Jobbik 2013: vérvád, majd zsidólista után itt a faji B-listázás
rta: postaimre - Dtum: 2013. prilis 14. 09:20:04
Megdöbbentõ csönd van az e heti jobbikos ámokfutás után még napokkal is. Lehetséges lenne, hogy már arcizmunk se rezdül ilyenkor? Belefáradtak a politikusok és a közvélemény a szélsõségesek aljasságába? Kulcsár Gergely jobbikos országgyûlési képviselõ a pártjára jellemzõ kreativitással a cigányokra támadt, gyalázkodása azonban egyelõre visszhangtalan maradt.
Teljes hr
Megdöbbentõ csönd van az e heti jobbikos ámokfutás után még napokkal is. Lehetséges lenne, hogy már arcizmunk se rezdül ilyenkor? Belefáradtak a politikusok és a közvélemény a szélsõségesek aljasságába? Kulcsár Gergely jobbikos országgyûlési képviselõ a pártjára jellemzõ kreativitással a cigányokra támadt, gyalázkodása azonban egyelõre visszhangtalan maradt.

Április 11-én, csütörtökön állt elõ Kulcsár Gergely jobbikos országgyûlési képviselõ debreceni sajtótájékoztatóján azzal a követeléssel, hogy Hajdúhadházon cigányokat ne alkalmazhassanak idõsgondozásra az általa megszabott kritériumok teljesítése nélkül. A településen ugyanis Aba-Horváth István területi cigány kisebbségi önkormányzati elnök ötven fiatal és középkorú munkanélküli roma számára foglalkoztatási programot hirdetett meg, hogy a munkanélküliek magányos idõs emberek gondozásával nyolcórás foglalkoztatás keretében, értelmes és hasznos munkával juthassanak megélhetéshez.
Infinety network
Ez a program jó válasz lehet azokra a problémákra, amelyek azt a térséget is sújtják. A képzetlen, de dolgozni akaró emberek számára országosan is a személyi szolgáltatások területén lehetne tömegesen kiutat találni. A gondozás során a mindennapokban személyes kapcsolatok alakulhatnának ki cigányok és - ha a gondozott más származású - nem-cigányok között, oldva az elõítéleteket, a pletykák által erõsített sztereotípiákat.

Ezek után állt elõ a jobbikos, talán megérezve a veszélyt, hogy a helyzet esetleg javulhat is az általa "képviselt" körzetben. Az idõsgondozást vállalókat sanda módon összekeverte a Hajdúhadházon idõs emberek sérelmére elkövetett bûncselekmények elkövetõivel, és mindebbõl képes volt levonni a "következtetést": már magát a programot is elítélik, hiszen "cigányokra bízni az idõs embereket olyan, mintha pedofilokra bíznánk a gyermekgondozást". Ez bizony egyértelmû: aljas, rasszista rágalmazó kijelentés.

A képviselõ azonnal ki is találta, hogyan lehet távol tartani a cigány jelentkezõket a megélhetési lehetõségtõl: ki kell zárni minden cigányt, akinek nincs speciális képzettsége, vagy valaha is összeütközésbe került a törvénnyel. Vagyis éppen azokat próbálná távol tartani, akiknek a programot indítanák: a képzetlen, és évek óta egyre súlyosabb helyzetbe süllyedt embereket. Fel sem merül a bizalom lehetõsége, szóba sem kerül, hogy a helyi programot indító és végigcsináló intézményekben van felelõsség, van helyismeret, meg tudják állapítani, hogy személyes segítõ szolgáltatást kire lehet rábízni, és mivel mindenki érdekelt a program sikerében, menet közben is garantálhatnák, hogy semmi probléma ne legyen.

A jobbikos meg se próbálta titkolni, hogy amit meghirdetett, az egyértelmûen, kizárólag a cigányokra vonatkozik. Vagyis "faji", etnikai korlátozást követel.
A félelemkeltéssel, a gyanakvás, a bizalmatlanság gerjesztésével a cigányokkal szembeni ellenszenvet kívánja erõsíteni, abban bízva, hogy az ilyen próbálkozások legtöbbször sikerre is számíthatnak.

Kulcsár képviselõ talán maga is csodálkozik, hogy ezúttal - eddig - elmaradt a botrány, pedig õ tényleg mindent megtett, hogy ismét kiírja magát és pártját az emberi civilizáció elfogadható keretei közül. Számíthatott arra, hogy megismétlõdik a hasonló jobbikos megszólalások után menetrendszerûen kirobbanó tiltakozás. Baráth Zsolt képviselõ tiszaeszlári vérvádat felmelegítõ felszólalása után, vagy - "némi" késéssel - Gyöngyösi Márton zsidólistázó ötletelése után az egész magyar közélet egyértelmûvé tette, hogy mindez tûrhetetlen.

A Jobbik azonban a válaszlépések elmaradása nyomán is tapasztalhatta már: az õ igazi "siker-témájuk" a cigányok gyalázása, a cigányok elleni uszítás. Amióta erre rátapintottak, hosszú évek óta képesek befolyásolni a kormánypolitikát is, a pártok és egymást követõ kormányok szociálpolitikai és foglalkoztatáspolitikai elképzeléseit is. Már a 2010-es kormányváltás elõtt is kikényszerített ez a cigányellenes és szegényellenes hangulatkeltés olyan változásokat, amelyekkel a gyûlölködés pártjának nyomulását érzékelve megpróbáltak elébe menni a még radikálisabb követeléseknek, de paradox módon a Jobbik által kívánatosnak tartott irányba csúsztunk. 2010 óta pedig, bármilyen szörnyû, ez lett a norma.

Kulcsár képviselõ, bizonyára akaratlanul, muníciót szolgáltatott a Karsai László elleni jobbikos bírósági kezdeményezés másodfokú tárgyalásához is. A Jobbik azt perelte, hogy a kiváló történész neonácinak nevezte egy nyilatkozatában a magát "nemzeti radikálisnak" becézõ gyûlölet-pártot. Elsõ fokon a bíró különös döntést hozott: bár kijelentette, hogy mindenkinek, és különösen a tudománynak joga van errõl vitázni, de Karsai László szerinte ezúttal "öncélúan" bélyegezte neonácinak a Jobbikot, és ez a bíró szerint nem szép dolog. Természetesen fellebbezés követte az ítéletet.

A hajdúhadházi faji alapú megbélyegzõ javaslat újabb érv lehet a másodfokú ítélet elõtt annak eldöntésére, mi "öncélú" és mi nem az.
Link