A nagy cégeket hagyja csalni a NAV
rta: postaimre - Dtum: 2013. november 08. 20:55:51
Ajvé, jönnek a "bátrak és merészek"? Mondom én, hogy kötelezõ lesz feljelenteni a korrupt rohadt zsidaját! Még, még, még...dõljön...! Kitálalt egy adóellenõr. Hivatali visszaélés miatt tett feljelentést a NAV egyik munkatársa, jelenti az Index. Horváth András hosszú ideje ellenõrzési szakkoordinátorként dolgozott és munkája során úgy tapasztalta, a kiemelt adózókkal, vagyis a legnagyobb magyar cégekkel és multikkal elnézõbb a NAV az adócsalások ügyében.

Teljes hr
Ajvé, jönnek a "bátrak és merészek"? Mondom én, hogy kötelezõ lesz feljelenteni a korrupt rohadt zsidaját! Még, még, még...dõljön...! Kitálalt egy adóellenõr.
Hivatali visszaélés miatt tett feljelentést a NAV egyik munkatársa, jelenti az Index. Horváth András hosszú ideje ellenõrzési szakkoordinátorként dolgozott és munkája során úgy tapasztalta, a kiemelt adózókkal, vagyis a legnagyobb magyar cégekkel és multikkal elnézõbb a NAV az adócsalások ügyében.

Szerinte nagyjából 1000 milliárdos tétel az, amit a legnagyobbak évente elcsalnak, miközben a NAV ezekben az ügyekben rendszeresen nem lép fel kellõ erõvel.

Horváth, aki a Levegõ Munkacsoport és a VÉSZ közös rendezvényén állt a nyilvánosság elé, azt is elmondta, hogy az évek során elsõsorban a határon átnyúló áfacsalásokat vizsgálta, ám többször is elõfordult, hogy egy ügyrõl leállították, de olyan is volt, hogy személyesen kizárták a projektbõl, miután visszaélésre utaló nyomokat talált.

Horváth András adótitkok és üzleti titkok miatt konkrét cégek neveit nem említhetett, de az ügyészséghez benyújtott mellékletekben konkrét projekteket és eseteket is megemlít. Szerinte a magas magyar áfakulcs miatt nagyon jövedelmezõ lett az áfacsalás, a nagy cégek pedig ezzel élnek is, amely felett a NAV nagyon gyakran szemet huny nagy gazdasági érdekérvényesítõ képességû multikkal és nagy cégekkel szemben. Horváth elmondta, felmondását már beadta a hivatalnál, de még tegnap is próbálták visszatartani.
Valamit valamiért

A nagy cégek adózása nem az egyetlen terület, ahol a hatóságok hajlandóak eltekinteni a vizsgálattól, ha az “ország” bármilyen módon hasznot húzhat a csalókból.

Míg a multiknak elõnyük például, hogy nagy foglalkoztatók, és talán ezért is élvezhetnek - Horváth elmondása szerint – törvénytelen engedményeket a többi adózóhoz képest, addig egy júniusi törvény gyakorlatilag a nyílt pénzmosást teszi lehetõvé. A törvény szerint az ún. Stabilitási Megtakarítási Számlára bárki beteheti a pénzét, akár készpénzben is, annak eredetét senki nem fogja vizsgálni, feltéve, hogy az illetõ legalább 5 millió forint értékben vásárol magyar államipapírt. Ha ez megvan, a magánszemély bankba helyezett vagyona legálissá válik, az addigi közteherviselést nem firtatják.

Az OTP kínálatában már meg is található az új konstrukció, de egyelõre nem lehet ilyen számlát nyitni. Adószakértõk szerint az is kérdéses, hogy az elképzelés nem ütközik-e uniós szabályokkal.
Link