Hír-fokos
rta: postaimre - Dtum: 2013. november 06. 21:04:59
A magyar parlamenti pártokat is lehallgathatták
Teljes hr
A magyar parlamenti pártokat is lehallgathatták
A magyarországi politikai befolyásszerzés gyanúja is felmerült az Egyesült Államokat érintõ lehallgatási botránnyal összefüggésben, amely az összes parlamenti pártot érintheti – hangzott el a nemzetbiztonsági bizottság tegnapi ülésén. Orbán Viktor miniszterelnök egyeztetésre hívta a frakcióvezetõket.
Link

Megszüntetik az állami mobilcéget

Biztosan nem lép állami szereplõ a mobilpiacra, egy nemrégiben született kormánydöntés szerint ugyanis a Magyar Posta, a Magyar Fejlesztési Bank és a Magyar Villamos Mûvek által létrehozott MPVI Mobil Zrt. megszûnik - írta a Magyar Nemzet szerdán.
Link

Átláthatóság: rosszul szerepeltek a vizsgán a hazai elitcégek
Nem mutatnak túl szép képet magukról a hazai gazdasági élet legnagyobb vállalatai az átláthatóság, a korrupcióellenes programok nyilvánosságra hozatala terén - derül ki a Trancparency International friss kutatásából.
Link


Sokba kerülhet a kamatmanipuláció

Többmilliárd eurós bírságokat is kiróhat az EU azokra a bankokra, amelyek részesei voltak két alapvetõ fontosságú globális irányadó kamat manipulálásának – írta a szerdai Financial Times.
Link


Veszélyben a német adósok

A felnõtt német lakosság csaknem egytizede adósságcsapdában van, 6,58 millió embernek nincs esélye, hogy belátható idõn belül teljesítse kötelezettségeit.
A Creditreform céginformációs vállalat szerdán közétett felmérése szerint egy emberre átlag 33 ezer euró adósság jut Németországban.
Link

Kijev gázfüggetlenségre tör
Az ukrán elnök szerint országa az évtized végére önellátó lehet gázból, sõt talán még exportálni is tud majd.

Viktor Janukovics hazai és külföldi befektetõk elõtt azt mondta, hogy Kijev az ágazat vezetõ világvállalataival mûködik együtt ennek érdekében. Az államfõ arra utalt, hogy a Shellel és a Chevronnal együttmûködési megállapodást kötöttek a fekete-tengeri tartalékok és a palagázkészletek kiaknázásáról, egy az ExxonMobil vezette konzorciummal pedig várhatóan heteken belül egyeznek meg.
Link

Így kellene javítani az energiabiztonságot

Magyarország erõsíteni akarja az energiabiztonságot, és ehhez arra van szükség, hogy több kapcsolódási pontot alakítsanak ki az országot körülvevõ térségben az egyes energetikai hálózatok között – hangsúlyozta Németh Zsolt, a külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdán egy brüsszeli konferencián.
Link


Rekordot döntött az üvegházhatású gázok légköri koncentrációja 2012-ben

Az üvegházhatású gázok gyorsuló növekedése megnehezíti, hogy a globális felmelegedés 2 Celsius-fok alatt maradjon.

Rekordot döntött az üvegházhatású gázok légköri koncentrációja 2012-ben - jelentette be a Meteorológiai Világszervezet (WMO) fõtitkára szerdai sajtótájékoztatóján.
Link

Ennyire meleg még nem volt Moszkvában
Abszolút novemberi melegrekord dõlt meg Moszkvában, ahol szerdán majdnem plusz 15 fokot mértek.
Link


Egy Texas méretû szemétsziget halad az Egyesült Államok partjai felé

Nem kevesebb, mint egy millió tonna szemét úszik a Csendes Óceánban a Hawaii-szigetek és Kalifornia között.
A körülbelül 700000 négyzetkilométeres területû szemétsziget a 2011-es japán szökõár hatására jött létre.
Link

Óriási felfedezés a világûrben: Meglepõdtek a tudósok is
Több milliárd lakható bolygó lehet a Tejútrendszerben amerikai csillagászok szerint

Több milliárd lakható bolygó lehet galaxisunkban, a Tejútrendszerben, annál is több, mint ahány ember él a Földön - állapították meg amerikai csillagászok az amerikai ûrkutatási hivatal, a NASA által felbocsátott Kepler ûrteleszkóp adatainak elemzése nyomán.
Link

Innen indulhat az újabb világválság?

