ENSZ klímajelentés-tervezet: szinte biztos, hogy az ember okozza a felmelegedést
rta: postaimre - Dtum: 2013. augusztus 22. 10:52:53
Teljesen nyilvánvaló, hogy a melegek okozzák, s mivel egyre melegszik a meleg-helyzet, így egyre melegebb lesz.
Csaknem teljes, legalább 95 százalékos bizonyossággal állítható, hogy a hõmérséklet emelkedését az elmúlt évtizedekben fõképp emberi tevékenység okozza - áll az ENSZ klímajelentésének tervezetében, amely egyúttal arra is figyelmeztet, hogy ha továbbra is ellenõrizetlenül nõ a üvegházgáz-kibocsátás, akkor a tengerszint az évszázad végére akár több mint 91 centiméterrel is növekedhet.
Teljes hr
Teljesen nyilvánvaló, hogy a melegek okozzák, s mivel egyre melegszik a meleg-helyzet, így egyre melegebb lesz.
Csaknem teljes, legalább 95 százalékos bizonyossággal állítható, hogy a hõmérséklet emelkedését az elmúlt évtizedekben fõképp emberi tevékenység okozza - áll az ENSZ klímajelentésének tervezetében, amely egyúttal arra is figyelmeztet, hogy ha továbbra is ellenõrizetlenül nõ a üvegházgáz-kibocsátás, akkor a tengerszint az évszázad végére akár több mint 91 centiméterrel is növekedhet.

A világszervezet jelentéstervezetét, amelyet keddi számában ismertetett a The New York Times, a több száz tudóst tömörítõ, 2007-ben (Al Gore volt amerikai alelnökkel megosztva) Nobel-békedíjjal kitüntetett Éghajlat-változási Kormányközi Testület állította össze. A dokumentumot végleges formájában szeptember végén Stockholmban fogadják majd el állami vezetõk és tudósok, de a lap célzott arra, hogy az eddigi gyakorlat szerint várhatóan nem hajtanak végre jelentõsebb változtatásokat rajta.

A dokumentumot kidolgozó szakértõk alapvetõen elutasították a szkeptikusok gyakran hangoztatott állítását, miszerint a felmelegedés üteme az utóbbi idõben lelassult volna. Rámutattak, hogy a klímaváltozással kapcsolatos alapvetõ tények minden korábbinál megalapozottabbak (a 2007-ben elkészített jelentésében a testület még "csak" 90 százalékos bizonyossággal hangoztatta megállapításait.)

"Rendkívül valószínû, hogy az 1951 és 2010 közötti, átlagos felszíni hõmérsékletnövekedés több mint felét az embernek az éghajlatra gyakorolt hatása okozta" - fogalmaz a jelentéstervezet.

"Nagy biztonsággal megállapítható, hogy ennek következtében a 20. század második felében felmelegedett az óceán, olvadt a hó és a jég, megemelkedett az átlagos tengerszint és néhány éghajlati szélsõ érték megváltozott" - írják a szerzõk.

Az elõzõ, 2007-es jelentés nem tartalmazott konkrét becsléseket a tengerszint-emelkedéssel kapcsolatban. A mostani tervezet több lehetõséggel is számol. Az optimista forgatókönyv szerint - amely azt feltételezi, hogy a kormányok az eddiginél sokkal hatékonyabban lépnek majd fel a kibocsátások ellen -, a vízszintemelkedés "csak" 25,4 centiméteres lesz. Ez valamivel több, mint a 20. század folyamán mért 20,32 centiméteres emelkedés, amely mindeddig kezelhetõnek bizonyult annak ellenére is, hogy a partvonalakon eróziót okozott.

A másik lehetséges véglet szerint azonban, ha az üvegházgázok kibocsátása továbbra is gyors ütemben növekszik, akkor a tengerek szintje 2100-ra legkevesebb 91 centiméterrel emelkedik majd meg. Emiatt a tengerszint közelében élõk százmilliói kerülhetnek majd veszélybe, és az áradás olyan nagyvárosokat fenyegethet majd, mint New York, London, Sanghaj, Velence, Sydney, Miami és New Orleans.

A jelentéstervezet ugyanakkor valamivel visszafogottabb az elõzõnél azzal kapcsolatban, hogy mennyivel növelné meg a globális átlaghõmérsékletet az, ha a légkör szén-dioxid-tartalma megduplázódna. A 2007-es 2 Celsius-fokkal szemben 2013-ban a tudósok a legjobb szcenárió esetén csak 1,5 fokos felmelegedéssel számoltak. Sok éghajlatkutató szerint azonban ebben az esetben is az emelkedés legkevesebb 2,77 Celsius-fok lesz, ami a sarkvidékeken meghaladhatja az 5,55 fokot is.

Ez a szárazföldi jégrétegek széles körû olvadásához, hõhullámokhoz, az élelmiszer-termelés veszélyeztetettségéhez, a növényi és állatvilág megváltozásához és több faj kipusztulásához vezet.

A szakértõk megállapították, hogy a Föld légkörének szén-dioxid-tartalma 41 százalékkal nõtt az ipari forradalom óta és ez az érték a jelenlegi tendenciák folytatódása mellett megduplázódhat.

Az 1988-ban megalakult Éghajlat-változási Kormányközi Testület öt-hat évente készít hasonló klímajelentéseket. A mostani az ötödik ilyen dokumentum lesz, amely az elõzõekkel összhangban arra a következtetésre jutott, hogy a felmelegedés elsõdleges okozója az emberi tevékenység. A tudóscsoport nem végez önálló kutatásokat, hanem a világszerte publikált vizsgálati eredmények alapján dolgozik.

A testület 2007-ben elkészített jelentésében a klímaváltozás szkeptikusai több, a The New York Times által apróbbnak nevezett tévedést találtak. Elkerülendõ az újabb politikai támadásokat, a tudóscsoport ezúttal igyekezett szigorúbban alátámasztani állításait.

A lap felhívta a figyelmet, hogy noha a jelentéstervezet a korábbi dokumentumokhoz hasonlóan globális szinten viszonylag pontos elõrejelzést ad, azt régiókra továbbra sem volt képes lebontani.
Link