Az ember, akinek a hazugsága elpusztított 100.000 életet
rta: postaimre - Dtum: 2014. prilis 22. 11:43:12
Holokoszt???? A brit televízió interjút sugárzott azzal az emberrel, akinek a tömegpusztító fegyverekrõl szóló hazugsága segített "bebizonyítani" Irak lerohanásának szükségességét. A kilenc éves háború, ami többek ennek a hazugságnak köszönhetõ, több, mint 100.000 életet követelt és font százmilliókba került.
Teljes hr
Holokoszt???? A brit televízió interjút sugárzott azzal az emberrel, akinek a tömegpusztító fegyverekrõl szóló hazugsága segített "bebizonyítani" Irak lerohanásának szükségességét. A kilenc éves háború, ami többek ennek a hazugságnak köszönhetõ, több, mint 100.000 életet követelt és font százmilliókba került.
A "Curveball" álnéven ismert iraki menekült, aki kitalálta az iraki tömegpusztító fegyverekrõl szóló információt, mosolyogva kijelenti, hogy õ mindent átgondolt elejétõl a végéig. Ez egy, a történelem menetét befolyásoló átverés volt, Rafid Ahmed Alwan al-Janabi (Curveball valódi neve) hazugságát arra használták fel, hogy igazolják az iraki háború jogosságát.

"Az volt a fõ célom, hogy eltávolítsam Irak önkényurát, mert minél tovább maradt volna hatalmon ez a diktátor, az iraki nép annál többet szenvedett volna rendszerének sanyargatásától." - mondta magát védve.


A vegyészmérnök 1999-ben kért politikai menedékjogot Németországban. Azt állította, hogy Irakban õ felelt a mobil biológiai laboratóriumok gyártásáért. Az USA államtitkára, Colin Powell elhíresült, az ENSZ Biztonsági Tanácsában tartott, a háború szükségességét taglaló "bizonyító eljárásában" a disszidens koholmányait úgy adta elõ, mint "megbízható felderítési adatokon alapuló tényeket és következtetéseket." (Powell évekkel késõbb beismerve tévedését, könyvében "katasztrófának" nevezte azt a beszédét...a ford.)

Egyébként Janabi úr a kétrészes "Modern Spies" (Modern kémek) filmben elmondja, hogy állítása nem volt igaz. A feltett kérdésre: "Ez azt jelenti, hogy az Irak elleni háborúra egy hazugság miatt került sor, s ezt a hazugságot Ön találta ki?" - egy egyszavas, nyugodt választ adott: "Igen".

Az amerikai hivatalnokok "kiszínezték" azokat a rajzokat, amiket Janabi úr készített a mobil biológiai fegyvergyártó laboratóriumokról. Lawrence Wilkerson ezredes, Powel irodavezetõje elismerte, hogy erre azért volt szükség, hogy "prezentációképesebb" legyen. "Bevontam a képjavító munkába a Fehér Ház csapatát is", jelentette ki, majd hozzátette, hogy "a felderítés meghajolt a politika követelése elõtt".

Colin Powell
Wilkerson úr volt fõnökérõl megjegyzi: "Biztos vagyok abban, hogy Powell államtitkár jelenleg képtelen harag nélkül gondolni "Curveballra", aki így kihasználta õt hamis adataival". (Végül megtalálták ezeket a "mobil biológiai fegyvergyárakat". Az USA nagy bánatára azonban kiderült, hogy egy mezõgazdasági program keretében idekerült német gyártmányú talajvizsgáló laboratóriumokról van szó.

Kb 4 éves mûködés után feloszlatták a CIA nagy létszámú kutatócsoportját, aminek feladata az iraki tömegpusztító fegyverek felkutatása volt. Annyi "világbékét fenyegetõ" (az iraki háború megindításának egyik szlogenje) anyagot sem találtak, amennyitõl egy szúnyog jobb létre szenderülhetett volna...a ford.)

Ezzel a filmmel kapcsolatos még egy szenzáció; közli annak valódi okát, hogy 2010-ben az FBI miért sietett letartóztatni Anna Chapman orosz kémnõt. Az iroda fõnöksége attól tartott, hogy a szemrevaló kémnõ el akarja csábítani az USA elnöke, Barack Obama legbelsõ körének egyik tagját. Frank Figliuzzi, az FBI kémelhárításának fõnöke szerint Chapman egyre közelebb és közelebb "férkõzött" a fontos beosztást betöltõ személyhez...és végül annyira közel, hogy komolyan kellett vennünk a dolgot".

Tehát a 10 fõbõl álló orosz kémszervezet - ennek volt tagja Chapman - letartóztatásának és végül kiutasításának fõ oka szimpla óvatosság volt, féltek attól, hogy Chapman "szoros kapcsolatba" lép egy magas rangú hivatalnokkal. "Nagyon nyugtalanok voltunk, -nyilatkozta a kémelhárító. - Elég közel kerültek a kabinet fontos tagjához, és mi nem engedhettük, hogy ez tovább folytatódjon". Az üggyel kapcsolatban Figliuzzi nem volt hajlandó elárulni, hogy ki is az a bizonyos magas beosztású egyén, aki a kémek célpontja volt.(Szokásos FBI eljárás: pl. többszáz terrorveszély-figyelmeztetés, s közben 9/11 óta nem történt terrorcselekmény az USA-ban. Ezek az "ügyek" akkortájt szoktak nagyobb számban "kipattanni", amikor az FBI éves költségvetésérõl dönt a Kongresszus...a ford.)

Anna Chapman

A filmben szerepel néhány brit felderítõ is. Britania történetében ez az elsõ eset, hogy tényleges szolgálatban levõ felderítõk interjút adnak a tévének. A brit kémek alakjai -ellentétben az amerikaiakkal- csak sötét körvonalak, helyettük színészek beszélnek. A BBC ismert riportere, Peter Taylor egy évig dolgozott a filmen. Õ úgy írja le õket, mint "hétköznapi emberek, akik elkötelezettek munkájuk iránt", és abszolut nem hasonlítanak a filmipar által megjelenített kémekhez. "Meglepett, hogy mennyire átvették a polgári élet bürokráciáját. Mindenhez engedély kell...néha 3 példányban",- tette hozzá Taylor úr.

Egy potenciális ügynöknek el kell feledkeznie a Hollywood ihlette képzelõdésekrõl, véli a CIA személyzeti utánpótlási ügyekkel foglalkozó munkatársa, Sonya Holt. "Általában azt gondolják, hogy minden úgy van, mint a filmekben - nálunk mindenki fegyvert hord és menet közben ugrál ki az autóból... Igen, mi felderítési adatokat gyûjtünk, de kevesen száguldoznak gépkocsikon. Jelentéseket kell írni, megbeszélésekre járni - ez a munka nem mindig hasonlít a filmvásznon megjelenítettekre".
Link