'Franciaország nem a tiétek!' ; erõsödõ antiszemitizmus francia földön
rta: postaimre - Dtum: 2014. prilis 14. 19:47:06
Vérfagyasztó videó borzolja a kedélyeket francia földön: még január végén készült, azóta kering a világhálón, de a franciák azóta is képtelenek napirendre térni fölötte. „Zsidók, Franciaország nem a tiétek!" - skandálták kormányellenes tüntetõk, miközben a Marseillaise-t, a francia himnuszt énekelték.
Teljes hr
Vérfagyasztó videó borzolja a kedélyeket francia földön: még január végén készült, azóta kering a világhálón, de a franciák azóta is képtelenek napirendre térni fölötte. „Zsidók, Franciaország nem a tiétek!" - skandálták kormányellenes tüntetõk, miközben a Marseillaise-t, a francia himnuszt énekelték. Utóbb egy-két protestáló azzal próbálta mentegetni magát, hogy az a szó, hogy „zsidó" nem is hangzott el, hanem a CRIF-et emlegették, s „csak" a hangzás volt félreérthetõ. (A CRIF ernyõszervezet, neve: Franciaország Izraelitáinak Reprezentatív Tanácsa).


A franciáknak van is okuk szomorkodásra és szégyenkezésre. A több mint kínos incidens ugyanis korántsem egyedi. Az Európai Unió Alapvetõ Jogok Ügynöksége szerint a francia zsidók negyven százaléka félelemben él, nem akarja nyilvánosan is zsidóként azonosítani magát, s ötvenhat százalékuk számára pedig ismerõs a szöveg: „a zsidóknak túl sok hatalmuk van". Ez az adat a 2013-as esztendõ történései és felmérései nyomán készült, ám idénre - bár még viszonylag az elején járunk az esztendõnek - a helyzet tovább romlott. Egyre gyakoribb a fordított náci köszöntés, amelyet Franciaország híres antiszemita humorista-komikusa, Dieudonné talált ki és népszerûsített, majd globális média-szenzáció is lett belõle, miután az egyik francia focista, Nicolas Anelka leutánozta.

A The Washington Post pár héttel ezelõtt arról adott hírt, hogy növekszik a francia nyelvû zsidó közösségek lélekszáma Izraelben. „Miközben az elmúlt tíz esztendõben apadt a bevándorlás Izraelbe, Franciaország az egyetlen, amelynek zsidó polgárai egyre nagyobb számban érkeznek" - fogalmazott a washingtoni napilap. S hozzátette: tavaly háromezer-kétszázhetven francia telepedett le Izrael Államban, s ez - 2012-höz képest - 63 százalékos növekedés. A zsidó-ellenes elõítéletek erõsödésével folyamatosan csökken a zsidó közösségek száma és lélekszáma Franciaországban - írja az amerikai Tablet magazin. „Valaha egymilliónyi francia volt az utcán, hogy tüntessen az antiszemitizmus ellen. Most hárommilliónyian vannak a Facebook-on vagy a Twitteren azok, akik támogatják Dieudonnét" - ezt már a Huffington Postnak nyilatkozta David Tibi, 44 éves párizsi fogorvos, aki mindent bezár, és távozik Franciaországból. Júniustól már Tel-Aviv egyik elõvárosában lakik a családjával.

Roger Cukierman, a CRIF elnöke, még decemberben találkozott a francia államfõvel, majd (a Tablet magazin tudósítása szerint) azt nyilatkozta, hogy szerinte az antiszemitizmus ellenszere lehet, például, a cionizmusról szóló közbeszéd ritkítása; vagyis szerinte nem kell olyan sokat beszélni a cionizmusról. Az Hollande-Cukierman találkozóra azon a fogadáson került sor, amelyet a CRIF megalakulásának hetvenedik évfordulója alkalmából tartottak az Elysée-palotában, azaz az köztársasági elnöki hivatalban. Ezen az ünnepségen Hollande mintegy húszperces beszédet mondott, s a többi között azt fejtegette, hogy a különbözõségek köztársasága nem is tarthatna igényt jobb alkotóelemre, mint a zsidókra. Az államfõ megbecsülésérõl biztosította a zsidó közösségeket, s nem mulasztotta el megjegyezni, hogy az Észak-Afrikából (a volt francia gyarmatokról) Franciaországba érkezett zsidó vallású polgárok milyen kiválóan integrálódtak a francia társadalomba. Hollande szerint ez modell-értékû volt.

„A zsidók nélkül Franciaország nem lenne többé Franciaország" - fogalmazott a napokban Manuel Valls. Az új francia kormányfõben a francia zsidó közösségek garanciát látnak az antiszemitizmus elleni nagyon határozott küzdelemre. Valls ugyanis egyszer arról beszélt, hogy a felesége révén örök idõkre elkötelezettje Izraelnek.

Franciaország azonban nem az egyetlen olyan állam Európában, ahol szaporodik az antiszemita incidensek aránya. Hollandiában 2012 óta huszonhárom antiszemita incidens történt: náci köszöntést, gyûlöletbeszédet, fizikai erõszakot jegyzett fel az Izraellel foglalkozó, hágai központú információs és dokumentációs központ.
Link