Politikusokat, újságírókat és akadémikusokat tiltott ki az országból a kormány
rta: postaimre - Dtum: 2013. augusztus 03. 09:24:38
Aha, értem! Elkezdõdött a hivatalos és részleges határzár és visszatelepítési program. Az azerbajdzsáni kormány nemkívánatos személynek nyilvánított és kitiltott a területérõl több száz külföldi politikust, újságírót és akadémikust azért, mert ellátogatott az örmény megszállás alatt álló Hegyi Karabahba.
Teljes hr
Aha, értem! Elkezdõdött a hivatalos és részleges határzár és visszatelepítési program.
Az azerbajdzsáni kormány nemkívánatos személynek nyilvánított és kitiltott a területérõl több száz külföldi politikust, újságírót és akadémikust azért, mert ellátogatott az örmény megszállás alatt álló Hegyi Karabahba.

A külügyminisztérium most hozta nyilvánosságra az érintett külföldiek listáját. Köztük van több francia parlamenti képviselõ, a brit lordok házának az egyik tagja és egy spanyol operaénekes is. Bakuban azt vetik a szemükre, hogy határsértést követtek el, és veszélybe sodorták Azerbajdzsán szuverenitását és területi egységét.

A Hegyi Karabah a déli Kaukázusban van, többségében örmények lakják. A Szovjetunió idején külön közigazgatási egység volt Azerbajdzsán területén belül, és az ENSZ még mindig az ország részének tekinti. Örményország egy 1988-tól 1994-ig tartó háborúban megszállta. Az ellenségeskedések 30 ezer ember halálához és százezrek elmeneküléséhez vezettek.

A Hegyi Karabah stratégiailag érzékeny terület Irán, Törökország és a nem túl távol fekvõ Oroszország között. Közúton egyedül Örményország felõl közelíthetõ meg.
Link