Különleges világ készül itt a földön!
rta: lica - Dtum: 2013. jlius 31. 22:51:31
A linken a képek sokat mondóak.
Teljes hr
Míg a válság verte ingatlanpiac éppen, hogy csak elvegetál, addig a termõföld egyre értékesebb kincseket kínál világszerte a befektetõknek, gazdáknak, kutatóknak, utópistáknak és egyéb vállalkozókedvûeknek - talán ez az egyszerû gondolat inspirálhatta a mostanában unatkozásra kényszerített építészeket és tervezõket az alább bemutatott merész koncepciók elkészítésére. Futurisztikus épületekbe integrált napraforgótáblák, parkolószinteken hullámzó búzaföldek, utópisztikus függõfolyosókon pirosló paradicsom- és szõlõlugasok.

hirdetés

A helyzet az, hogy a fenti gondolat amennyire banálisan hangzik, annyira igaz - még ha áttételesen is. Az ingatlanpiac mélyrepülésének okaira itt most nem térnénk ki, hiszen az olvasó az elmúlt években bõven informálódhatott a témában. A termõföldüzlet ügyét is csak felületesen érintjük, hiszen cikkünk célja inkább a szórakoztatás, és az alábbi meghökkentõ koncepciótervek kontextusba helyezése.

Nincs más út, csak felfelé

A termõföldspekuláció nyilvánvalóan a termõföldárak világszintû emelkedésére épít, amelynek két alapvetõ okát emelnénk ki: ez a mezõgazdaság élelmiszerár-robbanás miatti növekvõ jövedelmezõsége, illetve a termõföld-kínálat szûkössége. Az elmúlt negyven évben ugyanis a megmûvelhetõ területek csaknem egyharmadát nyelte el az urbanizáció és a talajerózió világszerte, és az ENSZ becslése szerint a következõ száz évben a még meglévõ állomány is megfelezõdhet, hiába hasítunk ki magunknak egyre nagyobb területeket õserdõinkbõl.

Ezzel egy idõben a világ népessége rohamléptekben növekszik. Az ENSZ frissített prognózisai szerint a jelenlegi 7,2 milliárdról 2025-re 8,1 milliárd fõ lehet a Föld népessége, 2050-re 9,6 milliárd, 2100-ra pedig 10,9 milliárd. A növekvõ lakosság élelmiszerigényét viszont egyre kisebb területen kell megtermelnünk, amely nem kis kihívást jelent.

Bolygónkon a növénytermesztésre alkalmas terület egyre értékesebb jószág lesz, sõt, egyszer csak elfogy majd. És talán nincs is messze a nap, amikor nem lesz más választásunk, mint felfelé terjeszkedni. Emellett az emberiség - többek között ugyancsak a túlnépesedés miatt - számos egyéb súlyos problémával néz szembe - így például a Föld erõforrásainak kizsigerelése, az üvegházhatás és az édesvízkészletek rohamos csökkenése. Utóbbinak döntõ részét egyébként éppen mezõgazdasági öntözésre használjuk el.

Különleges világ készül itt a földön!

Az alábbi futurisztikus tervek a fenti problémák együttes kezelésére kínálnak alternatív megoldásokat. Lássuk a jövõ farmjait!

A piramis farm

A Pyramid Farmot Eric Ellingsen és Dickson Despommier "vertical farming" guru, azaz a "függõleges farm" építésének egyik világhírû szakértõje tervezte.

Különleges világ készül itt a földön!
A Pyramid Farm, Forrás: nationalgeographic.com

A piramis alakú építmény számos hagyományos funkció, iroda-és kiskereskedelmi területek mellett ültetvényeknek is ad helyet. Az épületrendszer gépészete amellett, hogy számos szintet alkalmassá tesz a gyümölcs-és zöldségtermesztésre, a szennyvizet is újrahasznosítja öntözõ- és ivóvíz kinyerésére, illetve az energiaellátás biztosítására. Az üvegpiramison át az éltetõ napfény akadálytalanul áramlik be.

Az égi mezõ

Gordon Graff 59 emeletes Skyfarmján a növényeket hidrokultúrás termesztésnek megfelelõ körülmények között nevelnék, azaz termõföld nélkül, vízben oldott ásványi anyagok biztosításával. Talaj ugyanis nem feltétlenül szükséges, majdnem minden növény megél ilyen körülmények között.

