CIA-vezetõ: Amerikának Szíria a legnagyobb veszély
rta: postaimre - Dtum: 2013. augusztus 08. 09:22:08
A szíriai polgárháború jelenti fõ veszélyt az Egyesült Államok biztonsága számára – vélte szerdán a Központi Hírszerzõ Ügynökség (CIA) második számú vezetõje a The Wall Street Journal címû lapnak adott interjúban.
Teljes hr
A szíriai polgárháború jelenti fõ veszélyt az Egyesült Államok biztonsága számára – vélte szerdán a Központi Hírszerzõ Ügynökség (CIA) második számú vezetõje a The Wall Street Journal címû lapnak adott interjúban.

Michael Morell szerint több külföldi iszlamista harcos állt a felkelõk oldalára, mint az iraki háború legrosszabb idõszakaiban. Morell úgy vélte: a szíriai polgárháborúval kapcsolatban a veszélyt az jelenti, hogy a konfliktus átterjed a határokon, vagy Bassár el-Aszad elnök rendszere összeomlik, és Szíria az al-Kaida új menedéke lesz. - Megvan a veszélye annak, hogy a kormány kezében lévõ fegyverek, beleértve a vegyi fegyvereket is, szabad prédává válnak – figyelmeztetett a CIA-vezetõ, aki a héten távozik tisztségébõl.

A Morell által felsorolt többi veszélyforrás között szerepel Irán, az al-Kaida, Észak-Korea és a számítógépes hadviselés. Az al-Kaida kapcsán a CIA igazgatóhelyettese hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok "jelentõsen" csökkentette a szélsõséges terrorhálózat jelentette veszélyt, ám a szervezet "elért bizonyos gyõzelmeket is". Ez utóbbi kapcsán arra utalt, hogy az Ajman az-Zavahíri vezette szervezet különbözõ, egyre önállóbb csoportokból áll.

Eközben ENSZ-szakértõk egy jelentésben úgy vélték: csökkent az al-Kaida mint globális terrorhálózat miatti fenyegetés, de az al-Kaidával és hozzá csatlakozott szervezetekkel kapcsolatban álló, "fertõzõ eszmék" által radikalizált sejtek és egyének jelentette veszély továbbra is fennáll, sõt módszereik egyre kifinomultabbak.

Az al-Kaida elleni ENSZ-szankciókat megfigyelõ szakértõk a Biztonsági Tanács számára készült jelentésükben szerdán hangsúlyozták, hogy az al-Kaidával kapcsolatban álló egyének és sejtek egyre innovatívabbak a célpontokat, a taktikákat és a technológiát illetõen. Rámutattak, hogy egyre kifinomultabb módszerekkel és egyre szélesebb körben terjesztik a terrorista propagandát az interneten.
Link