Irán szerint Aszad nyert
rta: postaimre - Dtum: 2014. mjus 12. 17:13:55
Bennfentesek úgy vélik, hogy a nyugati stratégia Szíriában visszaüt és az európai biztonságot veszélyezteti a dzsihád visszatérésétõl.
Teljes hr
Bennfentesek úgy vélik, hogy a nyugati stratégia Szíriában visszaüt és az európai biztonságot veszélyezteti a dzsihád visszatérésétõl.

Magas rangú iráni tisztviselõk a Guardiannek úgy nyilatkoztak, hogy Irán és szövetségese, Baszár el-Aszad nyerték a szíriai háborút. Az amerikai kampány, ami az Aszad-rezsim ellen felkelõket támogatta pedig megbukott.

Teheránban egy interjúsorozatban az iráni külpolitikát formáló vezetõ alakok azt mondták, hogy a nyugati stratégia Szíriában csak a radikálisokat bátorította, káoszt hozva létre, ami végül visszaütött, az eredeti kormány azonban maradt elöl.

Nyertünk Szíriában. – mondta Aledin Böruzsadeja, az iráni parlament nemzetbiztonsági és külpolitikai bizottsági elnöke – Az Aszad-kormány marad, az amerikaiak vesztettek.

Az al-Kaidához köthetõ terrorizmus és a szunnita arab országok által támogatott egyének jelentik a legnagyobb fenyegetettséget a szír lakosság számára – mondta Böruzsadeja. Hamarosan visszatérhetnek az Amerikából és Angliából Szíriába érkezett katonák. Európa jövõbeli biztonsága miatt aggódunk – tette hozzá.

Amír Mohebbian, egy konzervatív stratéga, kormánytanácsadó így nyilatkozott: „Könnyen megnyertük a játszmát Szíriában. Az amerikaiak nem értik Szíriát. Az amerikaiak Aszadot akarják letenni hatalmából és helyettesíteni õt, de milyen más alternatíva lenne? Mindössze annyit tettek, hogy a radikális csoportokat bátorították és kevésbé biztonságossá tették a határokat. Elfogadjuk, hogy Szíriának változásra van szüksége, de ezt csak fokozatosan lehet.
Máskülönben totális káosz lesz.

A siíta Irán Aszad legfõbb támogatója a térségben, állítólag már dollár milliárdokat küldött, hogy támogassa a rendszert mióta az elsõ zendülések 2011 márciusa óta kitörtek.

Nyugati elemzõk szerint Irán elkötelezett egy régió nagyságú harcban, ami Szíria határain túl terjedne, az öböl államok – különösképp Szaúd-Arábia részvételével.

Teheránnak így nyilvánvaló érdeke, hogy kinyilvánítsa az alavita szír rendszer gyõzelmét, ami ellen a szunnita lázadók küzdenek – állítják nyugati elemzõk. Iráni hivatalnokok és helyi szakértõk azonban tagadják , hogy A siíta országnak ilyen motivációi lennének.

Madzsid Takt-Ráfándzsái, az iráni külügyminiszter helyettese, azt mondta, hogy a legfontosabb dolog az, hogy elfogadják a felkelés bukását és hogy helyreállítsák a békét Szíriában a júniusi választások elõtt.

A szélsõségeket és felfordulásokat Szíriában szigorúan kell kezelnie a nemzetközi erõknek. A szélsõséges erõk oldalán álló országoknak abba kéne hagyni a kormányellenes csoportok támogatását – mondta Takt-Ráfándzsái – Iránnak jó kapcsolatai vannak a szír kormányzattal , ugyan ez nem azt jelenti hogy hallgatnának ránk. A miniszter helyettes tagadta, hogy Irán fegyverekkel támogatta volna és a Forradalmi Gárda harcosaival segítette volna Aszadot a lázadók legyõzésében, ahogy a nyugati hírügynökségek mondják. „Irán diplomáciailag van jelen, nincs szükségünk a szíriai kormányt felfegyverezni" – tette hozzá.

Az elmúlt hetekben a lázadók visszavonultak Homszból, az úgy nevezett forradalmi központból, amibõl néhány nyugati politikus és kommentátor is arra következtetett, hogy Aszad már nyert.

Szerintem az amerikaiak nagy hibát követtek el Szíriában és ezt tudják, habár sose ismernék be – mondta Mohamed Marandi, egy teheráni egyetemi professzor. Ha elfogadták volna az Annan-tervet 2012-ben, mindezt elkerülhettük volna. A terv szerint az országban tûzszünetet vezettek volna be, ami során maradt volna Aszad a helyén, és nemzetközileg ellenõrzött választásokat tartottak volna.

Irán õszintén hitte, hogy nem volt más választás, csak az Aszad kormány támogatása. Bármi más Szíria összeomlását eredményezte volna és a szélsõségesek kezére adta volna az országot – mondta a professzor.

A halottak számát több mint 150 ezerre becsülik és legalább kilenc millióan váltak földönfutóvá Szíriában.
Link