Erre még sosem volt példa: Ateista TV indul
rta: postaimre - Dtum: 2014. mjus 10. 12:00:28
Keleti istenes, nyugati istent-ellensegg... Júliusban elsõ ízben indul ateista tévécsatorna az Egyesült Államokban - közölte pénteken internetes kiadásában a USA Today címû napilap.
Teljes hr
Keleti istenes, nyugati istent-ellensegg... Júliusban elsõ ízben indul ateista tévécsatorna az Egyesült Államokban - közölte pénteken internetes kiadásában a USA Today címû napilap.

A Roku internetes streaming-lejátszóval fogható csatorna mögött az American Atheist elnevezésû szervezet áll, amelynek elnöke, David Silverman kedden, a Stanford Egyetemen jelentette be a hét minden napján 24 órában jelentkezõ adás elindítását. Becslése szerint a mûsorok, amelyeket a New Jersey állambeli Cranfordban található stúdió koordinálásával fognak készíteni, 7 millió háztartásba jutnak majd el.

Ez a csatorna lesz az elsõ - amelynek nevét Silverman egyelõre nem árulta el -, amelyet teljes egészében az istentagadásnak szentelnek majd. A USA Today szerint az Egyesült Államokban jelenleg több mint 100 keresztény és négy zsidó tévécsatorna mûködik. A New York-i The Daily News 300 vallási tematikájú televíziós adóról tud.

Az ateista, humanista és szabadgondolkodó közönségnek szánt mûsorok, legalábbis a kezdeti idõszakban, ingyenesen lesznek majd foghatók. A kínálatban egyebek között az American Atheist korábbi kongresszusain felvett anyagok, tudományos ismeretterjesztõ adások, valamint ateista bloggerek és csoportok által elkészített betétek szerepelnek majd. A Richard Dawkins Alapítvány által is támogatott csatornán megismétlik majd Madalyn Murray O'Hair, a szervezet 1995-ben meggyilkolt alapítójának két évtizeddel ezelõtt készített The Atheist Viewpoint (Az ateista nézõpont) címû sorozatot is.

Murray 1963-ban az egyik felperes volt abban az ügyben, amelyben az amerikai legfelsõbb bíróság elrendelte, hogy a közpénzbõl fenntartott iskolákban szüntessék meg a kötelezõ bibliatanulmányokat. A közös imádságot 1962-ben tiltották ki a közoktatási intézményekbõl.

Link