Milliárdokat kerestek
rta: postaimre - Dtum: 2014. prilis 20. 08:20:15
Welsz-ügy – Pénzmosó piramisjáték
Welsz Tamás és egy hozzá kapcsolódó, egykori hatósági személyekbõl álló csapat milliárdokat keresett azzal, hogy segítséget nyújtott bajba került vállalkozóknak „megúszni a vagyonosodási vizsgálatot”, illetve csökkenteni a „túlságosan nyereséges” vállalkozások adóalapját
Teljes hr
Welsz-ügy – Pénzmosó piramisjáték
Welsz Tamás és egy hozzá kapcsolódó, egykori hatósági személyekbõl álló csapat milliárdokat keresett azzal, hogy segítséget nyújtott bajba került vállalkozóknak „megúszni a vagyonosodási vizsgálatot”, illetve csökkenteni a „túlságosan nyereséges” vállalkozások adóalapját
A hamis okmányokkal (útlevél, rendszám, forgalmi engedély) történõ kereskedés mellett a Népszabadság forrásai szerint Welsz Tamás és egy hozzá kapcsolódó, egykori hatósági személyekbõl álló csapat milliárdokat keresett azzal, hogy segítséget nyújtott bajba került vállalkozóknak „megúszni a vagyonosodási vizsgálatot”, illetve csökkenteni a „túlságosan nyereséges” vállalkozások adóalapját.

Az adóhatóság elõl addig eltitkolt (vagy eltitkolni szándékozott) összeg 30-40 százalékának fejében bonyolult tranzakciók révén mosták tisztára adócsaló ügyfeleik pénzét.

Akadtak, akiktõl színleg afrikai szegényeknek szánt adományok formájában vették el az adózatlan pénzüket, majd a „tiszteletdíjuk” levonása után zsebbe visszaadták a maradékot. Aki új ügyfelet vagy ügyfeleket hozott, annak kevesebbet számítottak fel „költségként”.

Úgy ment ez, akár a piramisjátékban. Másoknak – jellemzõen a nagyobb halaknak és a feketegazdaságban tevékenykedõknek – fiktív igazolásokat hoztak afrikai országokból, hogy az ott korábban végrehajtott „befektetéseik” után mekkora összegû osztalék illette meg õket.

Azokban az irathalmokban, amelyeket halála elõtt Welsz a rendõrségnek átadott, feltehetõleg számos ismert alvilági figurával, tisztes vállalkozó hírében álló üzletemberrel és kevésbé ismert, de az adóhatósággal feszült viszonyban álló személlyel kapcsolatban is találhatók terhelõ dokumentumok.

Többek szerint Welsz élete egy percig sem lett volna biztonságban azután, hogy a dokumentumkötegeket átadta a hatóságoknak. Õ maga is félt, hogy egyszer lebukik, ezért azokat az iratokat, amelyek egy büntetõeljárás során perdöntõ bizonyítékokként szolgálhattak volna ellene és ügyfelei ellen, idõrõl idõre más és más helyeken „raktároztatta”.

Voltak olyan ügyfelei, akiknek a teljes iratanyagát a kocsijában tartotta, s mindenhova magával vitte. Bár rendõrségi források szerint „két hete már konzíliumot tartottak, és úgy tûnt, sikerült kideríteni, mi okozta a március 20-án egy rendõrautóban hirtelen elhunyt Welsz Tamást halálát”, a közigazgatási eljárásban zajló vizsgálat egyik résztvevõjétõl a Népszabadság úgy tudja, „a halál okának feltárása még nem zárult le”. A lap szerint hivatalosan még a Welsz ügyében eljáró Központi Nyomozó Fõügyészséget sem értesítették a halál pontos okáról.

Egy rendõrségi illetékes a Népszabadság kérdésére úgy fogalmazott: „Szeretném a mélyen tisztelt magyar sajtó képviselõit emlékeztetni arra, hogy annak idején mennyi ideig tartott Michael Jackson ügyében a toxikológiai vizsgálat, pedig az õ elhunytakor mellette volt a gyógyszeresdoboz, amelynek tartalma a halálát okozhatta.”
Link