Orbán: válság van, egyszemélyi vezetés kell
rta: postaimre - Dtum: 2014. prilis 10. 09:50:45
Az Arte a magyar populistákról
A jobboldali populizmus elõretörésének szentelt hosszú dokumentumfilmet az Arte TV. A programjait párhuzamosan németül és franciául sugárzó, a mûveltebb közönséget szolgáló közszolgálati adó Magyarországról – Orbán Viktort is megszólaltatva – megállapítja: „Az EU történetében elõször készül egy ország elhagyni a demokrácia útját.”
Teljes hr
Az Arte a magyar populistákról
A jobboldali populizmus elõretörésének szentelt hosszú dokumentumfilmet az Arte TV. A programjait párhuzamosan németül és franciául sugárzó, a mûveltebb közönséget szolgáló közszolgálati adó Magyarországról – Orbán Viktort is megszólaltatva – megállapítja: „Az EU történetében elõször készül egy ország elhagyni a demokrácia útját.”
Antoine Vitkine filmje az olasz populisták, Marine Le Pen szélsõjobboldali francia Nemzeti Frontja és a holland populista Geert Wilders után a magyar helyzetet mutatta be. Bevezetõül a „gój motorosok” felvonulását a Jobbik egy rendezvényére, megállapítva, hogy az utóbbi „ultra-nacionalista, antiszemita és roma-ellenes, ezzel Európa egyik legszélsõségesebb pártja”. Egyik képviselõjük a zsidók listázását javasolta a parlamentben, a másik kidobta az EU zászlaját az Országgyûlés ablakán. Ezt Orbán Viktor szó nélkül hagyta – ugyanakkor „a tekintélyuralmi fordulat jeleként ez az erõs ember vitette az épületbe a szentkoronát – a királyság jelképét egy demokratikus parlamentbe”. A Jobbik a Fidesz vetélytársa, ezért a kormánypárt sokban teljesíti a szélsõjobb táborának elvárásait. Bûnözõként kezeli a hajléktalanokat, Orbán „agresszív populizmussal” támadja tömeggyûlésein a multinacionális vállalatokat. „Ez tetszik azoknak, akiknek a demokrácia nem hozott jólétet. Túlnyomó többsége lehetõvé tette Orbánnak az alkotmány megváltoztatását, az Alkotmánybíróság kikapcsolását, a szólásszabadság korlátozását. Még azt is elérte, hogy a választási kampányban korlátozzák az ellenzék megszólalási lehetõségeit a tévében. Ilyen nyomás alatt a legtöbb ellenzéki ember hallgat. Az ellenzék ájultan figyeli a szabadságjogok lopakodó korlátozását – mert Orbán tudja, hogyan lehet errõl a nacionalizmus adu ászával elterelni a figyelmet”.

Vajon a kormányfõ opportunizmusból szítja a nacionalizmust – vagy potenciális diktátor? – tette fel a kérdés a film készítõje. Vitrine elkísérte Orbánt egy kínai üzem avatására, ahol a miniszterelnök a kínaiak sikerességét méltatta, majd a kormányfõ országházi irodájában készített interjújában feltette neki a kérdést: miért tetszett a Teng Hsziao-ping – idézet, amelyet a kínai nagykövettõl hallott a gyáravatón:

„Beszéljünk kevesebbet, cselekedjünk többet...” Orbán válasza: „ A lényeg, hogy a kínaiak hatékonyabbak. Ezzel szemben az európaiaknak demokratikusan, korrektül kell eljárniuk, megtartva a demokratikus eljárási rendet. Ha minden simán megy, mindenekelõtt a gazdaságban, akkor elegendõ az intézményes vezetés: kedves emberek a miniszterelnökök, jól mûködnek az intézmények. Ám válságban élünk és az apparátusi vezetés már nem elegendõ – személyes vezetés is kell hozzá. Az olyan embereket, mint magamat is, akik vállalják ezt a vezetést, gyakran veszélyesnek nevezik s egy lélegzettel Putyinhoz hasonlítják. Ám ez a a helyzet téves megítélése...”


Közjáték Salgótarjánban

A francia-német tv-csatorna dokumentum-filmese akaratlanul is betekintést kapott a magyarországi közállapotokba. A különösen szegény, jelentõs roma lakossággal is rendelkezõ Salgótarjánban kívánta bemutatni a közmunkások helyzetét. Székyné Sztrémi Melinda polgármester (egyébként országgyûlési képviselõ) munkatársával járdaépítéshez vitte a tévé-stábot, ahol a munkások egyike elégedetten nyilatkozott helyzetérõl. Mivel a fideszes polgármesternõn lévõ mikrofon felvette annak társával folytatott beszélgetését is, utóbb abból kitûnt: a házigazdák rendes építési vállalat munkásait szerepeltették közmunkásként, egyetlen roma sem volt közöttük holott a város 2.200 közmunkásának túlnyomó többsége az. További paradoxon: az EU támogatása nélkül e programokat sem lehetne lebonyolítani – a város beruházásainak 80 százaléka uniós forrásokból származik.
Link