Karaganov: már Putyin megdöntése a cél
rta: postaimre - Dtum: 2014. prilis 24. 11:30:55
Szergej Karaganov interjút adott az állami Rosszijszkaja Gazeta napilapnak az ukrajnai válságról és következményeirõl.
Teljes hr
Szergej Karaganov interjút adott az állami Rosszijszkaja Gazeta napilapnak az ukrajnai válságról és következményeirõl.

Karaganov szerint az Egyesült Államok már régóta Oroszország feltartóztatásán gondolkodik, legalábbis tavaly nyár óta. Tavaly õsszel világossá vált, hogy az USA Oroszország-politikájában fordulat következett be. A szocsi olimpiát megelõzõen oroszellenes propagandakampány kezdõdött. A Nyugat folytatta az expanziót Oroszország befolyási övezetében.

Obama elnöknek nem Oroszország feltartóztatása a legfõbb célja, õ modernizálni szeretné Amerikát és megoldalni mély problémáit. „Más kérdés, hogy ez nem sikerül neki.” Az amerikai külpolitikai establishment tagjai azonban még a ’90-es évek emberei, akik ahhoz szoktak hozzá, hogy Oroszország „térden áll és kegyet kér.” Ezek az emberek azok, akik Obamát a kemény oroszellenes politika felé lökik.

Ennek a politikának már nemcsak Oroszország feltartóztatása a célja, hanem a rezsimváltás elõkészítése. „Bizonyos amerikai dokumentumokban ezek a szavak már elõfordulnak. Más kérdés, hogy ezek még nem kerültek ki a sajtóhoz.” – mondta Karaganov. A cél tehát Vlagyimir Putyin orosz elnök megdöntése.

Az ukrajnai válság lehetõséget teremtett Európa számára demonstrálni, hogy az európai projekt még él. Az USA célja viszont eleve az volt, hogy válságot provokáljon ki Ukrajnában.

Jelenleg a válság kibontakozásának kezdetét látjuk Karaganov szerint. A figyelem középpontjában Ukrajna áll, de a válságnak mélyebb gyökerei vannak. A lényeg abban van, hogy Oroszország nem akar a Nyugat által felkínált játékszabályok szerint játszani. Ez ugyanis egy „versaillesi politika bársonykesztyûben”, hasonló ahhoz, mint amit Németországgal szemben folytattak az elsõ világháború után. Akkor az európaiak mohóságtól és gyûlölettõl vezérelve megalázó békére kényszerítették Németországot, súlyos pénzügyi feltételeket szabva ki rá, megcsonkítva területét, ezzel elõkészítve a második világháborút.

Nemcsak Oroszország nem akar a nyugati feltételek szerint játszani. A világ egyre inkább veszít nyugatias jellegébõl. Karaganov szerint Oroszország mögött nagy országok állnak, melyek az õ gyõzelmét kívánják.
Link