Joachim Gauck: politikai, társadalmi jelentõsége van az egyházi gyûlésnek
rta: postaimre - Dtum: 2013. mjus 02. 08:51:15
Joachim, Joachim, ha ezt ózes megélhette volna! Tudtad, hogy Osiris-Isis leszármazottjáról beszélsz, aki a "zsidót" még hírbõl sem ismerhette, mert úgy 11500 éve éldegélt? De valóban, sajnos sokan vagytok szellemi nyomorban és tudatlanságban tartva.
Nem vagyunk egyedül - jelentette ki a német államfõ.
Teljes hr
Joachim, Joachim, ha ezt ózes megélhette volna! Tudtad, hogy Osiris-Isis leszármazottjáról beszélsz, aki a "zsidót" még hírbõl sem ismerhette, mert úgy 11500 éve éldegélt? De valóban, sajnos sokan vagytok szellemi nyomorban és tudatlanságban tartva.
Nem vagyunk egyedül - jelentette ki a német államfõ.

Politikai, társadalmi jelentõsége van minden protestáns egyházi gyûlésnek, ahol a döntéshozók is találkozhatnak, illetve mindenki megtapasztalhatja: nem vagyunk egyedül - jelentette ki a német államfõ az ötnapos, sorrendben 34. alkalommal tartott összejövetel megnyitóján szerdán este Hamburgban.

Joachim Gauck - aki korábban maga is evangélikus lelkészként szolgált - a kétévente más-más német városban megtartott nemzetközi rendezvény idei, a Biblia ószövetségi részében, Mózes 2. könyvében található "Amennyire szükséged van" mottójához fûzõdõen kiemelte: Izrael népe pusztai vándorlásának a mai kor embere számára is aktuális üzenete van. Hozzátette: arra emlékeztet ez az idézet, hogy az embereknek a modern világban fel kell mérniük, mely anyagi javakra van feltétlenül szükségük, és melyek azok, amelyek már feleslegesek számukra. Az üdvösséget elhozó Krisztusra, Isten ajándékára azonban mindenféleképpen szüksége van az emberiségnek, mert tõle kapnak erõt a benne hívõk a felgyorsult mindennapi élethez.

Rámutatott: az ember által birtokolt tulajdonért hálát kell adni Istennek, attól függetlenül, hogy azért az egyes emberek is megdolgoztak. A rendezvényen, amelyen számos európai, illetve harmadik világhoz tartozó ország protestáns hívei gyûltek össze, Kirsten Fehrs hamburgi püspök a százezer résztvevõt üdvözölve elmondta: Izrael népe nem csak örömét, de hazáját is elfelejtette a pusztai vándorlás során, miközben méltatlankodott, hogy nem volt mit ennie. Isten azonban ételt adott nekik.

Megjegyezte, Isten ma is gondoskodik a rászorultakról, még ott is szerte a világon, ahol üldözik a keresztényeket, mint például Észak-Koreában és Szíriában. Ez pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy az embernek nincs is fogalma arról, mennyire hatalmas a Teremtõ, aki "lelket és szeretetet ad" az embernek. A püspök szólt arról is, hogy a társadalmi igazságtalanság, a tudatlanság és az ínség pusztít egyebek mellett Bangladesben, Indiában és Afrikában, de minden 50. gyermek szükséget szenved Hamburgban, "ebben a gazdag városban" is. Õket úgy is lehet segíteni, hogy fel kell szólalni az emberekben lévõ lelki ridegség ellen - fûzte hozzá.

A szerdai nyitónapon tartják a találkozások estéjét az egész belváros területén, amelynek keretében az Elba partján és jármûvek elõl erre az idõszakra lezárt városrészben gyertyákat gyújtanak a hívek összetartozásuk jeleként. Hamburgban az egyházi ifjúsági csoportok kórusai városszerte fellépnek, illetve több zenekar ad elõ vallásos számokat pop, jazz, blues és dixieland stílusban. A külföldi vendégeknek több nyelven tartanak áhítatokat az öt nap folyamán, illetve szükség esetén önkéntes tolmácsok is segítenek a híveknek érthetõvé tenni az istentiszteleteket.

Az idei vendéglátó Észak-Németországi Evangélikus Egyház három egyháztestbõl egyesült tavaly Schleswig-Holstein, Mecklenburg-Elõ-Pomeránia és Hamburg tartományi egyházaiból. A német protestáns egyházi gyûlést 1953, 1981 és 1995 után negyedszer tartják Hamburgban.
Link