. A Fed - amely az európai jegybankoktól eltérõ módon kettõs, azaz az árstabilitás fenntartására és a foglalkoztatás bõvítésére vonatkozó mandátummal rendelkezik - elbizonytalanodhat a gazdaságélénkítés kivezetésével kapcsolatosan, miután a munkaügyi minisztérium statisztikái szerint márciusban csupán 88 ezerrel bõvült a foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban. Ez június óta a legrosszabb ilyen havi adat. A munkanélküliségi ráta ugyanakkor 2007 decembere óta nem látott alacsony szintre, 7,6 százalékra esett az elõzõ havi 7,7 százalékról.

A Fed irányítótestülete január végén amellett szavazott, hogy addig folytatja a QE3-at, amíg nem áll be jelentõs javulás a munkaerõpiacon. Ezt akkor úgy definiálták, hogy a munkanélküliségi ráta 6,5 százalék alá csökken.
Link