Ez nem korrupció, hanem politika
rta: postaimre - Dtum: 2013. jlius 26. 14:59:00
Szóval a Politika = Korrupció, a politikus =szervezett bûnözõ a közigazgatási prés = terrorizmus...új szótár kell ezekhez. Én meg állampolgár = hóhér szeretnék ebben az értelemben lenni! A cseh legfelsõ bíróság szerint a politikai eljárásokért senkit sem lehet büntetõjogi felelõsségre vonni.
Teljes hr
Szóval a Politika = Korrupció, a politikus =szervezett bûnözõ a közigazgatási prés = terrorizmus...új szótár kell ezekhez. Én meg állampolgár = hóhér szeretnék ebben az értelemben lenni! A cseh legfelsõ bíróság szerint a politikai eljárásokért senkit sem lehet büntetõjogi felelõsségre vonni.

Megszüntette a három volt kormánypárti parlamenti képviselõ elleni büntetõeljárást Csehország legfõbb ügyésze, aki úgy ítélte meg, nem történt bûncselekmény - jelentette a CT24 közszolgálati hírtelevízió pénteken.

Marek Snajdr, Petr Tluchor és Ivan Fuksa ellen - akik mindhárman a Polgári Demokratikus Párt (ODS) képviselõi voltak - politikai korrupció vádjával folyt eljárás. Mindhárman tavaly õsszel egy jól fizetett állami állás ellenében lemondtak mandátumukról, hogy lehetõvé tegyék a kormány reformprogramjának elfogadását. A rendõrség ezt korrupciónak minõsítette és õrizetbe vette az érintetteket, akik tagadták bûnösségüket.

Pavel Zeman legfõbb ügyész helyt adott a vádlottak panaszának, s az ügyet visszaadta Ivo Istvan olmützi államügyésznek. Istvan újságíróknak azt mondta, nem érte váratlanul a döntés, s már dolgozik azon, hogy újrafogalmazza a vádat, ami lehetõvé tenné az érintettek elleni büntetõeljárás folytatását.

Istvant a héten fogadta Milos Zeman köztársasági elnök, s teljes támogatásáról biztosította. A jobboldal szerint ez újabb bizonyítéka annak, hogy politikai hatalmi játékról van szó.

Nagyová ügye marad

Jana Nagyová, Petr Necas volt miniszterelnök kabinetfõnöke panaszát viszont a legfõbb államügyész elutasította, így ez az ügy folytatódik. Nagyová, valamint a katonai hírszerzés volt és mai fõnöke ellen hivatali hatalommal való visszaélés címén folyik eljárás. Nagyová, akinek éve óta szerelmi viszonya van Necasszal, ugyanis tavaly arra utasította a katonai hírszerzést, hogy figyeljék meg Radka Necasovát, a miniszterelnök feleségét. Nagyovának ilyen utasítás kiadásához nem volt joga, s a katonai hírszerzés fõnökeinek pedig ezt el kellett volna utasítaniuk.

Az állítólagos korrupciós ügy, valamint a hivatali pozícióval való visszaélés ügye júniusban Petr Necas és kormánya bukásához vezetett.

Nem minõsíthetõ korrupciónak

A három volt képviselõ, aki néhány hétig vizsgálati fogságban volt, már tíz napja a legfelsõbb bíróság döntése alapján szabadlábra került. A legfelsõbb bíróság szerint a tavalyi megállapodás nem minõsíthetõ korrupciónak, s ezért elrendelte az érintettek szabadon bocsátását.


Fotó: AFP

Petr Knötig, a legfelsõbb bíróság szóvivõje közölte: a testület megállapította, hogy politikai eljárásokért senkit sem lehet büntetõjogi felelõsségre vonni. A két személy az adott idõben parlamenti képviselõ volt, mentességet élvezett, s a különféle politikai megállapodásokat, kompromisszumokat és döntéseket politikai tevékenységük részeként kell értelmezni.

Reformcsomag

Az ügy a cseh kormány tavaly novemberben elfogadott takarékossági és reformcsomagjával kapcsolatos. A jogszabályt hosszú ideig azért nem sikerült jóváhagyni a parlamentben, mert az ellenzéken kívül a kormányzó ODS néhány képviselõje sem volt hajlandó azt támogatni.

Az intézkedéscsomagot végül is úgy fogadták el, hogy a Necas vezette ODS belsõ ellenzékének három képviselõje lemondott parlamenti mandátumáról, a helyükre lépõ újak pedig már igent mondtak a törvényre.
Link