Majdan: irányított káosz kijevi módra
rta: postaimre - Dtum: 2014. prilis 16. 08:41:10
Az alkotmányos forradalom és a kormány erõszakos megdöntése Ukrajnában meggyõzõen mutatja, hogy a pénzügyi támogatás és a lakosság információs megdolgozása eredményes lehet.
Teljes hr
Az alkotmányos forradalom és a kormány erõszakos megdöntése Ukrajnában meggyõzõen mutatja, hogy a pénzügyi támogatás és a lakosság információs megdolgozása eredményes lehet.

Amerikai diplomaták szerint az USA több mint ötmilliárd dollárt „pumpált” a demokrácia fejlesztésébe Ukrajnában. Az oroszellenes, nyugat-barát politikusok és a helyi média a nem-kormányzati szervezetek kiterjedt hálozatán keresztül jutottak a pénzhez.

Ukrajnában ösztönöztek mindent, ami Oroszország gyengülését szolgálta. Washington és Brüsszel szemet hunyt a leplezetlen neo-fasizmus terjedésére Európa szívében, arra, hogy megsértették az orosz ajkú lakosság jogait, hogy politikai okok miatt üldözték az embereket. Sõt, a nyugati stratégák a fegyveres felkelést akkor is korrupció elleni békés tüntetésnek nevezték, amikor Kijevben bûnüldözõ szervek munkatársainak vére folyt. Az eredmény egyértelmû: káosz Ukrajnában és annak reális veszélye, hogy az ország legalább két részre szakad.

Arszenyij Szavickij az orosz Sztratégiai Kutatások Központjának vezetõje ennek kapcsán elmondta:

A Majdan nem keletkezik légüres térben. A tiltakozó tevékenység kibontakozásához súlyos társadalmi-gazdasági és politikai feltételek szükségesek. A globális szerepre igényt tartó államok felhasználhatják ezt saját céljaik eléréséhez. Az „arab tavasz”, az ukrán „forradalom”, ugyanúgy mint a kirgizisztáni események 2010-ben - mindez egy bevált technológiának az eredménye.

Az a séma, amelyet Ukrajnában alkalmaztak, használható számos más poszt-szovjet országban, ott, ahol az emberek nem biztosak a jövõben. Ez megtörténhet, például, Moldovában és a közép-ázsiai államokban. Az USA és a NATO már nagyon nagy aktivitást mutat ott. Oleg Nemenszkij politológus rámutat, hogy a kijevi események nem valami egyedülálló dolog, ott a már jól ismert és hatékony mechanizmus használták.

Az irányított káosz technológiáját az USA-ban dolgozták ki. A lényege az, hogy össze kell gyûjteni egy nagy tömeget, és állandóan ösztönözni kell az emberek tiltakozását. Közben nem kell megfogalmazni a végcélt, a tömeg elé közbülsõ célokat kell kitûzni, és állandóan változni kell azokat. A kijevi majdant azért hívták össze, hogy rákényszerítsék Janukovicsot a társulási megállapodás aláírására. Aztán ez a cél háttérbe szorult, és több más célt tûztek ki.

A Majdan közeledésének egyik legnyilvánvalóbb jele a külföldrõl szponzorált emberi jogvédõ alapítványok és a nem-kormányzati szervezetek aktivizálódása. Most az ukrán forradalom módszereit más poszt-szovjet országok ellenzéke veszi fegyvertárába.
Teljes szöveg: Link