Mérgesgáz-támadás Damaszkuszban: több száz áldozat
rta: postaimre - Dtum: 2013. augusztus 21. 12:33:17
De ki bosszantotta fel a gázt annyira, hogy mérges legyen? Nagyon be kellene már avatkozni "hivatalosan" is, ugye?
Több száz halálos áldozata van egy szerdai mérgesgáz-támadásnak Damaszkusz keleti külvárosaiban – állítják szíriai ellenzéki aktivisták.
Teljes hr
De ki bosszantotta fel a gázt annyira, hogy mérges legyen? Nagyon be kellene már avatkozni "hivatalosan" is, ugye?
Több száz halálos áldozata van egy szerdai mérgesgáz-támadásnak Damaszkusz keleti külvárosaiban – állítják szíriai ellenzéki aktivisták.

A Bassár el-Asszad szíriai elnökhöz hû erõk mérgesgázt vetettek be a lázadók kezén lévõ Gúta környékén és legalább 213, de egyes források szerint akár 430 ember halálát is okozhatták, közöttük nõkét és gyerekekét.

a támadás áldozatait kezelik szíriábanA támadás áldozatait kezelik Szíriában

A lázadók szerint a kormányerõk hajnalban indítottak légitámadást, és annak részeként vetettek be mérgesgázt.

A Szíriai Forradalom Általános Bizottsága nevû ellenzéki szervezet egy videofelvételt tett közzé a YouTube-on, hogy bizonyítsák az állítólagos tömegmészárlást.

A felvételeken élettelen testek láthatók, legtöbbjükön nem találhatók külsérelmi nyomok. Sok sérült látványa megrázó- írja a CNN. A csatorna hozzátette: nem tudták beazonosítani a videók készítésének idejét és helyét.

Szíria kormánya tagadta a vegyi fegyverek használatát, „teljesen alaptalannak” minõsítve a beszámolókat – közölte az állami SANA hírügynökség.

Szíriában egyébként éppen jelen van az ENSZ-nek egy küldöttsége, mely pont azért tartózkodik ott, hogy a véres polgárháborúban egyik fél se használjon vegyi fegyvereket.

A robbanásokra Ghouta városának keleti és nyugati részében került sor, olyan a lázadók kezén lévõ helyeken, amelyeket a rezsim több mint egy éve próbál visszafoglalni. Nem akarják, ugyanis hogy a lázadók benyomuljanak a fõvárosba.

„Nem jönnek a felügyelõk, ha tényleg jönni akarnának, már régen jönniük kellett volna” – közölte egy neve elhallgatását kérõ lakos. „Asszad rezsimje dönti el, hova mehetnek, és nem fogják õket ideengedni. A rezsim már ostromzárral vette körül Ghouta keleti részét” – tette hozzá.
Galéria: harc és pusztítás Szíriában További képek

Dr. Abu Szaid, egy a Damaszkusztól keletre fekvõ Szakbában létesített tábori kórház orvosa szerint a sérültek röviddel a reggeli imák után kezdtek áramlani. A 200 sérült közül 40 már halottnak lett nyilvánítva. A tünetek között eszméletlenség, habzó orr és száj, beszûkült pupillák, felgyorsult szívverés és légzési nehézségek is találhatók. A halálos áldozatok megfulladtak – közölte az orvos.

Korábban a lázadók és a kormányoldal is kölcsönösen vádolta a másik felet azzal, hogy vegyi fegyvert vetett be a harcokban.
Link