Több tízezren váltak emberkereskedõk áldozatává itt, Európában
rta: postaimre - Dtum: 2013. prilis 16. 08:27:55
Így van ez, ha a titkosszolgálatk, Interpol és a rendõrseggek = zsidó-cigány maffia. Kell a sok szabadkõmûvesnek a vese-pecsenye mega a szexrabszolga? De jó, hogy eszetekbe jutott ez is végre! Egy friss jelentés szerint Magyarországon 2008-ban 10, 2009-ben 9, 2010-ben pedig ismét 10 ember vált emberkereskedõk áldozatává.
Teljes hr
Így van ez, ha a titkosszolgálatk, Interpol és a rendõrseggek = zsidó-cigány maffia. Kell a sok szabadkõmûvesnek a vese-pecsenye mega a szexrabszolga? De jó, hogy eszetekbe jutott ez is végre! Egy friss jelentés szerint Magyarországon 2008-ban 10, 2009-ben 9, 2010-ben pedig ismét 10 ember vált emberkereskedõk áldozatává.

Több mint 23 ezer ember vált bizonyíthatóan vagy vélhetõen emberkereskedõk áldozatává az Európai Unióban 2008 és 2010 között - tartalmazza az Európai Bizottság hétfõn közzétett, a témával foglalkozó elsõ jelentése.

A bizottság szerint a vizsgált idõszakban 18 százalékkal emelkedett az Európai Unióba becsempészett és ott "áruba bocsátott" emberek száma, miközben egyre kevesebb bûnözõ kerül rács mögé, az ilyen ítéletek száma 13 százalékkal csökkent. Ám könnyen lehet - fogalmazott Cecilia Malmström belügyi biztos -, hogy a statisztikai adatok csak a jéghegy csúcsát jelentik.

A bizottság adatai szerint Magyarországon 2008-ban 10, 2009-ben 9, 2010-ben pedig ismét 10 ember vált emberkereskedõk áldozatává. Százezer lakosra vetítve ez 0,1 fõt jelent, ami az egyik legalacsonyabb arány az egész Európai Unióban, vagyis Magyarországon arányaiban kevesebb ember válik emberkereskedelem áldozatává, mint például az ugyancsak 10 millió lakosú Portugáliában, Csehországban vagy Belgiumban.

"Hihetetlennek tûnik, hogy szabad és demokratikus Európai országainkban 23 600 embert megfoszthatnak szabadságától, kizsákmányolhatnak és haszonért cserébe adhatnak el, mint holmi árucikket. De ez a szomorú igazság, ebben a percben is férfiakat, nõket és gyerekeket adnak el, hogy aztán szexre, vagy kemény munkára kényszerítsék õket a mezõgazdaságban, az építõ- vagy a textiliparban. Házasságba kényszerítik õket, cselédet csinálnak belõlük, koldulniuk kell, vagy szerveiket kioperálják és eladják" - ismertette a jelentés részleteit Malmström.

A brüsszeli testület emlékeztet, hogy a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) tavaly júniusi becslése szerint világszerte 20,9 millió embert kezelnek kényszermunkásként, beleértve azokat is, akiket prostitúcióra kényszerítenek. Az áldozatok közül 5,5 millió kiskorú. Az ILO szerint az EU-ban 880 ezer embert kényszerítenek munkára.

A bizottság mindemellett aggodalmának ad hangot amiatt is, hogy az április 6-án lejárt határidõig az EU 27 tagállama közül mindössze hat - mások mellett Magyarország - ültette át maradéktalanul belsõ jogrendjébe az emberkereskedelem-ellenes uniós irányelvet. A türelmi idõ lejárt, ideje, hogy a tagállamok ne halogassák ezt tovább - jelentette ki Malmström.

Az irányelv értelmében a tagállamok azonos módon határozzák meg a bûncselekmény büntetõjogi tényállását és annak súlyosbító körülményeit, magasabb büntetési tételeket állapítanak meg, az áldozatokat pedig nem büntetik, ha kényszer hatására maguk is törvényt sértenek. Az irányelv lehetõvé teszi, hogy emberkereskedelemmel vádolt uniós állampolgárok ellen más országokban elkövetett bûncselekmények miatt is eljárás induljon, valamint, hogy a szervezett bûnözés elleni küzdelem eszközeit is bevessék ellenük a hatóságok, mint amilyen például a lehallgatás vagy másféle megfigyelés. Az uniós jogszabály mindemellett az áldozatokkal való bánásmód szabályait is lefekteti, különös tekintettel a gyerekekre.

A bizottság által közétett statisztikai adatok tanúsága szerint az emberkereskedõk áldozatainak döntõ többsége, több mint kétharmada, 68 százaléka nõ, mintegy hatoda, 17 százaléka férfi, 12 százaléka kiskorú lány, 3 százaléka pedig kisfiú. Az áldozatok túlnyomó többségét, 62 százalékát szexuálisan kizsákmányolják, negyedüket, az áldozatok 25 százalékát pedig munkára kényszerítik. A vizsgált esetek túlnyomó többségében, 61 százalékában az áldozatok uniós országból származtak, a legtöbben Romániából és Bulgáriából. Az unión kívülrõl pedig Nigériából és Kínából került ki a legtöbb áldozat.

A bûnelkövetõkre vonatkozó adatok szerint a háromnegyedük, 75 százalékuk férfi. Az ilyen ügyekben bíróság elé állítottak túlnyomó többségét, 84 százalékát olyan bûncselekmény elkövetéséért ítélik el, amelyben az áldozatot vagy áldozatokat szexuálisan kizsákmányolják.

MTI
Link