Minisztert nevezett orángutánnak az olasz politikus
rta: postaimre - Dtum: 2013. augusztus 10. 09:18:31
Az olaszok is rasszisták és persze nem véletlen a miniszter kinevezése sem. Orángutánhoz hasonlította Cecile Kyengét, a római kormány kongói származású integrációs miniszterét Roberto Calderoli, az olasz Északi Liga szenátora.
Teljes hr
Az olaszok is rasszisták és persze nem véletlen a miniszter kinevezése sem. Orángutánhoz hasonlította Cecile Kyengét, a római kormány kongói származású integrációs miniszterét Roberto Calderoli, az olasz Északi Liga szenátora.

A szavait követõ tiltakozásokra reagálva Calderoli vasárnap kijelentette, hogy bocsánatot kér, ha szavai megsértették a minisztert. „Nem sértegetni, hanem kritizálni akartam a kormány bevándorlási politikáját” – hangoztatta Calderoli, az Északi Liga egyik vezetõ politikusa, a római szenátus alelnöke. Hozzátette, hogy esze ágában sincsen lemondani szenátusi tisztségérõl. Calderoli nyílt vitára hívta a minisztert az Északi Ligának augusztusban, a párt északi fellegvárának számító Bergamo városában rendezendõ fesztiváljára.

Calderoli egy szombati pártünnepségén az állatok iránti szeretetérõl beszélt, hangsúlyozva, hogy õ a medvéket és a farkasokat szereti. „De amikor Kyengét látom, nem tudok másra gondolni mint egy orángután vonásaira” – fogalmazott Calderoli. A politikus kijelentései két nappal Kyenge Bergamóban tett látogatását követték, melyet az Északi Liga tagjainak utcai tiltakozása kísért.

A miniszter kijelentette, hogy Calderoli nem õt, hanem Olaszország egészét sértette meg. Elfogadhatatlannak nevezte Calderoli kijelentéseit Enrico Letta kormányfõ, aki szerint a politikus túllépte a tûréshatárt. Calderolitól bocsánatkérést vár Piero Grasso a szenátus elnöke is.

A Kongóban született 49 éves Kyenge 1983-ban illegális bevándorlóként érkezett Olaszországba. Miniszteri kinevezésekor kijelentette, hogy nem színes bõrûnek, hanem feketének tartja magát. Májusban Milánóban tett látogatásakor nem fogott kezet a Liga önkormányzati frakciójának alelnökével. Azóta az Északi Liga támadásainak célpontja: a párt egy másik politikusa, Mario Borghezio szerint ha Kyenge miniszter akar lenni, menjen haza Kongóba.

Calderoli 2006-ban vált ismertté, amikor a harmadik Berlusconi kormány minisztereként egy Mohamed-karikatúrát ábrázoló pólóval adott interjút az olasz közszolgálati televízióban.
Link