Hat év börtönt kértek az ellenzéki bloggerre
rta: postaimre - Dtum: 2013. jlius 08. 13:01:06
Hat év börtönbüntetést kért pénteken az államügyész Alekszej Navalnij ismert orosz ellenzékire a Kirov város egyik bíróságán folyó perben.
Teljes hr
Hat év börtönbüntetést kért pénteken az államügyész Alekszej Navalnij ismert orosz ellenzékire a Kirov város egyik bíróságán folyó perben.

Az orosz ellenzék egyik legkarizmatikusabb alakját, Vlagyimir Putyin államfõ egyik legádázabb bírálóját azzal vádolják, hogy 2009-ben elsikkasztott több mint 10 ezer köbméter fát egy állami fafeldolgozó cégtõl, amelynek tanácsadója volt, s ezzel 400 ezer eurónak (körülbelül 117 millió forint) megfelelõ összegû kárt okozott.

A korrupciós ügyek feltárásáról ismertté vált orosz ügyvéd-blogger politikai bosszúnak tartja az ellene indított eljárást. "Az eljárás célja, hogy félbeszakítsák a nyomozásomat. Ha azt hiszik, hogy megijedek és hallgatni fogok, akkor nagyot tévednek. Biztos vagyok, hogy kiderül az ártatlanságom" - jelentette ki Navalnij még áprilisban, a per kezdetekor.

A perbe fogott ellenzéki a pénteki tárgyaláson kijelentette, hogy szerinte nem bizonyították az ellene felhozott vádakat. Azt mondta: az ügyben olyan tanúkat állítottak ki, akik nyilvánvalóan abban érdekeltek, hogy megrágalmazzák, bûnözõ csoport tagjai, akiknek a felelõsségre vonását õ korábban követelte. Szerinte a bizonyítékként bemutatott összes telefonhívásból zagyvalékot vágtak össze, amelybõl azonban hiányoznak azok a részletek, amelyek bizonyítanák ártatlanságát.

Navalnij saját és állítólagos bûntársa, Pjotr Oficerov - egy faipari cég volt igazgatója - felmentését kérte. Utóbbira 5 év börtönt kért az államügyész.

Ha a perben akár csak felfüggesztett ítélet születne, az is kettétörné az ellenzéki személyiség politikai pályáját. Navalnij indulni akar az õszi moszkvai fõpolgármester-választáson.

Ljudmila Alekszejeva, a moszkvai Helsinki Csoport jogvédõ szervezet tekintélyes vezetõje sem hisz az Alekszej Navalnij ellen felhozott vádakban. "Ez politikai per. Ha nálunk jogállam lenne, akkor erre a bírósági eljárásra egyáltalán nem kerülne sor" - jelentette ki a neves jogvédõ. Hozzátette: bizonyos abban, hogy ha már elkezdõdött a per, Navalnijt nem mentik fel. "Az ítélet már kész. Abban reménykedem, hogy a büntetés felfüggesztett lesz, és nem hosszú idõre szól majd" - nyilatkozta Alekszejeva.
Link