Luxemburg feladja a banktitkot
rta: postaimre - Dtum: 2013. prilis 12. 08:15:38
Már most fõhet a fejük azoknak az európai uniós állampolgárok, akik megtakarításaikat luxemburgi bankokban helyezték el. 2015-tõl ugyanis nem vonatkozik rájuk a vagyonokat diszkrét homályba fedõ banktitok – ezt jelentette be a Luxemburg miniszterelnöke.
Teljes hr
Már most fõhet a fejük azoknak az európai uniós állampolgárok, akik megtakarításaikat luxemburgi bankokban helyezték el. 2015-tõl ugyanis nem vonatkozik rájuk a vagyonokat diszkrét homályba fedõ banktitok – ezt jelentette be a Luxemburg miniszterelnöke.


Luxemburg lépésével Ausztria marad az egyetlen uniós tagállam, amely továbbra is fenntartja a banktitkot, azaz a területén fekvõ bankokban elhelyezett pénzekrõl nem szolgáltat információt az Európai Unión belül. Luxemburg döntésében nagy szerepet játszott Németország és az Európai Bizottság lobbija, illetve a francia pénzügyminiszter, Jerome Cahuzac lemondása. Mint ismeretes, Cahuzac ellen nyomozást indítottak csalásért, miután bevallotta, hogy valótlant állított, amikor letagadta, hogy svájci bankszámlái lennének.

Nagyobb veszteség nélkül bevezethetjük az információ automatikus cseréjét 2015. január 1-tõl – jelentette ki Jean-Claude Juncker a luxemburgi parlament elõtti beszédében. Hozzátette: a globális mozgalmat követik, nem pedig német nyomásra adjuk be a derekunkat. E döntéssel az ország azt az évtizedek óta tartó banktitkot számolja fel, amely nem kis mértékben járult hozzá, hogy az állam mára Európai egyik legnagyobb pénzügyi központjává váljon és polgárai az egy fõre esõ jövedelem tekintetében a régió legtehetõsebbjei legyenek. Luxemburgban egyébként a bankszektor mintegy 22-szerese, a bankbetétek nagysága pedig közel tízszerese a bruttó hazai összterméknek (GDP). Lévén, hogy Ciprus hasonlóan méretes kitettsége miatt kényszerült mentõcsomagra, Luxemburg esetében is megkongatták a vészharangot.

Az EU 25 tagállam és az Egyesült Államok is szeretne hasonló információcserét, valamint Németország, Franciaország, Anglia, Olaszország és Spanyolország arról is megegyezett, hogy az adóelkerülések elleni harc területén is mélyítik együttmûködésüket.

Igazán nagy lépés ez Luxemburg számára és kiérdemli a tiszteletünket – jelentette ki Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter a Süddeutsche Zeitung napilapnak. Az Európai Bizottság szintén üdvözölte a luxemburgi bejelentést és közölte, hogy Ausztriával még zajlanak a tárgyalások, hogy meggyõzzék az utolsó államot is, hogy csatlakozzon az EU-hoz az adóelkerülés elleni harcban.
Link