Lefotózta a Naprendszer csóváját a NASA
rta: lica - Dtum: 2013. jlius 18. 19:33:20
Ez a mûhold vajon hogyan került ilyen messzire?
Teljes hr

Naprendszerünknek is van csóvája, akárcsak az üstökösöknek: az amerikai ûrkutatási hivatal (NASA) most már bizonyítani is tudja a jelenséget.

A kutatók a hét közepén tették közzé a felvételeket, amelyeken jól látszik, hogy a csóva a Naprendszer helioszféra nevû tartományának részét képezi. Eredményeiket, amelyeket a The Astrophysical Journal címû folyóiratban részleteztek, a NASA IBEX nevû, a csillagközi térségeket fürkészõ mûholdja által szolgáltatott adatokra alapozták.

A kutatók régóta feltételezték, hogy a helioszférának van csóvája, ám most elõször szereztek adatokat annak alakjára vonatkozóan, amely négylevelû lóherére emlékeztet. Az IBEX program fõ kutatója és egyben a tanulmány vezetõ szerzõje, David McComas szerint nehézkes megbecsülni a csóva hosszát, de „elpárolgó” vége több száz milliárd mérföld hosszan nyúlhat el.
Hirdetés

A helioszféra a Naprendszernek az a tartománya, amelyet a Napból kiáramló nagy sebességû gázáram, a napszél tölt ki, ezért a tulajdonságait elsõsorban a kiáramló ionizált és mágnesezett plazma határozza meg. Külsõ határa a heliopauza, ez választja el a napszelet a csillagközi széltõl, a csillagközi gáz atomjaitól, részecskéitõl.
Link