Izrael már lövi Szíriát
rta: postaimre - Dtum: 2013. mjus 04. 07:46:28
Obama ugyanakkor kizárta, hogy amerikai csapatokat küldjön az arab országba. Izrael légicsapást hajtott végre szíriai célpontok ellen - jelentette helyi idõ szerint péntek este a CNN amerikai hírtelevízió.
Teljes hr
Obama ugyanakkor kizárta, hogy amerikai csapatokat küldjön az arab országba.
Izrael légicsapást hajtott végre szíriai célpontok ellen - jelentette helyi idõ szerint péntek este a CNN amerikai hírtelevízió.

Az akciót csütörtökön vagy pénteken hajtották végre úgy, hogy a repülõgépek nem sértették meg Szíria légterét - idézett a CNN egy neve elhallgatását kérõ amerikai tisztségviselõt.

Barack Obama közben kizárta, hogy az Egyesült Államok szárazföldi csapatokat vezényeljen a polgárháború sújtotta Szíriába.

"Nem tudok elképzelni olyan forgatókönyvet, hogy amerikai csapatok legyenek szíriai földön, és ez Amerikának és Szíriának is jó legyen" - fogalmazott az amerikai elnök.

Hozzátette, konzultált közel-keleti vezetõkkel, akik szintén Bassár el-Aszad szíriai elnök távozását akarják, és õk is egyet értenek azzal, hogy nincs szükség amerikai csapatokra Szíriában. Az iraki és az afganisztáni beavatkozás után egy újabb amerikai katonai intervenció fölszítaná az Amerika-ellenes érzelmeket a régióban.

Arra a kérdésre, mi történik, ha kiderül, hogy Aszad hadereje vegyi fegyvereket vetett be az arab országban dúló polgárháborúban, Obama azt válaszolta: Washington bemutatná a bizonyítékokat a nemzetközi közösségnek. Hangsúlyozta, hogy nagyon körültekintõen kell eljárni.

Az amerikai kormányzat egyelõre azt fontolgatja, a humanitárius segélyen felül támogassa-e fegyverekkel is a szíriai lázadókat. Megfigyelõk szerint ez kockázatos lépés, mert fennáll a veszély, hogy a fegyverek az al-Kaida terroristahálózattal rokonszenvezõ radikális iszlamisták kezére kerülnek.
Link