Orbán: a magyarok sikerének kulcsa a munkaalapú gazdaság
rta: postaimre - Dtum: 2013. prilis 24. 19:45:51
A munkaalapú gazdaság lehet Magyarország jövõjének, a magyarok sikerességének és életszínvonal-emelkedésének kulcsa a miniszterelnök szerint.
Teljes hr
A munkaalapú gazdaság lehet Magyarország jövõjének, a magyarok sikerességének és életszínvonal-emelkedésének kulcsa a miniszterelnök szerint.

A szakképzési rendszert össze kell hangolni a gazdaság igényeivel, helyre kell állítani a kétkezi munka becsületét, és átláthatóbbá, egységesebbé kell tenni az oktatási rendszert - mondta Orbán Viktor szerdán Budapesten, a 6. Szakma Sztár Fesztiválon, a Szakma Kiváló Tanulója Verseny és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny döntõjének megnyitó ünnepségén.

A kormányfõ emlékeztetett, a rendezvény jelmondata az, hogy egy jó szakma felér egy diplomával. "Most azonban már azt is tudjuk, hogy ennek a mondatnak a fordítottja is igaz: nem minden diploma ér fel egy jó szakmával" - tette hozzá.

Beszédében az elmúlt évtizedek problémájának nevezte, hogy a szakképzés veszített korábbi tekintélyébõl, az iskolarendszer egyre távolabb került a valós gazdasági igényektõl, mindez pedig a vállalatoknál munkaerõhiányra, a pályakezdõknél munkanélküliségre vezetett, és egyes ágazatokban szakmunkáshiány alakult ki.
Orbán Viktor a 6. Szakma Sztár Fesztiválon
Képgaléria

"A gazdasági válságból kikecmeregni akaró Európának szembe kell néznie azzal az õsi igazsággal, hogy valódi értékteremtõ munka nélkül nem fogunk kijutni a kátyúból. Nincs olyan technológia, tudományos, technikai fejlettség, nincs olyan pénzügyi trükk és manõver, ami a munkát és a termelést kiváltaná" - fejtette ki Orbán Viktor.

Szerinte a mostani versenyeken részt vevõ fiatalok is azt az üzenetet közvetítik, hogy hamis az az elképzelés, amely szerint a mai világban csak azok érvényesülhetnek, akik "homályos üzleti vállalkozások keretei között a lehetõ legkisebb munkával tetemes profitot tudnak létrehozni". Az is tévképzet - folytatta -, hogy az embernek csak diplomával lehet hivatástudata, mert a hivatás elsõsorban azt a hozzáállást jelenti, ahogyan az ember a saját szakmájához viszonyul.

A miniszterelnök szavait azzal zárta, hogy a magyarok szakértelme, rátermettsége és munkabírása bizonyított tény, ellenkezõ esetben ugyanis nem jönnének Magyarországra olyan világcégek, mint például a Mercedes, az Audi vagy éppen a Lego.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke köszöntõjében elmondta, 110 iskola csaknem 200 versenyzõje vetélkedik egymással a fesztivál során.

Hangsúlyozta, Magyarországon az elmúlt években újra megindult az a folyamat, amelynek lényege úgy hangzik, a kétkezi munkának van becsülete. Közölte azt is, hogy a kamara azt javasolja a kormánynak: tekintsék át, milyen helyzetben van ma a szakképzés.
Az idén 39 szakterületen, a nappali tagozaton végzõs szakiskolai és szakközépiskolai tanulóknak meghirdetett szakmai versenyek célkitûzése a gyakorlatigényes fizikai szakmák társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése. Az elõdöntõkön országosan csaknem négyezren vettek részt, a szakmai versenyek döntõjébe pedig 198 diák került be. A lipcsei WorldSkills nemzetközi szakmai versenyen 15 szakmában 16 versenyzõ képviseli majd Magyarországot.

A hazai versenyeket az MKIK rendezte meg.

Link