Nyolcszáz év börtön kommunizmusért
rta: postaimre - Dtum: 2013. november 05. 21:56:56
Nem rossz, nem rossz? Demokráciáért mennyi járhat? 1000? Terrorizmus és alkotmányellenes összeesküvés vádjával kedden Törökországban a Marxista-Leninista Kommunista Párt (MLKP) nyolc tagját – köztük hat újságírót – ítélték életfogytiglanra. Heten fejenként 787 évet kaptak.
Teljes hr
Nem rossz, nem rossz? Demokráciáért mennyi járhat? 1000?
Terrorizmus és alkotmányellenes összeesküvés vádjával kedden Törökországban a Marxista-Leninista Kommunista Párt (MLKP) nyolc tagját – köztük hat újságírót – ítélték életfogytiglanra. Heten fejenként 787 évet kaptak.

Az MLKP Törökországban terrorszervezetként van nyilvántartva. Az elítéltek között a Dogan hírügynökség jelentése szerint ott van Erkan Özdemir MLKP-elnök, Füsun Erdogan, a kurd nyelvû Özgur rádió korábbi hírszerkesztõje és Bayram Namaz, az Atilim címû lap volt szerkesztõje is. A vádlottak közül egyébként heten fejenként 787 év és nyolc hónapot kaptak. Eljárás összesen 26 személy ellen indult százötvenöt különféle bûncselekmény gyanújával.

A per ellen több nem kormányzati szervezet és újságíró is szót emelt. Az Európai Újságírók Szövetsége „abszurdnak” nevezte az ügyet, már csak azért is, mert a kettõs, török-holland állampolgárságú Erdogan 2006 óta ült elõzetes letartóztatásban. A sajtószabadság elfojtására irányuló kísérletek miatt a török hatóságokat tavaly már bírálta az Újságírókat Védõ Bizottság (CPJ) is: az amerikai szervezet emlékeztetett, hogy Törökországban 76 újságíró ül rács mögött, akik közül 61-et deklaráltan a munkájáért ítéltek el.
Link