Martonyi már Izraelben van
rta: postaimre - Dtum: 2013. november 25. 12:43:44
Martonyi János külügyminiszter a jeruzsálemi Jad Vasem holokauszt intézet felkeresésével hétfõn megkezdte kétnapos izraeli látogatását, amelynek során izraeli és palesztin vezetõkkel találkozik.
Teljes hr
Martonyi János külügyminiszter a jeruzsálemi Jad Vasem holokauszt intézet felkeresésével hétfõn megkezdte kétnapos izraeli látogatását, amelynek során izraeli és palesztin vezetõkkel találkozik.

A külügyminiszter a múzeumban elhelyezte az emlékezés koszorúját a II. világháború zsidó áldozatainak emlékére égõ örökmécsesnél, majd a másfél millió meggyilkolt gyermek emlékmûvénél néhány mondatot írt be az intézmény emlékkönyvébe.

A hivatalos program szerint Martonyi János ezután tárgyal Avigdor Liberman külügyminiszterrel, majd a nap folyamán fogadja õt Benjámin Netanjahu miniszterelnök is.
A megbeszéléseken - mint a magyar külügyminiszter az MTI tudósítójának elmondta - várhatóan szóba kerül a nagyhatalmak és Irán között Genfben aláírt nukleáris egyezmény is, amelyet az izraeli miniszterelnök vasárnap történelmi hibának minõsített.

Martonyi János ugyancsak hétfõn Rámalláhban tárgyal Rijád al-Malkival, a palesztin külügyi tárca vezetõjével, majd Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság elnökével is.

A külügyminiszter Jeruzsálemben találkozik a helyi magyar ajkú közösség képviselõivel, majd kedden Betlehembe látogat, ahol az al-Kader nevû, fogyatékos gyerekeket oktató iskolának adományt ad át. Késõbb megtekinti a Születés Templománál folyó építkezést, ahol a tetõszerkezet felújításához elsõként Magyarország nyújtott pénzügyi forrást, és a munkálatok vezetõ fõépítésze Magyarországon folytatta egyetemi tanulmányait.

Martonyi János látogatásának utolsó programja várhatóan az izraeli Weizmann tudományos kutatóintézet megtekintése lesz, ott a vezetõségen kívül találkozik az intézmény magyar ösztöndíjasaival is.

A külügyminiszter látogatásának elsõ napján a Jerusalem Post címû angol nyelvû izraeli újság közölte Martonyi János angol nyelvû beszédét, amelyet a "Zsidó élet és antiszemitizmus a mai Európában" címû konferencián Budapesten mondott el.

Martonyi János utoljára 2010 novemberében járt Izraelben és a Palesztin Hatóság területén.
Link