Léptek a bankok: nagy bukta lehet a készpénzfelvétel
rta: lica - Dtum: 2013. jlius 16. 21:43:06
Nagy meglepetések érhetik a pénzügyeiket figyelmetlenül intézõket a következõ hónap végétõl.
Teljes hr
Nagy meglepetések érhetik a pénzügyeiket figyelmetlenül intézõket a következõ hónap végétõl. Pénzükhöz csak alaposan megcsapolva juthatnak hozzá a pénztáraknál vagy a rosszul választott ATM-ekbõl. Az egyéb díjaknál szintén akad 40-60 százalékos emelés is.
Lassan körvonalazódik, mit lépnek a bankok a tranzakciós illeték emelésére. A jelentõsebb hitelintézetek közül mostanra csak a CIB, a K&H és az UniCredit nem terítette ki lapjait. Az már most jól látszik, hogy a készpénzfelvétel nagyon sokba kerülhet. Az elsõk között módosító Budapest Bank (BB) a pénztárból kivett pénz után legfeljebb 11 ezer forintos díjat számít fel, de augusztus végétõl ez az összeg már 95 ezer forintra nõ. A Volksbank ennél is sokkal durvábban lép. A készpénzkifizetés hatezer forintos felsõ díjkorlátja 250 ezer (!) forintra emelkedik. Kártyával viszont ez könnyen kivédhetõ.

Meglepetések azonban így is akadhatnak. Például az Ersténél, ha valaki idegen automata használatára vetemedik, tízezer forintjához szeptemberben már csak 1240 forintos költséggel juthat hozzá. Különösen kell az ügyfeleknek figyelniük tehát, hogy csak a bank saját bankjegykiadóját (ATM) használják. Annál is inkább, mivel így némelyik csomagnál akár több is megúszható díjmentesen.
Készpénz, te drága
Mint arról már a Magyar Nemzet is beszámolt, akár az ezer forintot is meghaladhatja százezer forintnyi készpénz felvétele õsztõl, miután a bankok a tranzakciós illeték megemelését az áraikban is érvényesíteni fogják. A pénzintézetek eddig nem számoltak fel díjat a kártyás vásárlásokért, ám a jelek szerint az ingyenességnek több bank is véget vet.

Az FHB „mindössze” az illetéket hárítja át. A számlavezetésnél, kártyadíjaknál nem emelnek. A bank azonban több számlatípusnál is díjat számít fel a kártyás vásárlásért, és még a saját jelzálogbankjának teljesített hiteltörlesztésnél is alkalmazza az emelt adót (mindennél az illeték korábbi mértéket is áthárították). A BB is azoknál a csomagoknál kér a kártyás vásárlásért díjat, amelyeknél ezt korábban is megtette.
Milliók kellenek, hogy jól járjon

Csak a Citibank hárítja át (eddig) szinte minden bankkártyás vásárlásnál a tranzakciós illetéket. Egyetlen folyószámla jelent kivételt. A tehetõsebbek körében – legalábbis az eddig megismert feltételek alapján – viszont éppen ez arathat majd. A Citi új nullás csomagjánál egyetlen díjat sem emel. Miközben a többi számlánál például a közüzemi díjfizetés 64 százalékkal drágul. A nullásnál a mára igazán különlegesen jó feltételek viszont csak akkor járnak, ha legalább kétmillió forintot tart valaki a banknál.

Az egyenleget a Citi havonta magyar forintban számítja ki, az adott hónap napi záróegyenlegeinek számtani átlaga alapján. Figyelembe veszik a folyószámlán, megtakarítási számlán, pénzpiaci indexált számlán, lekötött vagy piaci indexált betétben, sõt az értékpapírszámlán levõ pénzt is. A deviza is beleszámít, ezt saját középárfolyamukon számítják át forintra. (Így azért már annak, akinek folyamatosan van több millió forintnyi nélkülözhetõ pénze, nem is hangzik annyira rosszul a dolog.)
Megspórolható a tranzakciós illeték?

Augusztustól átutalások esetében 2-rõl 3 ezrelékre, készpénzfelvételnél pedig 3-ról 6 ezrelékre emelkedik a tranzakciós illeték. Állítólag akár évente több tízezer forinttal is csökkenthetõek a banki kiadások egy jól megválasztott folyószámlával, illetve pénzintézettel. A Hír TV Gergely Péter elemzõt kérdezte.
Link