Õk irányítják valójában Magyarországot - jön a leggazdagabbak listája!
rta: postaimre - Dtum: 2014. mjus 04. 10:22:08
Na nem õk, de ezeknek a neve ismert. Még hogy "politikai" meg programok, meg ideológia..., hja...a birkának meg habcsók. Az idén 13. alkalommal jelenik meg a 100 leggazdagabb címû összeállítás, a Napi.hu kiadásában. A magazin újdonsága a legbefolyásosabbak listája, ahol kormányközeli vállalkozók és a multik hazai leányainak irányítói is helyet kaptak. A leggazdagabbak vagyonának gyarapodása bõven verte az inflációt.
Teljes hr
Na nem õk, de ezeknek a neve ismert. Még hogy "politikai" meg programok, meg ideológia..., hja...a birkának meg habcsók. Az idén 13. alkalommal jelenik meg a 100 leggazdagabb címû összeállítás, a Napi.hu kiadásában. A magazin újdonsága a legbefolyásosabbak listája, ahol kormányközeli vállalkozók és a multik hazai leányainak irányítói is helyet kaptak. A leggazdagabbak vagyonának gyarapodása bõven verte az inflációt.

Idén is Csányi Sándor Magyarország az ország leggazdagabb embere. A Napi.hu kiadásában, sorrendben immár 13. alkalommal megjelenõ A 100 leggazdagabb címû kiadvány rangsorát 2011 óta vezeti az OTP Bank Nyrt. elsõ embere. A második helyen Bige László, Péti Nitrogénmûvek Zrt. tulajdonosa következik, míg további tízmilliárdos különséggel az online erotikus szolgáltatásokból meggazdagodott Gattyán György a harmadik. (Pontos összegeket, részletes listát május 8-án, a kiadvány boltokba kerülésének napján közlünk.)
Kapcsolódó cikkek

MNB: a bankok az unió csatlakozás nyertesei
Kevés politikai reklám lesz az EP-választás miatt
Mindenáron alacsony marad a munkanélküliség
Magyar regény került a világ legjobbjai közé
Ez a világ legjobb étterme - újra
Öt nagybankok uralja a devizapiacokat

A 100-as elitklubba szóló "belépõjegy" minimális mértéke idén 5,3 milliárd forint volt - ez 400 millió forinttal haladja meg a múlt évit. Továbbra is a 100 leggazdagabb egyetlen nõi szereplõje Kósa Erika.
Május 8-tól kapható
A 100 leggazdagabb címû kiadvány május 8-tól kapható a nagyobb újságárusoknál és postákon, a Libri üzleteiben, a Shopline-on, illetve iPad-en is elérhetõ.


Bõven lekörözték az inflációt

A Napi.hu immár hagyományosan május elején megjelenõ magyarországi listáján szereplõk összvagyona 2460 milliárd forint - ez 180 milliárddal haladja meg az egy évvel korábbit. Ez azt jelenti, hogy a 7,9 százalékos gyarapodás jócskán felülmúlta a 2013 egészében a KSH által mért 1,7 százalékos fogyasztói árindexet, azaz reálértéken bõ hat százalékkal nõtt a magyar nábobok vagyona.

Mindehhez érdemes hozzátenni azt is, hogy az elsõ, 2002-ben megjelent 100 leggazdagabb rangsorában szereplõk összvagyona akkori áron csupán 632 milliárd forint volt. Ez az elmúlt 13 év alatt éppen négyszeresére emelkedett - miközben ezen idõszakban a a fogyasztó árak összesen alig 77 százalékal nõttek.

Új tagok az elitklubban

A Napi.hu becslése szerint a 100 leggazdagabb idei élbolyában szereplõk közül a legnagyobb éves gyarapodást Bige László könyvelhette el, majd Gattyán és Csányi következik.

Idén a kilenc új belépõ közül a legelõkelõbb helyen Polony István, az Olajterv-csoportban tavaly 47 százalékos tulajdonrészt szerzett üzletember végzett. Két tavalyi nagy cégeladás nyomán került fel a listára Mészáros Csaba, aki a mérnöki szolgáltatásokat nyújtó Evopro-csoport egy részét értékesítette. Vinnai Balázs, aki a banki informatikai rendszerekkel foglalkozó IND-csoportot értékesítette - itt szintén egy multinacionális cég volt a vevõ - szintén szerepel a 100 leggazdagabb között.

Kik mozgatják valójában Magyarországot?

A vagyon szerinti ranglista mellett idén elsõ alkalommal található egy befolyás rangsor is a kiadványban. A vagyon nagysága ugyanis nem feltétlenül egyezik meg a befolyás mértékével és fordítva: vannak olyan befolyásos emberek, akik vélhetõen nem rendelkeznek milliárdokban kifejezhetõ vagyonnal - befolyások a magyarországi gazdasági és társadalmi életre viszont jelentõs. Az, hogy ezen kik és hogyan szerepeltek, május 8-án derül majd ki.

A 100 leggazdagabb idei listája mellé a Napi.hu egy rendhagyó - és egyben szubjektív - számbavételt is készített. A Befolyás-barométer a gazdasági és politikai szereplõk befolyását együtt igyekszik meghatározni, és ez alapján
egy alternatív sorrendet felállítani. A barométer összeállításához politikai elemzõket kértünk arra, hogy helyezzék el skálán a Napi.hu által megnevezett száz politikust, üzletembert és közéleti szereplõt azok vélt befolyásossága alapján. A definíciót úgy határoztuk meg, hogy az a befolyásosabb személy másoknál, "aki egy ügy érdekében közvetlenül vagy közvetve több pénzt és/vagy erõforrást tud megmozgatni".

Az eredmények alapján nemcsak élvonalbeli politikusok és reflektorfényben lévõ milliárdosok tartoznak a legnagyobb befolyással rendelkezõ emberek közé, hanem adott esetben kormányközeli vállalkozók, valamint multinacionális cégek itteni leányait és magyar nagyvállalatokat vezetõ menedzserek is komoly erõforrásokat tudnak megmozgatni. A most elõször összeállt Befolyás-barométer élmezõnyében több olyan szereplõ is megjelenik, aki évekkel ezelõtt nemcsak a százas, de egy képzeletbeli ötszázas listára sem fért volna be - mindez arra utal, hogy gazdasági és politikai befolyása gyorsan erõsödött az elmúlt idõszakban.

Link