Nem értik a bírók, hogy miért kell korrupcióellenes ügyészség
rta: postaimre - Dtum: 2013. mjus 08. 12:30:11
Elfogadta keddi ülésén a francia kormány az igazságügyi minisztérium törvénytervezetét a korrupciós és jelentõs adócsalási ügyekben országos hatáskörrel eljáró pénzügyi ügyészi poszt létrehozásáról.
Teljes hr
Elfogadta keddi ülésén a francia kormány az igazságügyi minisztérium törvénytervezetét a korrupciós és jelentõs adócsalási ügyekben országos hatáskörrel eljáró pénzügyi ügyészi poszt létrehozásáról.

Az új intézményrõl a közélet tisztaságának javítása végett azt követõen hozott döntést Francois Hollande államfõ, hogy Jérome Cahuzac volt költségvetési miniszter, aki az adócsalás elleni küzdelemért is felelõs volt, márciusban lemondott, miután hónapokon át hazudott eltitkolt külföldi bankszámláival kapcsolatban.

A bírói szakszervezetek több szempontból is kifogásolták az intézkedést. Szerintük a tervezet szerint az államfõ által kinevezett új ügyész függetlensége nincs biztosítva. A pénzügyi ügyész felettese a párizsi fõügyész lesz, de az igazságügyi miniszter javaslatára, a bírói tanács jóváhagyását követõen az államfõ fogja kinevezni, hasonlóan a többi francia ügyészhez. A bírók azt sem értik, hogy miért van szükség egy új szervezetre, amikor a 2004-ben létrehozott Régióközi Különleges Különbíróságokat (JRS) hasonló céllal hívták életre.
Hirdetés

„Országos hatáskörû korrupcióellenes ügyészség sajnos még nem létezik, úgyhogy ez minden szempontból innováció – mondta a kormányülést követõen Christiane Taubira, a tervezetet elõkészítõ igazságügyi miniszter. – A korrupció, az adócsalás, a pénzmosás elleni harc olyan szándék, amelyhez eszközt és képzett munkaerõt biztosítunk. […] A demokráciát gyengíti, ha a közvélemény úgy véli, hogy a választott vezetõk korruptak.”

A tervezet szerint a korrupcióellenes ügyészségen mintegy ötven vizsgálóbíró és különleges nyomozó fog dolgozni. A hivatal létrehozásával az 1975 óta létezõ 36 regionális különleges különbíróság megszûnik, az õket eddig összefogó nyolc JRS hatásköre viszont kiszélesedik.

A Cahuzac-botrány óta a média által naprenden tartott kormányátalakítás kérdését egyébként Hollande most elõször nem kerülte meg. „Az átalakítás meglesz idejében” – mondta a Paris Match magazin keddi számában megjelent interjúban. Hozzátette: „Senki nem érezheti magát biztonságban a kormányban”, de egyelõre még „mindenkire szükség van”. A Boronislaw Komorowski lengyel elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján egy újságíró kérdésére válaszolva viszont úgy fogalmazott, hogy a kabinet átalakítása „egyelõre nem aktuális”. Április elején az államfõ még bármilyen átalakítás lehetõségét kizárta a 38 tagú kabinetben. Akkor úgy vélte, hogy „egy ember hibázott, ezért ami a kormány mûködését illeti, nem szükséges döntést hozni”.

A Paris Matchnak adott interjúban az államfõ név szerint bizalmáról biztosította Arnaud Montebourg iparfejlesztési minisztert – aki megpróbálta sikertelenül megakadályozni, hogy a Dailymotion francia videómegosztó oldalt megvegye az amerikai tulajdonban lévõ Yahoo! –, valamint Manuel Valls belügyminisztert, akinek munkáját az elnök szerint „a közvélemény is elismeri”.

„Jelenleg a franciák eredményeket várnak el. Ennek a csapatnak kell eredményeket felmutatnia a munkanélküliség, a lakhatás, a fogyasztás, az oktatás, és Franciaországnak a világban betöltött helyét illetõen” – hangsúlyozta Hollande.
Link