Különleges világ készül itt a földön!
A Skyfarm, Forrás: sky-farm.com

Különleges világ készül itt a földön!
A Skyfarm, Forrás: nationalgeographic.com


Repülõ csészealj-mezõk Dubajban

Számos ország egyáltalán nem rendelkezik mûvelhetõ földterületekkel. Ezek sokszor hiába számítanak földünk leggazdagabb államai közé, nem vásárolhatnak korlátlanul termõföldet és importálhatnak terményeket (a logisztikai költségekrõl és a környezetvédelmi megfontolásokról nem is beszélve), így saját élelmiszer-ellátásukra hosszú távú megoldást kell találniuk. Itt elsõsorban a közel-keleti államokra gondolunk.

Különleges világ készül itt a földön!
A Seawater Vertical Farm, Forrás: nationalgeographic.com

Különleges világ készül itt a földön!
A Seawater Vertical Farm, Forrás: nationalgeographic.com

A Seawater Vertical Farmot a tervezõk Dubajba álmodták. Cristiana Favretto és Antonio Girardi koncepciója egyszerre kínál megoldást a kedvezõtlen, extrém forró éghajlat, illetve az öntözõvíz és a termõföldterületek együttes hiányára. A repülõ csészealj-mezõkön a tengervizet hûtésre és párásításra használnák, miközben ennek egy részét édesvízzé konvertálnák.

Uborkafolyosók

Az Oliver Foster által tervezett Vertical Farm-Type O koncepció arra az alapvetésre épül, miszerint a különbözõ növényeknek eltérõ termõkörnyezetre van szüksége. A súlyosabb faültetvények egy autóparkolón zöldellenek, míg az épületszárnyakat összekötõ függõfolyosók szõlõ - és uborkafuttatásra, és egyben az épületgépészet egyes elemeinek, vagy az elektromos hálózat átvezetésére is alkalmasak. A zárt szintekre a napfényt tükrök segítségével juttatnák el.

Különleges világ készül itt a földön!
A Vertical Farm-Type O, Forrás: nationalgeographic.com


1 millió dolláros saláta

A seattle-i Weber Thompson építésziroda által tervezett Eco-Laboratory lakófunkciókat komponál zöldség- és gyümölcstermesztésre alkalmas kertekkel, melynek termésével az egész környék ellátását meg lehetne oldani. A 12 szintet elfoglaló hidrokultúrás kertrendszerben termesztett saláta és paradicsom a tervezõk becslése szerint évi 1 millió dolláros nyereséget biztosítana. A tervezõcsapat szerint a koncepció gazdasági racionalitásából fakadóan akár pár éven belül meg is valósulhat.

Különleges világ készül itt a földön!
Az Eco-Laboratory, Forrás: Forrás: nationalgeographic.com


Az élõ felhõkarcoló

A New York-i építész, Blake Kurasek álma egy élõ felhõkarcoló, azaz a Living Skyscraper, amely ugyancsak lakásokhoz kapcsolódó kerteket vonultat fel.

Különleges világ készül itt a földön!
A Living Skyscraper, Forrás: Forrás: nationalgeographic.com


A koncepció a "függõleges kertek" (veritcal garden), a függõleges farmok szerényebb verzióját viszi tovább. A függõleges kertek megítélése egyébként már így is meglehetõsen ellentmondásos, sõt, egyes építészeknél egyenesen kiveri a biztosítékot. Amellett, hogy a koncepció elméleti nagyszerûségét elismerik (a növényzet széndioxidelnyelõ képessége, oxigén kibocsátása városi környezetben, stb.) az elképzelést a gyakorlatban kivitelezhetetlennek tartják, éppen a növényzet viszontagságos körülmények közötti életképtelensége miatt. A kontra érvek között olyan triviális okokat sorolnak fel, mint a magasabb régiók hõmérsékleti szélsõségei vagy a folyamatos intenzív kitettség a nap és a szél hatásainak. Ezekre a felvetésekre a függõleges farmok tervezõi remélhetõleg megfelelõ válaszokkal készültek.

Úttörõ munka

Az alábbi, viszonylag hagyományosnak tûnõ épületcsoport Chris Jacobs és Dickson Despommier építészek úttörõ munkája, amely a világ csaknem elsõ függõleges farm koncepciója.

Az épületek tetején elhelyezkedõ hatalmas napkollektorok követik a nap járását, a fényt és a napenergiát maximálisan kihasználva így. Az üvegpanelek belsõ felületét speciális bevonattal látták el a szennyezõ anyagok megtapadásának és a víz kicsapódásának megakadályozására.
Link