Ismét ingatlanpiaci turbulenciáktól kell tartani, egyre több országból érkeznek ugyanis baljós jelek, melyek szerint az ingatlanárak elszakadtak a gazdaságok teljesítményétõl, a drágulás pedig olyan lufikat képez, melyek finanszírozása egyre kevésbé lehet megoldott. Kínában, Kanadában, Svédországban is aggasztóak a számok, és ehhez a sorhoz most a "down under" országa, Ausztrália is betársulhat.
Link


Ecuador nemzetközi segítséget kér a Chevronnal szemben
Ez lenne az újabb csernobili katasztrófa?
A nagy olajvállalatok kitermelési tevékenysége gyakran súlyos környezeti katasztrófákhoz vezet. Ecuadorban az észak-amerikai Texaco 1964 és 1990 között folytatott kitermelése okozott jelentõs természeti károkat az amazóniai vidéken, valamint az ott élõ lakosság körében. A pusztítás nyomai még ma, több évtized múltán is jól láthatóak. Az ecuadori kormány jelenleg azért küzd, hogy a Texacót idõközben felvásárló Chevron ismerje el a felelõsségét és térítse meg az érintettek számára a károkat.
Link


Csúcstempójú világgazdasági kilábalás

Csaknem háromévi csúcsra emelkedett a múlt hónapban a világgazdaság kilábalási ütemét jelzõ legfõbb átfogó aktivitási mérõszám – közölték szerdán a JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport szakelemzõi.
Link

Kerry: mindig is törvénytelennek tartottuk az izraeli telepeket

Az amerikai külügyminiszter leszögezte szerdán, hogy az Egyesült Államok mindig is törvénytelennek tartotta izraeli telepek építését a megszállt palesztin területen.
Link


A Malév sorsára jut a lengyel légitársaság?

Az Európai Bizottság vizsgálja, hogy a LOT lengyel légitársaságnak juttatott mintegy 200 millió eurós állami támogatás összeegyeztethetõ-e az uniós versenyszabályokkal.
Link


Polónium végezhetett Arafattal

Egy svájci vizsgálat szerint polónium-mérgezés okozhatta Jasszer Arafat halálát - legalábbis errõl számolt be az al-Dzsazíra arab hírportál. Litvinyenko után újabb áldozatot szedett a radioaktív méreg? Ezen kívül: felmentették az ellene felhozott vádak alól Avigdor Liebermant, Izrael volt - és valószínûleg jövendõ - külügyminiszterét, aki így már Netanjahu miniszterelnöknek is konkurenciát támaszthat a kormánykoalíción belül. Szintén ma tartanak elnökválasztást Tádzsikisztánban, ahol inkább csak az a kérdés, hogy 95 vagy 99 százalékkal nyer-e a jelenleg is regnáló elnök, Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter pedig új hadihajókat rendelt, amiket az Arktisz vizeinek ellenõrzésére használnának. Ezek történtek ma.
Link


Már az internetet is korlátozzák?

A hosszú hétvégén közel 15 órán keresztül több külföldi és magyar oldalt nem volt elérhetõ a UPC rendszerében. Mivel a leállás a legnépszerûbb torrent oldalakat is érintette gyorsan terjedt a feltételezés, hogy a szolgáltató szándékosan korlátozza az erõs ünnepi forgalmat. A leállást a UPC tájékoztatása szerint egy külsõ, független szolgáltatónál fellépõ hiba okozta. Szándékosság, úgy tûnik, nem volt, de a feszültség a piacon az eseményhez kapcsolódó hozzászólások alapján folyamatos. Lépni kellene!
Link

Mennyit zsákoltak a franciák a magyar gyógyszercégbõl?

Lezárult a többségi tulajdonos Servier 28 ezer forintos ajánlata az EGIS kisrészvényeseinek. Egy esetleges kiszorításra, akár három hónapot is várnunk kell.
Link

"Kollektív hazudozás folyik az egészségügyben"

Drága kórházi kapacitások hevernek kihasználatlanul, pedig az egészségügy akár húzóágazat is lehetne. Ha azok, akik megengedhetik maguknak fizetnének az ellátásért, akár a várólisták is lerövidülhetnének. Ezt mondja Rácz Jenõ korábbi egészségügyi miniszter, a veszprémi kórház fõigazgatója.
Link