Korlátozhatja az állam perelhetõségét a kneszet
rta: postaimre - Dtum: 2013. mjus 02. 14:12:10
Itt van martonyi a judejó-kultúrád meg annak a reneszánsza!Az izraeli törvényhozás, a kneszet elsõ olvasatban szerdán elfogadott egy új törvényjavaslatot, amely megakadályozza, hogy ellenséges országok polgárai beperelhessék Izraelt a zsidó állam bíróságain.
Teljes hr
Itt van martonyi a judejó-kultúrád meg annak a reneszánsza!
Az izraeli törvényhozás, a kneszet elsõ olvasatban szerdán elfogadott egy új törvényjavaslatot, amely megakadályozza, hogy ellenséges országok polgárai beperelhessék Izraelt a zsidó állam bíróságain.

A Musztafa Diráni libanoni siíta vezetõrõl Diráni-törvény néven emlegetett új jogszabályt a Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) és a Jiszráél Béténu (Izrael a Hazánk) nevû jobboldali pártok egy-egy képviselõje nyújtotta be.

A törvényjavaslatot elsõ olvasatban ötvenöt képviselõ támogatta huszonhárom ellenében. A szöveg szerint más nyugati országok gyakorlatához hasonlóan "az állam ellenségének nincs joga izraeli törvényszék elé állni".

A jogszabályban az olvasható, hogy "amíg háború folyik Izrael és egy másik ország közt, az ellenséges állam terrorista tevékenységben részes polgára nem gyakorolhatja Izraelben törvényes jogait".

A törvényjavaslat elõzménye, hogy 1994-ben az izraeli hadsereg elfogta Musztafa Diránit, a libanoni síita Amál csoport egykori vezetõjét, mert úgy vélték: tudomása van a Libanonban 1986-ban eltûnt és az Amál fogságába került izraeli pilóta, Ron Arad sorsáról.

Diráni 2000-ben fogolyként hatmillió sékeles polgári kártérítési pert indított Tel-Avivban, azzal vádolva az izraeli hatóságokat, hogy a börtönben megerõszakolták, kínozták, hetekig meztelenül tartották és megalázták, így próbáltak információt szerezni tõle Ron Aradról.

2004-ben Diránit egy fogolycsere-egyezményben visszaadták Libanonnak, és az izraeli hatóságok arra kérték a bíróságot, hogy törölje a pert, de a tel-avivi kerületi bíróság 2005-ben elutasította az állam kérését.

Az állami hatóságok fellebbezést nyújtottak be az Izraelben alkotmánybíróságként is mûködõ Legfelsõbb Bírósághoz, amely 2011-ben a tel-avivi bíróságnak adott igazat, és engedélyezte a Diráni-per lefolytatását.

Ha a további szavazásokon is elfogadják az új törvényjavaslatot, akkor a jövõben az "ellenséges országok", köztük Libanon polgárainak nem lesz joguk beperelni az izraeli hatóságokat a zsidó államban.
Link