Oroszország kész tárgyalni minden szír ellenzéki csoporttal
rta: postaimre - Dtum: 2013. mjus 04. 09:02:26
Moszkva kész tárgyalni bármely szíriai ellenzéki csoporttal, beleértve a Szabad Szíriai Hadsereget (SZSZH) is - közölte pénteken ljubljanai látogatása alkalmával Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.
Teljes hr
Moszkva kész tárgyalni bármely szíriai ellenzéki csoporttal, beleértve a Szabad Szíriai Hadsereget (SZSZH) is - közölte pénteken ljubljanai látogatása alkalmával Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

A moszkvai politikus Szalím Idrísz SZSZH-parancsnok szavaira reagált. A tábornok közölte, hogy kész bármikor tárgyalóasztalhoz ülni orosz hivatalos személyekkel.

"Én errõl a kijelentésrõl nem halottam, de ha ez igaz, nyitottak vagyunk tárgyalni minden csoporttal" - mondta Lavrov. Hozzátette, hogy az erõszak megszüntetésének módjait nem Moszkvában, és nem is más fõvárosokban kell keresni, hanem a szíriai kormány és az ellenzék közvetlen tárgyalásai keretében, ahogyan ezt elõirányozza a tavaly júniusban elfogadott genfi nyilatkozat.

Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter csütörtökön Washingtonban arról beszélt, hogy az amerikai kormány újragondolja a szíriai ellenzéki erõk felfegyverzésével kapcsolatos álláspontját, de még nem hozott róla döntést. Szergej Lavrov nyilvánvalóan erre a washingtoni bejelentésre reagált, amikor ljubljanai látogatásán leszögezte, hogy a szíriai ellenzék felfegyverzése esetén nem a politikai, hanem a katonai rendezés lenne a tét.

"A nem állami szerepvállalók felfegyverzése ellenkezik a nemzetközi joggal, és most nem kell olajat önteni a tûzre, hanem végre kell hajtani azt, amirõl megállapodás született Genfben" - mondta az orosz külügyminiszter. Hozzátette, hogy aki katonai rendezésrõl beszél, annak tisztában kell lennie azzal, hogy geopolitikai céljainak megvalósítása újabb és újabb szíriai áldozatokkal járna.

Szergej Lavrov reményét fejezte ki, hogy John Kerry amerikai külügyminiszterrel tartandó tárgyalásain folytatódik a párbeszéd Szíriáról. Felhívta a figyelmet arra, hogy a legutóbbi megbeszéléseken Washington még a politikai és nem a katonai rendezés iránt mutatott érdeklõdést.

Az orosz külügyminiszter közölte azt is, hogy a repülési tilalmi övezetek létrehozása Szíria felett táptalaja lenne az ország belügyeibe való beavatkozásnak. Mint kifejtette, amennyiben az ENSZ Biztonsági Tanácsában a szíriai menekülthelyzet örvén valaki kísérletet tenne valamifajta humanitárius folyosók és repülési tilalmi övezetek létrehozására, abban valószínûleg Oroszország és Kína, illetve egy sor más ország is a külsõ beavatkozás terepének elõkészítését látná.
Link